Recept | Kip in de oven met hazelnootpesto en dragonsaus
Heerlijke comfortfood voor in het winterseizoen: Sabato-chef Nicolas Misera’s recept voor kip in de oven met hazelnootpesto en dragonsaus.
Heerlijke comfortfood voor in het winterseizoen: Sabato-chef Nicolas Misera’s recept voor kip in de oven met hazelnootpesto en dragonsaus.
Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’, de recepten van chef Nicolas Misera.
Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.
‘Dit is heerlijke comfortfood voor in het winterseizoen. Mijn vader maakte vroeger vaak gebraden kip, en ik doe het nog altijd volgens zijn no-nonsensemethode.’
‘Tijdens mijn koksopleiding leerde ik dat je de kip eerst moest aanbakken op het vuur voor je ze in de oven zet. ‘Onzin’, zei mijn vader. ‘De rauwe kip wordt vanzelf dichtgeschroeid zodra je ze in de hete oven zet.’ Mijn vader voegde ook rauwe aardappelen toe aan de braadpan, zodat die samen met de kip konden garen. Als je een beetje extra tijd hebt, vind ik het wel de moeite om de aardappelpartjes apart te roosteren in de oven. Dat is mijn luxeversie van gewone ‘ovenfrieten’. Door de aardappelen eerst te koken, krijg je perfect gegaarde dikke ‘frieten’, vanbinnen zacht en aan de buitenkant krokant.’
‘Het beste aan een gebraden kip zijn de overschotjes de volgende dag: haal het kippenvlees van het bot, en meng het met een beetje braadjus. Die ‘pulled chicken’ is heerlijk tussen een stokbrood, met wat mayonaise en kropsla.’
Aardappelen
Dragonsaus
Pesto
Braad de kip.
Kook en rooster de aardappelen.
Maak de pesto.
Maak de dragonsaus.
De familie Kühn maakt al ruim 230 jaar wijn in de Rheingau, een kleine wijnstreek langs de Rijn op zo’n uur ten westen van Frankfurt. Hier is riesling aan het feest. Peter Jakob Kühn is een aanhanger van de biodynamie. Wat je proeft, is het resultaat van de bijzondere bodem – met onder meer kwartsiet – en de zorg die de familie aan haar wijngaard besteedt. Deze droge riesling, een lieveling van wijngoeroe Robert Parker, heeft een reeks fijne zuren in huis (citrus stuift uit het glas), wat kruidigheid en veel mineraliteit. Het is een steviger wijn dan de riesling die je in de Moezel drinkt. (JS)