DIY-skincare: wat je zelf doet, doe je beter

In deze sector winnen de termen ‘duurzaam’, ‘natuurlijk’ en ‘zero-waste’ aan belang. Twee Belgische start-ups willen onze skincareroutine planeetvriendelijk maken, met de letterlijke hulp van hun klanten.

01. Cos-made-ica, Lukse

Advertentie

Wil je een dagcrème, balsem of shampoo zonder ongewenste of onbekende ingrediënten, dan maak je die toch gewoon zelf. Het jonge Belgische Lukse biedt die beauty-doe-het-zelvers een one-stop-oplossing, van ingrediënten tot en met potjes en maatbekers.

Tijdens de eerste lockdown, begin 2020, nam Marieke Van Hoof, een expert in digitale marketing, de tijd om haar badkamerkast op te ruimen en nauwer te bestuderen. Want een vrouw (én man) verzamelt toch wat potjes, tubes en flacons bij elkaar. Allemaal andere formules, allemaal met een andere – vaak grote – belofte.

Advertentie

‘Omdat ik een jaar eerder een vrij intensief traject had afgelegd bij een huidspecialist om van mijn acne af te raken, ben ik me beginnen te verdiepen in de ingrediënten van cosmetica. De mainstream producten bestaan vaak voor een groot percentage uit water en andere vulstoffen die niet per se een positieve of actieve werking hebben op je huid. Dat zette me aan het denken: zou ik niet én persoonlijkere én duurzamere cosmetica kunnen ontwikkelen op natuurlijke basis?’

Geslaagd met 90%

Wie zelf cosmetica maakt in het comfort van de eigen keuken, doet dat meestal in kleine hoeveelheden én gebruikt het product tot het helemaal op is.

Van Hoof vond in voormalig collega Laura Apers een ideale partner om mee in het nieuwe avontuur te stappen. ‘Ook ik kampte al een hele tijd met een rode en gevoelige huid en wilde na mijn zoektocht naar de juiste producten een eigen project beginnen. Ongeveer op dat moment kwam Marieke bij me polsen met haar idee van een doe-het-zelfcosmeticalabel en heb ik me meteen mee geëngageerd. Zo is Lukse ontstaan.’ 

Als experts in webdesign en digitale marketing moesten de dames zich eerst bekwamen in cosmetische ingrediënten, het leren formuleren van producten, het herkennen van huidtypes en eventuele huidproblemen. Van Hoof volgde daarvoor een cursus natuurcosmetica, slaagde met 90 procent en legt zich nu toe op een internationale cursus ‘organic skincare formulator’.

Marieke Van Hoof en Laura Apers van Lukse brengen volledige DIY-pakketten op de markt waarin alles zit wat je nodig hebt om een dagcrème, balsem of shampoobar te maken.
Marieke Van Hoof en Laura Apers van Lukse brengen volledige DIY-pakketten op de markt waarin alles zit wat je nodig hebt om een dagcrème, balsem of shampoobar te maken.
©Fotoatelier Hanne Cuypers

Boodschappenlijstje

Het gamma van Lukse omvat intussen niet alleen ingrediënten – van draagoliën tot poeders – tot en met volledige DIY-pakketten waarin alles zit wat je nodig hebt om een dagcrème, balsem of shampoobar te maken. Er zijn ook maatbekers en glazen potten.

Advertentie
Advertentie

‘Grosso modo kun je onze klanten in twee groepen indelen. Aan de ene kant zijn er kenners die al vertrouwd zijn met het zelf bereiden van cosmetica. Zij weten exact wat ze nodig hebben en komen bij ons terecht met een gedetailleerd boodschappenlijstje. Aan de andere kant zijn er veel beginners, mensen die een manier zoeken om bewuster en duurzamer om te springen met wat ze op hun gezicht of lichaam smeren.’

Advertentie

Dat ecologische en duurzame aspect vinden Apers en Van Hoof ontzettend belangrijk. Wie zelf cosmetica maakt in het comfort van de eigen keuken, doet dat meestal in kleinere hoeveelheden én gebruikt het product tot het helemaal op is. Bovendien worden er geen overbodige gewichten aan verpakkingen, water en vulmiddelen getransporteerd en worden de uiteindelijke crèmes, balsems en lotions thuis opgeslagen in herbruikbare glazen flesjes en potjes. Als het product op is, kun je het flesje gemakkelijk uitwassen en opnieuw vullen met een nieuwe creatie.

Apers en Van Hoof vinden de persoonlijke beauty- en adviesaanpak belangrijk. ‘Maar mensen met ernstige huidproblemen sturen we altijd door naar een arts of huidtherapeut. Wij zijn zelf geen dermatologen of apothekers en met een juiste medische diagnose kunnen we ook beter adviseren welke ingrediënten ze kunnen gebruiken.’

‘We zijn in gesprek met enkele grote spelers uit de cosmeticawereld, die in ons project geloven.’
Yasmine Mili
Oprichter beautylabel Moro Essentials

De DIY-insteek en het feit dat Lukse nauwelijks kant-en-klare beautyproducten verkoopt, zijn niet alleen een duurzame keuze, ze hebben ook een juridische oorzaak. ‘Als je een mix maakt van ingrediënten, moet die altijd officieel getest worden in een extern laboratorium, om de stabiliteit en de houdbaarheid te bepalen. Mochten we dat voor alle mogelijke combinaties van onze grondstoffen doen, dan zou dat héél veel geld en papierwerk vragen’, legt Van Hoof uit. Al zullen ze dit jaar toch bekijken hoe ze op kleine schaal gepersonaliseerde producten kunnen produceren.

Duurzaam transport

De verkoop van de Lukse-producten gebeurt vooral online via de webshop en in een kleine boetiek in hartje Turnhout. ‘Die winkel begint stilaan uit zijn voegen te barsten nu ons aanbod almaar toeneemt en we meer workshops geven. Het plan is om te verhuizen naar een pand waar we zowel onze kantoren kunnen vestigen als onze producten kunnen stockeren en een inspirerende, creatieve workshopruimte kunnen creëren.’

Ook het verduurzamen van hun e-commerce is een missie voor Lukse. ‘Het móét op een meer ecologische manier kunnen dan al die pakketjes met een bestelwagen te laten rondbrengen en een grote hoeveelheid papier of plastic te verbruiken tijdens het inpak- en verzendproces’, aldus Apers, die haar job als zelfstandig webdeveloper nog altijd combineert met Lukse. Marieke Van Hoof houdt zich vanaf dit jaar fulltime met Lukse bezig.

‘De coronaperiode is voor onze zaak eerder een zegen dan een vloek gebleken. Mensen hadden plots tijd én zin om nieuwe dingen te ontdekken en te gaan experimenteren. En de kritische geest om bij alles ‘te weten wat erin zit’ werd ook behoorlijk aangewakkerd.’

02. Less is Moro, Moro Essentials

Moro wil de 20 procent actieve bestanddelen van zeep, bodywash en shampoo aan de consument aanbieden in poedervorm.
Moro wil de 20 procent actieve bestanddelen van zeep, bodywash en shampoo aan de consument aanbieden in poedervorm.

Eigenlijk wilde ze duurzame schoonmaakproducten in bruistablettenvorm op de markt brengen. Tot Yasmine Mili besefte dat ze helemaal niet graag poetst. Dus richtte ze samen met Katrien De Clerck het beautylabel Moro Essentials op.

‘Over tien jaar willen we flagshipstores in Dubai, New York en Parijs. Moro Essentials moet even herkenbaar worden als Aesop’, droomt oprichtster Yasmine Mili hardop. De 28-jarige koestert duidelijk torenhoge ambities voor haar nieuwe beautylabel, dat ze eind vorig jaar samen met Katrien De Clerck lanceerde.

‘Verzorgingsproducten bestaan voor 80 procent uit water, waardoor er vooral nodeloos gewicht en volume wordt vervoerd – niet zo milieuvriendelijk en duurzaam. Daarom biedt Moro de 20 procent actieve bestanddelen van zijn zeep en bodywash aan in poedervorm. Waarna de klant alleen nog water moet toevoegen. De poeders worden verkocht in biologisch afbreekbare zakjes. Mengen doe je in onze ‘forever bottle’, die je maar één keer moet aanschaffen.’

Moro surft mee op de duurzaamheidsgolf die ook de beautywereld overspoelt. Denk maar aan de shampoo- en zeepbars, tot hun essentie gereduceerde producten waarbij je zelf water toevoegt. ‘Ik probeerde al veel van die bars, maar vind ze niet gebruiksvriendelijk. Terwijl mijn vriend zich eraan ergert dat mijn haren soms aan die shampoobars blijven kleven. Bovendien is de textuur van die bars nooit dezelfde als bij vloeibare producten’, zegt Mili. ‘Bij Moro moeten mensen niet inboeten op de kwaliteit. We hebben ervoor gekozen toch voor vloeibare producten te gaan, alleen moet je die als klant zelf maken.  Duurzaamheid is immers onze tweede peiler. Moro betekent ‘gewoonte’ in het Esperanto. We willen iedereen een nieuwe duurzame levensstijl aanleren, zonder compromissen en zonder schuldgevoel.’

Parfumhoofdstad Grasse

Mili en De Clerck leerden elkaar kennen via het onlineplatform Wixly, zeg maar een soort Tinder voor entrepreneurs op zoek naar een vennoot, investeerder of mentor. ‘In volle coronatijd maakten we samen een boswandeling. Het klikte meteen. We zijn als twee handen op één buik’, aldus Mili.

Voor beide jonge vrouwen zijn het wel hun eerste stappen in de beautybranche. Mili, die vandaag voltijds voor Moro werkt, komt uit de software- en modebranche. De Clerck is nog deeltijds aan de slag bij de start-upstudio Lab Box. De zoektocht naar de juiste samenstelling van de poeders en naar fabrikanten was hun eerste gezamenlijke uitdaging. ‘Veel cosmeticaproducenten konden ons niet helpen, omdat hun machines alleen liquide producten mengen’, aldus Mili. ‘Voor poedermengsels heb je speciale technieken nodig. Je moet bijvoorbeeld vocht uit de geurelementen kunnen trekken om poeder te verkrijgen.’ Voor die geuren trok het duo naar het Zuid-Franse Grasse, de parfumhoofdstad van de wereld.

‘We kozen voor vloeibare producten, alleen moet je die als klant zelf maken.’
Yasmine Mili
Oprichter beautylabel Moro Essentials

De Moro-handzeep is vandaag verkrijgbaar in de warme, winterse geur ‘Spicy Woods’. De bodywash bevat frisse hints van citroen, salie en cederhout. ‘In de toekomst willen we meer geuren en producten lanceren. We werken momenteel aan een shampoo en een conditioner.’

Zijn ze niet bang dat een grote speler hun idee zal kopiëren? ‘We hebben een patent op de poedersamenstelling, maar zo’n formule maken is als een cake bakken: als een chemicus alle ingrediënten bekijkt, kan die ook een eigen ‘recept’ ontwikkelen.’ Maar daarover maken de twee zich niet ongerust. ‘Het zou niet slecht zijn als grote bedrijven ook dergelijke poeders beginnen te verkopen. Dan raken de consumenten vertrouwd met het concept en hoeven wij niet langer uit te leggen hoe poedercosmetica precies werkt.’

Drang om te veranderen

Mili, die een diploma ‘facility management’ heeft, begon haar loopbaan bij het softwarebedrijf MCS Solutions. ‘Ik had een mooi loon, een bedrijfsauto, verzekeringen, alles erop en eraan. Toch was ik niet gelukkig in die corporate wereld’, vertelt ze. De gouden kooi beu maakte ze in eerste instantie een switch naar de modebranche, vooral omdat ze met ‘tastbare’ producten bezig wilde zijn. ‘Ik begon als internationaal salesmanager en volgde voor enkele grote modelabels de productie op in landen als Bangladesh. Toen ik in de hoofdstad Dhaka zag hoe vervuilend en onethisch de textielfabrieken zijn, was ik gedegouteerd. Ik wilde daar iets aan veranderen.’

Daarom richtte ze in 2019 Closet in the Cloud op, dat feestelijke outfits van luxe- en designermerken zou verhuren. Na een succesvolle pop-up en een onlineplatform moest in maart 2020 haar échte boetiek in Gent opengaan. ‘Helaas stak corona daar een stokje voor’, vertelt Mili. Ze besloot haar voorraad van de hand te doen en het project achter zich te laten. ‘Natuurlijk was dat pijnlijk. Maar ik denk er niet meer zoveel over na, ik probeer me te focussen op de positieve dingen.’

Na Closet in the Cloud ging ze opnieuw in de softwaresector werken, deze keer als freelancer. ‘Maar het ondernemen liet me niet meer los. Eerst wilde ik schoonmaakproducten in de vorm van bruistabletten ontwikkelen. Maar ik besefte al snel dat ikzelf helemaal niet warm word van schoonmaakmiddelen. Ik poets nauwelijks’, lacht ze. ‘Vandaar de switch naar gezichts- en lichaamsverzorging.’

In overlevingsmodus

Al verliep ook de start van dat beautymerk niet zonder slag of stoot. ‘Even leek het alsof we geen starterslening zouden krijgen van de bank. We zijn toen meteen in overlevingsmodus gegaan en hebben alle mogelijke opties onderzocht om toch maar een minimumproductie op te starten.’

‘Gelukkig is die lening er uiteindelijk toch gekomen en hebben we onze eerste targets behaald. We verkopen onze beautyproducten intussen niet alleen online, maar ook in vier nauwkeurig geselecteerde boetieks.’

‘Als we verder willen groeien, hebben we extra knowhow en vers kapitaal nodig’, blikt Mili vooruit. ‘We hebben dan e-commercespecialisten nodig, experts op het vlak van logistiek en nog veel meer. We zijn intussen wel al in gesprek met enkele grote spelers uit de cosmeticawereld. Ondernemingen die in de toekomst van Moro geloven en misschien in ons bedrijf willen stappen.’ De inwoners van Dubai, New York en Parijs wennen al maar beter aan de idee van poedertjes in hun badkamer.