Recept | Hasselbackaardappel volgens Luke Fuller

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Tafone’ van Luke Fuller.

In ‘Chef-d’Œuvre’ ontmoeten kunst en koken elkaar in de recepten van chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis.

‘In het CID in Grand-Hornu is op de expo ‘Au Charbon!’ interessant werk te zien van Luke Fuller. De keramiek­sculpturen van de Brit zijn opgebouwd uit artificiële laagjes, geïnspireerd op de manier waarop landschappen geologisch ontstaan. De ‘huid’ van deze sculptuur, ‘Tafone’ genaamd, lijkt wel een soort aardkorst met kraters in.’

Advertentie
Advertentie

‘Daarom koos ik voor een gerecht dat evengoed het resultaat van platentektoniek zou kunnen zijn: de hasselbackaardappel, vernoemd naar een naoorlogse Zweedse aardappelbereiding. Je snijdt de aardappel in zeer fijne plakjes, waardoor er ‘kraters’ ontstaan. Maak dat er onderaan nog een stuk blijft vastzitten. Door de boter worden de laagjes onderling krokant als chips, terwijl de aardappel zelf nog fluffy blijft.’

‘Tafone’ van Luke Fuller.
‘Tafone’ van Luke Fuller.
©Michael Harvey 2017

Recept

Hasselbackaardappel volgens Luke Fuller

Advertentie

Ingrediënten

  • 4 middelgrote aardappelen (zo’n 7 cm lang en 3 cm breed)
  • 40 gr. boter
  • Grof zout

Voor de specerijenmengeling:

  • 1 tl verse blaadjes tijm
  • 1 tl vers gehakte rozemarijn
  • 1/2 tl sumak
  • 1 tl fleur de sel
  • Vers geraspte muskaatnoot

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardappelen grondig en droog ze. Snijd de aardappelen daarna in de breedte in fijne plakjes, zonder ze volledig door te snijden. Om dat gemakkelijk te kunnen doen kun je een brochettenaald onderaan de aardappel steken, zodat je bij elk snede weet hoe diep je kunt snijden.
  2. Beleg de aardappelen met boter en strooi er wat fijn zout over. Gaar in de oven op 200 °C gedurende 40 à 45 minuten.
  3. Werk de aardappelen af met de specerijenmengeling.
©Piet De Kersgieter

‘Au Charbon! Voor een post-koolstofdesign’

| Waar | CID in Grand-Hornu
| Wanneer | Tot en met 8 januari 2023
| Website | cid-grand-hornu.be

Advertentie
Advertentie