Uit de veren voor het ochtendgloren is helemaal hip.
Uit de veren voor het ochtendgloren is helemaal hip.
© Amelie Ambroise

Waarom vroeg opstaan de sleutel is tot geluk

Een vroege vogel pakt de vetste wormen. Voor u die uitspraak als ouderwetse tegeltjeswijsheid afdoet: opstaan voor dag en dauw is weer helemaal in. Tegen dat de rest van de bevolking uit haar bed is gerold, hebben 'morningofielen' al een uur of twee gemediteerd, hardgelopen of een hoofdstuk van hun nieuwe boek geschreven.

Heeft u ook zo vaak grootse plannen voor 's avonds na het werk, om ze vervolgens op de lange baan te schuiven? Schiet uw hardloopsessie of leesuurtje er weleens bij in omdat u zo moe bent en er dan maar voor kiest om 'House of Cards' te bingewatchen? Dan moet u zich dringend aansluiten bij het legertje volgelingen dat de Amerikaanse ondernemer en ochtendgoeroe Hal Elrod rond zich heeft geschaard. Zijn zelfhulpboek 'The miracle morning. The 6 habits that will transform your life before 8 AM' heeft van hem al een rijk man gemaakt en krijgt binnenkort ook een Nederlandse vertaling. Het leert 'snoozeaholics', moeilijke opstaanders en aanverwanten hoe je het meeste uit je ochtend (en bijgevolg je dag) haalt.

Het centrale idee van Elrods mirakelochtend: vroege vogels vangen vandaag geen wormen, maar geluk: in de vorm van meditatie, sport en tijd voor creativiteit. En neen, de bedoeling is niet dat we met z'n allen twee uur vroeger opstaan om te gaan werken, wél dat we vroeger uit de veren kruipen om iets te doen waar we anders moeilijk tijd voor zouden vrijmaken. Doordat je de tijd voor jezelf neemt - om gedachten te ordenen, te sporten of creatief te zijn - ben je de rest van de dag een creatiever, gelukkiger én productiever mens.

Advertentie
Advertentie

Elrod is trouwens niet de enige die de gouden-morgenstondidee rondbazuint. In het kielzog van 'The miracle morning' verschenen nog meer 'vroegevogelboeken'. Je hoeft maar een blik te werpen op de nieuwste titels - 'Wake up successful, rise and shine!', 'What the most successful people do before breakfast'... - om het patroon te ontwaren: Productiviteit! Focus! Succes! Dollars!

Advertentie
© Amelie Ambroise

Fysiek en mentaal superfit
Misschien is er wel iets van aan. Rudi Braes, de CEO en voorzitter van Ernst & Young België en Nederland, besloot twee maand geleden zijn wekker flink vroeger te laten afgaan. 'Sindsdien loop ik tussen 6 en 7 uur 's ochtends gemiddeld tien kilometer, waar ik ook ben. Zowel fysiek als mentaal voel ik me sindsdien superfit. Leuk meegenomen is dat ik in 62 dagen ook 17 kilo ben afgevallen.' Baptiste van Outryve, de communicatieverantwoordelijke van Carrefour, zingt eveneens de lof der vroege vogels. 'Mijn ochtendritueel is heilig. Het eerste wat ik doe, is checken of er geen crisismails te beantwoorden zijn. Daarna zet ik koffie en geef ik de hond te eten. Dan lees ik in alle rust in mijn kamerjas de kranten.'

Paul Robbrecht, de helft van het architectenbureau Robbrecht en Daem, staat op tussen 5.30 en 6 uur. 'Ik zit rechtop en luister een kwartier naar klassieke muziek. De avond voordien zet ik een stukje klaar via mijn computer die verbonden is met de speakers in de slaapkamer. Onlangs luisterde ik naar een vioolsonate van Beethoven en een polyfonisch stuk van het Belgische ensemble Graindelavoix. Als ik geen muziek beluister, focus ik me op kunst. Voor ik ga slapen, leg ik dan een kunstboek klaar. Ik heb die tijd nodig om mijn geest wakker te maken. Ik laad me als het ware creatief op, om daarna zelf creatief aan de slag te kunnen.'

Niet zuchten aub
Iedereen kan vroeg opstaan, vindt Hal Elrod. Dat moet hij natuurlijk schrijven om zijn boek over het '60 minute morning miracle' geloofwaardig te maken, maar zolang je genoeg slaapt (knippen in je slaapuren wreekt zich op termijn), kan je het leren, meent hij. En neen, je verschuilen achter het feit dat je eerder een avondmens bent, is geen optie.

Het centrale idee: vroege vogels vangen vandaag geen wormen maar geluk, in de vorm van meditatie, sport en tijd voor creativiteit.
Advertentie
Advertentie

Elrods eerste axioma: snoozen is negatieve energie. De Amerikaan noemt het zelfs 'neen zeggen tegen het leven'. Die negatieve energie bepaalt de rest van je dag. De sleutel is dus een positieve ingesteldheid. Dat begint 's avonds al, bij het zetten van de wekker. Wie bij het alarm instellen al denkt dat hij of zij moe zal zijn, zal dat ook zijn, is Elrods these. Hou die zucht dus in als u vanavond uw alarm zet en bereken vooral niet hoeveel (hoe weinig) uren slaap u nog uit de nacht kunt persen.

Elrods mirakelochtend bereik je in zes stappen van telkens 10 minuten. De eerste 10 zijn weggelegd voor alles wat onder de noemer 'stilte' valt. Dat kan bidden, mediteren of reflecteren zijn, zolang je er maar rustig voor gaat zitten. Vervolgens prent je je 600 seconden lang positieve gedachten in ('Ik verdien geluk! Ik kan succesvol zijn!'). Daarna volgen nog telkens 10 minuten 'visualisatie van levensdoelen' (wie zich inbeeldt dat hij eindelijk die marathon zal lopen, zal uiteindelijk zijn lui gat opheffen, vertalen we vrij), sporten, lezen en schrijven.

Die zes 'life savers' hielpen Elrod American Dream-gewijs uit de schulden na een zwaar verkeersongeval. 'Ik was bankroet en zo depressief dat ik mijn bed niet meer uit wilde. Vroeg opstaan bracht een totale ommekeer teweeg en veranderde zowat elk aspect van mijn leven.' Intussen is Elrod geen couch potato meer, maar werd hij sportief, trouwde en kreeg een dochtertje. 'Een droomleven', noemt hij het.

Geen wonder dat er intussen ook onlinegroepen van miracle morning-adepten bestaan. De officiële 'miracle morning community'-Facebookpagina telt 40.306 fans. Sommigen noemen het geen community, maar een 'stam'.

Advertentie
De bedoeling is niet dat we met z'n allen twee uur vroeger gaan werken, maar dat we iets doen waar we anders maar moeilijk tijd voor vrijmaken.
De bedoeling is niet dat we met z'n allen twee uur vroeger gaan werken, maar dat we iets doen waar we anders maar moeilijk tijd voor vrijmaken.
© Amelie Ambroise

Gefrustreerde chauffeurs
Een stam waartoe ondergetekende níét behoort. We bekennen het maar meteen: we hebben last van extreem snoozegedrag. We lezen Elrods 'The miracle morning' dan ook als een uitdaging die we meteen willen aangaan. Wie is die gladde Amerikaan die zegt dat we het leven refuseren?

Om 5.30 uur gaat de wekker. Geen gesnooze, en in plaats van met half geopende ogen e-mails te checken, drink ik meteen een glas koud water, om daarna wat sit-ups en plankoefeningen te doen (tip: het klotst minder als u het in omgekeerde volgorde doet). Daarna probeer ik in lotushouding te mediteren. Tot mijn tweede alarm afgaat. Oeps.

In plaats van het nieuws te checken, lees ik tien minuten een essay van auteur David Foster Wallace. Ik ben niet zeker dat mijn brein wakker genoeg is, maar mijn lichaam alvast wel: om 6.30 uur zit ik aan de ontbijttafel. Mijn gebruikelijke soundtrack van gefrustreerd claxonnerende chauffeurs en gillende kinderen van de nabijgelegen school is vervangen door vogelgekwetter en een bevredigende stilte. Behalve vroeg opstaan heb ik vandaag helemaal niets bereikt, maar ik voel me intens voldaan. Minuten, uren glippen deze keer niet door mijn scrollende vingers of snoozealarmen heen. Voor heel even ben ik meester van de tijd.

Granola met elektro
Laten we wel wezen: dat de morgenstond goud in de mond heeft, is helemaal niet nieuw. Hele generaties hebben van hun ouders meegekregen dat ze 'beter wat vroeger zouden opstaan'. Bekende ondernemers als Virgin-miljardair Richard Branson, Apple-baas Tim Cook en Twitter-CEO en medeoprichter Jack Dorsey zijn notoire vroegsporters. De auteurs Amélie Nothomb en Haruki Murakami staan voor het krieken van de dag op om te schrijven. Maar voor de millenialgeneratie is het vroege opstaan nieuwer. Ze pakt de dingen ook liever collectief aan. Mee daarom duiken steeds meer gezamenlijke ochtendinitiatieven op. Dankzij het platform CreativeMornings kunt u in meer dan 150 steden wereldwijd ochtendlezingen met ontbijt bijwonen, ook in Brussel. Voor wie zijn ochtendgranola liever met wat danspassen en elektro bestrooit, zijn er de ochtendlijke dansfeestjes zoals Morning Gloryville ('Rave your way into the day') en Daybreaker (eerst yoga, dan dansen) in onder meer Amsterdam, Barcelona, Londen, Portland, Tel Aviv, New York, Kaapstad en Tokio. In Parijs kunt u naar de hippe Wakatepe-outdoorochtendfeestjes, waarbij het vaste yoga-ontbijt-dj-recept wordt aangevuld met werk van jonge ontwerpers en een beurt bij de osteopaat.

© Amelie Ambroise

Tickets voor zulke evenementen kosten algauw 25 euro. In die zin worden er dus dol-lars geroken: vroeger opstaan is ook vroeger consumeren. Het Londense warenhuis Penwick opent vanaf nu zijn schoonheidssalons en winkel om 8 uur. Je kunt er 'pre-work'-mani- en -pedicures krijgen, je haar laten drogen, wenkbrauwen in de plooi laten leggen en, last but not least, shoppen.

De early bird-concepten sijpelen ook België binnen. Zo organiseert de voormalige VRT-presentatrice Véronique Leysen, bekend van het breigoedlabel en de gelijknamige koffiebar Maurice, op 28 april een tweede editie van haar 'Morning Maker'-evenement. Vanaf 7 uur tekent u present voor een yogasessie, make-upmoment, kappersbeurt en ontbijt in de Antwerpse Boerentoren.

Vooral de vroege yogalessen winnen aan populariteit in België. Zo begon de Brusselse hot-yogastudio Yyoga twee weken geleden met een wekelijkse yogales om 7.15 uur. Sinds eind vorig jaar kunt u in de Bikram Yoga aan de Louizalaan in Brussel drie keer per week om 7 uur 's ochtends zweten. 'In Amerika is het heel courant om om 7 uur of zelfs 6.30 uur yogalessen te organiseren', zegt ex-atlete en studio-eigenaar Sophie Vanmoerkerke. 'Ik heb in Australië en de VS al tal van die vroege ochtendlessen gegeven.' Vanmoerkerke ziet alleen maar voordelen in het vroege strekken. Je lichaam is 's ochtends misschien minder flexibel dan 's avonds, maar het schept zo veel mentale klaarheid voor de dag. Je bent veel meer gefocust. Een must om de dag te overleven.'

Knikkebollen
Of de mirakelochtend mij ook dollars en succes zal opleveren, valt na een kleine week moeilijk te zeggen. Toch moet ik Elrod alvast op één punt gelijk geven: ik heb een pak meer energie, of toch het gevoel dat ik meer in een dag gedaan krijg. Zelfs op zaterdag klim ik een uur of twee vroeger dan gewoonlijk uit mijn bed, met als gevolg dat ik bij een etentje 's avonds om 23.30 uur zit te knikkebollen. Over sociale energie heeft Elrod niets geschreven.

Hoewel het ochtendexperiment technisch gezien is afgelopen, zet ik zondagavond toch mijn wekker om 5.30 uur. Ik verheug me al op de stilte en de uren die me morgenochtend zullen toekomen. Stiekem hoop ik dat de trend niet helemaal doorbreekt. Als in alle huizen de lichten aan zijn en de mails al om 7.30 uur in de mailbox vallen, wordt het moeilijk vol te houden dat de ochtenduren echt van mij zijn.

Tot 8 uur snoozen is helemaal uit. Wie mee wil zijn, zet zijn wekker twee uur vroeger en heeft rond 7.30 uur al zijn productiefste, rustigste uren achter de rug.
Tot 8 uur snoozen is helemaal uit. Wie mee wil zijn, zet zijn wekker twee uur vroeger en heeft rond 7.30 uur al zijn productiefste, rustigste uren achter de rug.
© Amelie Ambroise
Gesponsorde service

Lees Meer