Recept | Noedels met pijlinktvis volgens Rashid Johnson
Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Untitled Anxious Men’ van Rashid Johnson.
Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Untitled Anxious Men’ van Rashid Johnson.
In ‘Chef-d’Œuvre’ ontmoeten kunst en koken elkaar in de recepten van chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis.
‘In zijn beroemde reeks ‘Anxious Men’ beeldt Rashid Johnson koppen af met expressieve grimassen in scherpe contrasten. Deze gigantische versie van 2,45 bij 1,80 meter is gekrast in een laag was, zeep en zwarte verf, aangebracht op ordinaire witte tegels. Het werk, gemaakt in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, wordt op 2 maart bij Sotheby’s geveild. Voor mij is dit de Afro-Amerikaanse versie van ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch: een brutaal, expressionistisch werk dat door merg en been gaat, maar tegelijk verwijst naar de precaire positie van de zwarten in Amerika. Zeker toen later bleek dat Trump won.’
‘Ik maakte er een rechttoe rechtaan gerecht van met inktvissaus, uitsmeerbaar als dikke zwarte verf. Rashid Johnsons gekraste tronies zijn in mijn verbeelding witte noedels met inktvis. Niet voor doetjes.’
Maak de pijlinktvisjes schoon of laat ze opkuisen door uw visboer. Maak van het afval een fumet. Laat hiervoor het afval drogen in een oven op een bakpapiertje op zo’n 120 °C tot alles volledig droog is. Zet de gedroogde resten van de pijlinktvissen net onder in koud water en laat het tegen het kookpunt aan een uurtje trekken. Zeef en kook de bouillon in tot de smaak goed geconcentreerd is. Kruid af met inkt van inktvis.
Kook de noedels gaar, volg daarbij de instructies op de verpakking. Roerbak de pijlinktvissen in sesamolie, samen met het teentje look en de hete peper. Voeg de fijngesnipperde lente-ui toe. Blus met sherry, sojasaus en ketjap manis. Voeg op het laatste moment fijngesneden koriander toe, limoensap en limoenzeste. Meng met de noedels. Schik de inktvissaus op het bord en leg er de noedels op.
| Waar | Te koop op de Contemporary Day Auction bij Sotheby’s in Londen
| Wanneer | 2 maart
| Website | sothebys.com