Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Tiger’ van Franz Marc in Tate Modern.
‘Als kok beweeg je je tussen natuur, product en bereiding. Hoe meer je bewerkt, hoe verder je verwijderd raakt van de natuur en opschuift richting cultuur. Ook al hou ik van het expressionisme, toch zou ik mezelf geen expressionistische kok durven te noemen. Ik ben eerder een ‘naturalist’: ik laat mijn ingrediënten liever de beste versie van zichzelf zijn. Ik hoef hun kleur of vorm niet te transformeren om ze ‘anders dan de werkelijkheid’ te laten zijn, zoals de expressionisten.’
‘Toch ben ik speciaal naar Londen gereisd om in Tate Modern de tentoonstelling ‘Expressionists: Kandinsky, Münter and the Blue Rider’ te bezoeken. Deze kunstenaars maakten deel uit van een groep kleurrijke vrienden die elkaar voortdurend inspireerden en uitdaagden om nieuwe horizonten te verkennen. Franz Marc (1880-1916) was een van hen. Hoewel hij vooral bekend is om zijn expressionistische schilderijen van paarden, sprong deze tijger met kubistische trekken er voor mij meteen uit.’
‘Het meesterwerk uit 1912 inspireerde me niet tot een gerecht met paardenvlees, maar tot een bonte salade met verschillende tomatenvarianten. Te serveren aan een kleurrijke groep vrienden.’
‘Expressionists: Kandinsky, Münter and the Blue Rider’
| Wanneer | Tot en met 20 oktober
| Waar | In Tate Modern, Londen
Recept | Expressieve salade van biotomaten à la Franz Marc
Ingrediënten
- Tomaten van topkwaliteit
- Olijfolie
- Zout en versgemalen peper
Bereiding
‘De tijd dat je alleen in de Provence of Italië lekkere tomaten kon vinden, is voorbij. Er zijn in België meer en meer kleinschalige boeren die topkwaliteit leveren in augustus en september. Zelf werk ik graag samen met Le Monde des Mille Couleurs in Dikkebus bij Ieper en De Blauwe Spie in Noordschote (Lo-Reninge).’
‘Voor deze tomatensalade ontvel ik de tomaten door ze kort onder te dompelen in ruim kokend water. Daarna schrik ik ze 10 à 20 seconden in ijswater. Het vel kun je dan zo verwijderen. Daarna snij ik ze in hapklare stukken en maak een compositie.’
‘Ik werk de tomaten af met wat olijfolie, een weinig grof zout en wat versgemalen zwarte peper. Ik verras mijn klanten graag door de tomaten bijna onaangeroerd op een bord te leggen in een kleurrijke schakering. Laat de natuur spreken!’