Recept | Gekonfijte pepers volgens Gerhard Richter
Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘14.02.88’ van Gerhard Richter.
Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘14.02.88’ van Gerhard Richter.
In ‘Chef-d’Œuvre’ ontmoeten kunst en koken elkaar in de recepten van chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis.
‘‘About Painting’, Gerhard Richters expo in het Gentse S.M.A.K. in 2017, is me altijd bijgebleven. Het viel me daar al op hoe de Duitser in zijn abstracte schilderijen zijn eigen verbeelding overstijgt. Hij laat toeval en experiment primeren op een vooraf bepaalde compositie. Dat is inspirerend, zeker voor een chef, die – in zijn restaurantkeuken althans – altijd toewerkt naar een vastgelegd resultaat. In dit werk op papier, ‘14.02.88’ genaamd, tastte Richter de grenzen van de schilderkunst af. Met zijn veegtechniek wreef hij lagen felgekleurde olieverf open tot een toevallige compositie, die ongelooflijk sterk is.’
‘Geschat op 250.000 tot 350.000 euro zal ik het werk moeten laten passeren op de veiling bij Phillips. Ik hou het bij een culinaire herinterpretatie, met gebrande en gekonfijte puntpaprika’s. Net als bij Richter begin ik met een basic ingrediënt, dat ik bewerk tot een onverwacht resultaat.’
Gekonfijte pepers volgens Gerhard Richter
Ingrediënten
Bereidingswijze
‘14.02.88’ van Gerhard Richter is lot 109 op de 20th Century & Contemporary Art Day Sale van 16 november bij Phillips in New York.