Architecten MAS-museum bouwen een van de hoogste torens aan de Belgische kust

Architecturale landmarks zijn welkom en daarvoor mogen ze gerust de hoogte in. Met zijn ongeveer 60 meter wordt de Heldentoren in één klap een van de hoogste torens aan de Belgische kust. Dat moet helpen om Heist uit de schaduw van Knokke te halen.

What's new?

Op het Heldenplein in Heist verrijzen binnenkort twee woontorens: een van twintig verdiepingen en een van zeven, allebei met winkels op de gelijkvloerse etage. Daarnaast komt nog een derde, kleiner gebouw, bedoeld voor horeca. Een ondergrondse parkeergarage verbindt de drie met elkaar.

Advertentie

De torens maken deel uit van een groter project dat Heist een volledig nieuwe entree bezorgt. De inspiratieloze Elizabetlaan - waarlangs je nu Heist binnenrijdt - wordt een wandelboulevard. Zo wordt ook de rest van Heist meer bij de kust betrokken. Want nu is de Elizabetlaan nog te veel een fysieke barrière.

Advertentie

Waarom is het zo bijzonder?

Terwijl de Belgische kust tot nog toe werd gedomineerd door laagbouw, komt er nu letterlijk ruimte voor hoogbouw. De regel dat bouwpromotoren in Knokke niet hoger mogen gaan dan negen bouwlagen, geldt allang niet meer.

Architecturale landmarks zijn welkom en daarvoor mogen ze gerust de hoogte in. Met zijn ongeveer 60 meter wordt de Heldentoren in één klap een van de hoogste torens aan de Belgische kust. Dat moet helpen om Heist uit de schaduw van Knokke te halen als ondergeschoven broertje.

Net als bij het Community House is ook het Heldenplein een win-winsamenwerking van de gemeente en een bouwpromotor. De een laat toe dat er hoger wordt gebouwd. Met de meerwaarde van de extra appartementen wordt het openbaar domein heraangelegd.

Wie is de architect?

Het Rotterdamse bureau Neutelings Riedijk, opgericht door Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk in 1992. Ze ontwerpen vooral grootschalige publieke gebouwen met een culturele link. Het zijn vaak iconische herkenningspunten in de stad, zeg maar visueel krachtige landmarks.

In ons land is de bekendste realisatie van Neutelings Riedijk het MAS in Antwerpen.
In ons land is de bekendste realisatie van Neutelings Riedijk het MAS in Antwerpen.
©BELGAIMAGE

Waar moeten we Neutelings Riedijk nog van kennen?

Het Nederlandse bureau behoort tot de Champions League van de architectuur. Als een van de weinige mocht het duo deelnemen aan de wedstrijd voor de herinrichting van Ground Zero in New York. Ze ontwierpen een modeboetiek in Moskou, de opera van Ljubljana (Slovenië), een museum in Cincinnati (VS) en een winkelcentrum met hotel in Porte de la Villette in Parijs, al werden niet al die plannen uitgevoerd.

Advertentie
Advertentie

In ons land is hun bekendste realisatie zonder twijfel het MAS in Antwerpen. Het Museum Aan de Stroom is sinds de opening in 2010 dé blikvanger (én katalysator) van het Eilandje. Razend populair dankzij het panoramische dakterras dat je volledig gratis kan bezoeken tot 's avonds laat, inclusief de verticale stadswandeling via de wentelende roltrappen omhoog. Neutelings Riedijk inspireerde de architectuur op de nabijgelegen 19de-eeuwse pakhuizen door de museumzalen letterlijk op elkaar te stapelen. Maar ze werkten de baksteenrode gevel open met grote partijen golvend glas, waardoor je uitkijkt over de stad, de haven en alles eromheen.

Neutelings Riedijk tekende ook het Herman Teirlinck-gebouw op de Tour & Taxis-site in Brussel, de thuishaven van 1.800 Vlaamse ambtenaren.
Neutelings Riedijk tekende ook het Herman Teirlinck-gebouw op de Tour & Taxis-site in Brussel, de thuishaven van 1.800 Vlaamse ambtenaren.
©thomas ost

Meer recentelijk bouwde Neutelings Riedijk in ons land nog het Herman Teirlinck-gebouw op de Tour & Taxis-site in Brussel, waarin 1.800 ambtenaren van de Vlaamse overheid werken. Het bureau stond ook in voor de intelligente verbouwing en uitbreiding van het cultuurcentrum Stuk in Leuven. Maar meestal werken ze in hun thuisland Nederland. Hun Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum met een felgekleurde glazen gevel viel meermaals in de prijzen. Net als Cultuurhuis Rozet in Arnhem.

Wanneer is het af?

De voorbereidende werken (het omleggen van de nutsleidingen) zijn al begonnen, maar met de bouw van de woontorens op het Heldenplein wordt pas in het voorjaar van 2020 van start gegaan. In twee jaar tijd moet het project klaar zijn.

Dit artikel maakt deel uit van de driedelige serie 'Nieuwste architectuur maakt komaf met alleen maar lage, witte villa's aan de kust'. 

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer