Techinnovaties moeten ook onze lijven ‘optimaliseren’. Hoe tech en wetenschap ons welzijn boosten, zoeken we uit tijdens een gepersonaliseerde screening door Leadlife.
Volgens mijn DNA-analyse doe ik er goed aan om van de heroïne af te blijven (ik doe mijn best), want uit mijn dopaminereceptoren blijkt dat ik een verhoogd risico heb om een opiumverslaving te ontwikkelen. Ik leer ook dat de ochtend voor mijn bioritme het beste moment is om te sporten (ik doe écht mijn best). Mijn bloedtests tonen aan dat ik geen glutenintolerantie heb, noch vitaminetekorten, en volgens mijn inspanningstest op de fiets presteert mijn hart beter dan dat van mijn gemiddelde leeftijdsgenoot, maar zal ik Lotte Kopecky niet kloppen aan de meet. Ziedaar, mijn eerste rapport sinds mijn studentenjaren: een verzameling scores in groen, oranje tot alarmerend bloedrood (stress en slaap: een dikke buis van 2,9/10).
Ik heb me op een halve dag binnenstebuiten laten keren door Leadlife, een Belgisch bedrijf dat op basis van data gepersonaliseerde adviezen geeft op het vlak van voeding, beweging, stress en slaap. Dat doen ze in hun hoofdkwartier in de Gentse Ghelamco Arena, waar een team van artsen en experts verschillende metingen en analyses uitvoert. Zo worden hier onder meer bloed en een DNA-staal afgenomen (met een wattenstaafje aan de binnenkant van je wang, zoals in de betere crimireeksen), een inspanningstest op de fiets om je VO2max te bepalen, en een DEXA-scan (Dual-Energy X-ray Absorptiometry), die met röntgenstralen de samenstelling van je lichaam qua bot-, vet- en spierweefsel in kaart brengt.
Alle testresultaten krijg je in een app te zien, op je persoonlijke ‘dashboard’. Die autometafoor gaat verder, zo luidt het hier: ‘Als we voor onze wagen een jaarlijkse controle en een groot onderhoud plannen, waarom zouden we met ons lichaam niet hetzelfde doen?’
Vanuit je dashboard kun je prioriteiten bepalen en ‘optimalisatietrajecten’ volgen die aangepast zijn aan jouw noden. Hoewel we eigenlijk allemaal best weten wat we moeten doen om gezond te zijn: genoeg slapen, groenten eten, bewegen. Toch hopen we dat een gepersonaliseerd advies ons een scherpere impuls zal geven. ‘Je gezondheidstoestand in data vertaald zien, brengt helderheid’, zegt Els Peeters, customer success manager van Leadlife. ‘Voor sommigen is het de wake-upcall die ze nodig hebben, als ze zwart op wit zien dat hun resultaten in de alarmzone zitten. Voor anderen is het net motiverend om te zien dat ze op de goede weg zijn.’
Leadlife is in volle expansie: later dit jaar opent het hubs in verschillende Vlaamse steden voor de screenings, de opvolging gebeurt digitaal.
Gepersonaliseerde screenings zijn trending, ook in centra als Energy Lab en Runners’ Lab die DEXA-scans en conditietests inzetten om sporters gepersonaliseerd trainingsadvies te geven. In veel gevallen is het de combinatie van verschillende analyses die inzicht geeft, en de juiste interpretatie van cijfers is van groot belang. Zo leert mijn DNA-analyse dat ik een licht verhoogd risico heb op diabetes type 2, maar uit mijn bloedprik blijkt dat ik me geen zorgen hoef te maken. Dat is heel anders als je een DNA-staal opstuurt voor analyse via een van de vele onlinebedrijfjes die op de lucratieve markt zijn gesprongen.
In de VS is op dat vlak het hek helemaal van de dam, onder meer door de pionier in DNA-gezondheidsanalyses 23andMe, het project van Google-medeoprichter Sergey Brin en zijn ex-vrouw Anne Wojcicki, die met hun resultaten menen te voorspellen of je een verhoogd risico op bepaalde kankers of de ziekte van Parkinson zou hebben.
‘Bij ons ligt de focus op preventie’, zegt Leadlife-CEO Jelle Van De Velde. ‘Wij geven geen resultaten die alleen paniek of ongerustheid veroorzaken. We richten ons op de aandachtspunten waar je zelf met lifestyleveranderingen een impact op hebt, en die je onder begeleiding doelgericht kunt aanpakken.’
Leadlife
| Website | leadlife.com
| Een compleet pakket met onder meer DNA-analyse, DEXA-scan, bloedanalyse en inspanningstest kost 599 euro