Recept | Bisque van garnalen volgens Josef Albers
Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Study for Homage to the Square: Autumn Sound’ van Josef Albers.
Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Study for Homage to the Square: Autumn Sound’ van Josef Albers.
In ‘Chef-d’Œuvre’ ontmoeten kunst en koken elkaar in de recepten van chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis.
‘Op de prachtige retrospectieve expo van Anni en Josef Albers in Kunstmuseum Den Haag selecteerde ik het meest herfstige werk van de show. De saffraantinten in deze ‘Study for Homage to the Square’ uit 1962 inspireerden me voor een experimentele versie van een garnalenbisque, een klassieker met saffraan. Albers maakte ontelbare studies, waarin hij onderzoekt hoe kleuren onderling interageren of inwerken op de mens. Hij zocht naar harmonieuze combinaties van tinten, net zoals een kok naar spannende smaakakkoorden zoekt.’
‘In dit geval maakte ik een ‘Homage to Albers’: een geometrische compositie van laagjes gelei van garnalenbisque. Door de garnalen in verschillende dosissen te laten drogen en in te koken met agaragar krijgt de gelei drie keer een licht andere kleur, van botergeel tot saffraangeel en oker.’
Bisque van garnalen volgens Josef Albers
Ingrediënten
Bereidingswijze
De expo ‘Anni en Josef Albers’ loopt tot en met 15 januari 2023 in Kunstmuseum Den Haag.