Recept | Gekonfijte pepers volgens Gerhard Richter

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘14.02.88’ van Gerhard Richter.

In ‘Chef-d’Œuvre’ ontmoeten kunst en koken elkaar in de recepten van chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis.

‘‘About Painting’, Gerhard Richters expo in het Gentse S.M.A.K. in 2017, is me altijd bijgebleven. Het viel me daar al op hoe de Duitser in zijn abstracte schilderijen zijn eigen verbeelding overstijgt. Hij laat toeval en experiment primeren op een vooraf bepaalde compositie. Dat is inspirerend, zeker voor een chef, die – in zijn restaurantkeuken althans – altijd toewerkt naar een vastgelegd resultaat. In dit werk op papier, ‘14.02.88’ genaamd, tastte Richter de grenzen van de schilderkunst af. Met zijn veegtechniek wreef hij lagen felgekleurde olieverf open tot een toevallige compositie, die ongelooflijk sterk is.’

Advertentie
Advertentie

‘Geschat op 250.000 tot 350.000 euro zal ik het werk moeten laten passeren op de veiling bij Phillips. Ik hou het bij een culinaire herinterpretatie, met gebrande en gekonfijte puntpaprika’s. Net als bij Richter begin ik met een basic ingrediënt, dat ik bewerk tot een onverwacht resultaat.’

‘14.02.88’ van Gerhard Richter.
‘14.02.88’ van Gerhard Richter.

Recept

Gekonfijte pepers volgens Gerhard Richter

Ingrediënten

  • 6 puntpaprika’s
  • 2 teentjes look
  • 4 takjes tijm
  • Olijfolie van goede kwaliteit
  • Snuifje suiker
  • Zout en peper
  • Een snuifje gerookt paprikapoeder (te koop in de speciaalzaak)
Advertentie
Advertentie

Bereidingswijze

  • Brand met een gasbrandertje de puntpaprika’s rondom rond zwart. Leg de paprika’s daarna in ijswater en verwijder het vel. Spoel ze proper.
  • Snij ze in de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Leg ze met de bovenkant mooi naast elkaar in een ovenschaal die net groot genoeg is en giet er de olijfolie op. Kruid met peper, zout, suiker, gerookt paprikapoeder, tijm en de geplette teentjes look.
  • Konfijt ze in een voorverwarmde oven van 90 °C tot ze zacht zijn.
  • Deze pepers kunnen zo maanden worden bewaard in de koelkast met de olijfolie. Dit is een excellente smaakmaker in salades en tabouleh. Wij combineren ze in het restaurant al heel lang met schaaldieren, voornamelijk kreeft.

‘14.02.88’ van Gerhard Richter is lot 109 op de 20th Century & Contemporary Art Day Sale van 16 november bij Phillips in New York.

Advertentie