Recept | Ceviche van jonge kabeljauw met passievrucht volgens Cecilia Edefalk

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘White Within’ van Cecilia Edefalk in Bozar.

Advertentie
‘White Within’ van Cecilia Edefalk in Bozar.
‘White Within’ van Cecilia Edefalk in Bozar.
©Trevor Good

‘De expo ‘Swedish Ecstasy’ in Bozar was een absolute revelatie voor mij. Er hangt werk van Zweedse kunstenaars voor wie esoterie en spiritualiteit een hulpmiddel zijn om parallelle werelden af te beelden. Ik ontdekte er het werk van Hilma af Klint (1862-1944), een Zweedse mystica die pas na haar dood als een van de eerste abstracte kunstenaars ooit is bestempeld. Maar ook bij dit werk, ‘White Within’ van Cecilia Edefalk, bleef ik lang hangen. De Zweedse kunstenares schilderde het enorme werk nadat ze een veertiende-eeuwse sculptuur van een engel had gezien in het Toscaanse stadje San Gimignano. In haar visioenen heeft ze naar eigen zeggen contact met wijlen August Strindberg, de Zweedse schrijver-kunstenaar die ook in Bozar ruim aan bod komt.’

‘‘White Within’ deed me denken aan een ceviche: een bereiding waarbij vis binnenin wit wordt door de citruszuren. En omdat ik het werk zo fris en verrassend vond, werkte ik met een bijzonder ingrediënt: passievrucht, symbool voor het diepe geel in de compositie. Trippen maar!’

Advertentie

Recept

Ceviche van jonge kabeljauw met passievrucht volgens Cecilia Edefalk

Advertentie

Ingrediënten

  • 400 gr. filet zonder vel van jonge kabeljauw
  • Fijn zout
  • 1 rode ui
  • Zwarte peper en fleur de sel
  • 4 takjes koriander
  • Sap van 1 limoen
  • Sap van 2 passievruchten, door een zeefje geduwd
  • 1 el honing
  • 20 gr. koolzaadolie
Ceviche van jonge kabeljauw met passievrucht.
Ceviche van jonge kabeljauw met passievrucht.
©Piet De Kersgieter
Advertentie

Bereiding

  • Mix het sap van de passievruchten, de honing en de koolzaadolie tot een emulsie.
  • Strooi wat fijn zout rondom rond de filet van kabeljauw, verpak hem in folie en leg 20 minuten in de koelkast. Spoel het zout daarna af. Snij de vis in fijne plakjes en kruid met limoensap, fijngehakte koriander en fijngehakte rode ui. Serveer met de saus van passievruchten. Dresseer zoals het kunstwerk van Cecilia Edefalk.

‘Swedish Ecstasy’

| Wanneer | Tot en met 21 mei
| Waar | Bozar, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
| Website | bozar.be