Recept | Lentesla met asperges en langoustinestaarten
De eerste zonnestralen in je bord met Sabato-chef Nicolas Misera’s recept voor lentesla met asperges en langoustinestaarten.
De eerste zonnestralen in je bord met Sabato-chef Nicolas Misera’s recept voor lentesla met asperges en langoustinestaarten.
‘Deze week arriveerden hier de allereerste groene asperges, uit de Provence. Voor mij hét teken dat de lente er ook in onze contreien snel aankomt. Als chef geef ik zoveel mogelijk de voorkeur aan producten van lokale teelt, maar in dit seizoen is het heerlijk als je wat groenten kunt gebruiken die in Zuid-Europa al wat meer zon hebben gekregen. Hoe je het ook draait of keert: de herfst en winter zijn na een tijdje beperkend als je met seizoensproducten wil koken. Straks krijgen we hier ook de eerste hopscheuten en lentegroenten, zoals jonge wortels. Dan zijn we helemaal vertrokken voor enkele maanden zon in ons bord.’
‘Voor de afwerking van deze lentesla heb ik ‘barba di frate’ of monniksbaard gebruikt, een zeegroente die een beetje lijkt op zeekraal en die in februari en maart al volop wordt geoogst aan de mediterrane kust: sierlijke slierten die een heerlijke zilt-zoute smaak geven.’
Als je geen gekonfijte look vindt in de delicatessenwinkel of supermarkt, kun je die makkelijk zelf maken: doe de teentjes verse knoflook in een pan en voeg genoeg olijfolie toe tot ze onder staan. Laat alles op een heel laag vuur minstens 30 minuten zacht sudderen, tot de look boterzacht is en licht goudbruin kleurt. Na het afkoelen kun je de lookteentjes met olijfolie in een bokaal bewaren in de koelkast. Voeg eventueel extra smaakmakers toe, zoals zwarte peperbollen, takjes tijm en laurierbladeren. De look wordt nog lekkerder na een tijdje, en je hebt meteen heerlijk gearomatiseerde lookolie.
Asperges? Dan denken we aan pinot blanc, droge muskaat en grüner veltliner. Deze witte natuurwijn uit het gebied rond het Neusiedlermeer, aan de Hongaarse grens, is gemaakt van die druivenrassen, samen met chardonnay, neuburger en welschriesling. Na een korte schilmaceratie mag het sap van de bijzondere mix spontaan gisten in grote, gebruikte houten foeders. De assemblage levert zowel frisse (citrus!) als kruidige aroma’s op, terwijl de pinot blanc en chardonnay wat rondheid geven. De wijn is ongefilterd gebotteld. Tip van de wijnmaker: schudden voor gebruik! (JS)