Op zoek naar inspiratie voor dat droomhuis? Van een betonbouw ingegraven in een Grieks landschap tot een eigentijds gerestaureerd kasteel: vier keer toparchitectuur middenin de natuur.
Flamingo Estate, Los Angeles
Als er één iemand is met wiens huis we de komende weken gerust zouden willen ruilen, dan is het wel de Amerikaanse reclamemaker Richard Christiansen. In zijn befaamde ‘Flamingo Estate’ excelleert escapisme tot in de derde graad: een tuin vol exotische bloemen, een Perzisch wellnesspaviljoen, kunst van David Hockney aan de muren en zelfs een inhouse Acapulco-bar, verveling is hier niet aan de orde.
Bovendien herbergt de hollywoodiaanse haciënda een pikant verleden: achtereenvolgens huisden er een pornostudio, een piratenradio en een bohemien kunstenaarscommune in. Tegenwoordig vloeien kinky en stylish er samen, met een fabelachtig aards paradijs als resultaat. Vandaag is de Instagrambuzz zelfs zo groot dat het huis een eigen verzorgingslijn lanceerde, geïnspireerd op de weelderige tuin.
S-House, Brussel
Julien De Smedt verdiende zijn sporen met grootse projecten zoals de Holmenkollen-skischans, en stond naast grote architecten als Rem Koolhaas en Bjarke Ingels. Toch speelde hij bij het tekenen van het Brusselse S-House een onderschikte rol: het was de natuur die het kronkelende ontwerp dicteerde.
‘De opdrachtgevers wilden absoluut geen blokkendoos, en dat is een bijzonder uitgangspunt’, vertelde de architect aan Sabato. ‘Het gebeurt maar zelden dat een bouwheer zijn terrein zelf zo goed begrijpt: die kronkelende vorm is sowieso het meest logische antwoord op dit perceel. De natuur dicteert die oplossing. Het huis volgt gewoon de natuurlijke topografie. En ik ben de slaaf van het reliëf geworden’, aldus Julien De Smedt.
Ringhouse, Kreta
‘Bewoonbare landschappen’, zo omschrijft het Griekse Deca Architecture hun woningen middenin de ruige natuur. Voor een Belgisch koppel ontwierpen ze op Kreta het bekroonde 'Ringhouse', dat grossiert in de architectuurawards en het schopte tot de achterflap van ‘The World’s Best Architecture’ van Phaidon. Geen sculpturaal statement, wel een subtiele betonbouw ingegraven in de heuvel.
De omgeving lijkt wel een Afrikaanse savanne, maar dan met bergen en een zee. ‘Vanuit bijna elke ruimte kan je zowel naar de bergen als naar de zee kijken’, vertellen de eigenaars. ‘En als je buiten bent, is het enige wat je hoort de bellen van de schapen.’ Als dat geen gedroomde home office is in coronatijden.
Château de Montmoreau, Frankrijk
Professioneel kasteelvrouw – dat staat op het visitekaartje van de Brusselse Anne Derasse. Met monnikengeduld restaureert ze ingeslapen monumenten, op zoek naar hun oorspronkelijke glorie. Zo ook in haar eigen Château de Montmoreau, een imposant paleis met renaissancetrekjes in de Charente. Ruim twintig jaar geleden tikte ze het op de kop, vandaag is het titanenwerk eindelijk volbracht.
‘Elk gebouw spreekt zijn eigen taal, en daar luister ik aandachtig naar’, aldus de kastelendokter tijdens een rondleiding in haar nederig stulpje. ‘Als je alle overtollige lagen van een monument afpelt, merk je meestal: het vroegste ontwerp is het zuiverste.’ Mocht u nog ergens een kasteel weten verloederen: één adres.