Afgelopen week ging de Brussels Biennale of Modern Architecture, kortweg BBMA, van start. Maar liefst 29 modernistische bouwwerken openen dit weekend uitzonderlijk de deuren.
Al voor de vierde keer zet dit festival interbellumgebouwen en naoorlogse architectuur op de agenda. Want volgens de organisatie is het niet terecht dat Brussel vooral met art nouveau wordt geassocieerd. BBMA begon in 2014 om de architectuur uit de periode 1918-1972 uit de schaduw te halen.
Drie zaterdagen (17, 24 en 31 oktober) kun je 29 modernistische bouwwerken bezoeken samen met een gids. Onder meer privéhuizen, kantoorgebouwen en kerken van Willy Van Der Meeren, Renaat Braem en Marc Dessauvage. Maar ook gebouwen van Jacques Dupuis, Christophe Gevers en Constantin Brodzki.
Op weekdagen zijn er gratis lezingen en filmvoorstellingen, zoals een documentaire over de Braziliaanse architecte Lina Bo Bardi en eentje over de modernistische Église Notre-Dame in Royan, Frankrijk.
Onze topfavoriet: deze Onze-Lieve-Vrouw-van-Stokkelkerk van de architecten René Aerts en Paul Ramon in Sint-Pieters-Woluwe. Hun gedurfde ontwerp dateert uit 1958 en lijkt meer op een sporthal dan op een kerk, alleen het kruis bovenop verraadt de functie.
Het pand is op-en-top modernistisch met veel beton, een inspringende sokkel en geometrische basisvormen zoals de balk en de kubus. De enorme glazen gordijngevel (ook typisch voor die tijd) is met aluminium profielen opgedeeld in vlakken en lijkt wel een schilderij van Mondriaan.
Van 15 t/m 31 oktober, bbma.be