Recept | Artisjokharten met krabsla
Een heel eenvoudig hapje met een van de meest onderschatte groentes: Sabato-chef Nicolas Misera’s recept voor artisjokharten met krabsla.
Een heel eenvoudig hapje met een van de meest onderschatte groentes: Sabato-chef Nicolas Misera’s recept voor artisjokharten met krabsla.
Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’, de recepten van chef Nicolas Misera.
Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.
‘Dit is een voorbeeld van een heel eenvoudig hapje dat twee topproducten samenbrengt.’
‘Ik vind artisjok een van de meest onderschatte groentes: ze is veelzijdig en heeft een unieke smaak, vooral in koude bereidingen. Hier gebruikte ik ‘violet de provence’, een kleiner artisjokras met een paarsachtige tint en een milde smaak. Een tros verse artisjokken is bijna te mooi om op te eten: je ziet deze soort ook vaak puur als decoratie, in tuinen of boeketten.’
‘Natuurlijk gaat mijn voorkeur uit naar verse producten, maar wie weinig tijd heeft, kan ook werken met een bokaal goede artisjokharten op olie. Vers krabvlees koop je gekookt bij de vishandel of traiteur. En zelfs goede mayonaise uit een pot is geen taboe.’
| Naam | Mea, PetNat, Matic Wines
| Herkomst | Stajerska, Slovenië
| Prijs | 18,14 euro
| Website | Onder meer te koop via entrepotduvin.be
Artisjok is licht bitter en bevat cynarine, een stof die wijn zoet of metalig kan doen smaken. Dat maakt de groente een moeilijke klant voor een wijnpairing, maar deze Sloveense oranje wijn, uit de heuvels rond Maribor, kan de klus wonderwel aan.
Zoals alle natuurwijnen van de jonge Matija Zerjav is ook deze op schil gemacereerde riesling fris en harmonieus. Hij heeft genoeg finesse voor het krabvlees en voldoende zuren om weerwerk te bieden aan de mayonaise. Door de natuurlijke hergisting op fles is de wijn licht mousserend, waardoor hij het goed doet als aperitief. (JS)