In de Michelingids van 2023 halen de vaste Sabato-chefs Nicolas Misera en Matthieu Beudaert een eerste ster binnen, net als Willem Hiele, de voormalige gasthoofdredacteur van Sabato.
Nicolas Misera | Misera, Antwerpen
‘Veel mensen speculeerden er al over, omdat de twee restaurants waar Nicolas Misera heeft gewerkt kort na zijn vertrek een ster hebben gekregen’, zegt Jan Scheidtweiler, culinair recensent van Sabato. ‘Het is dus duidelijk dat hij het al langer in de vingers heeft, en dat is er nu eindelijk uitgekomen, in zijn eigen zaak in Antwerpen.’
‘In zijn receptenrubriek in Sabato, ‘Plat Misera’, demonstreert Misera de eigenheid van zijn keuken: relatief eenvoudige gerechten, gemaakt met mooie producten, in sterke combinaties, om à la minute klaar te maken. Hij brengt een ode aan een licht ouderwets vakmanschap dat zijn vader, chef Hans Misera, hem heeft geleerd.’
Exclusief voor Sabato deelt chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen elke week een recept waarmee je kunt uitpakken tijdens een zaterdagavonddiner.
Matthieu Beudaert | Table d’Amis, Kortrijk
Culinair recensent Jan Scheidtweiler: ‘Matthieu Beudaert had al een ster gekregen voor Table d’Amis, maar heeft zijn zaak toen gesloten. Nadien heeft hij zichzelf heruitgevonden, onder andere dankzij zijn inspiratiebron Niko Romito, een Italiaanse driesterrenchef. Net als Romito haalt Beudaert veel inspiratie uit de kunst. Nu maakt hij hechte composities die soms verwijzen naar kunst, maar vooral heel uitgepuurd zijn.’
‘Hij had al bewezen dat hij die ster kan koken, en nu behaalt hij ze opnieuw. Voor mij is het dus geen grote verrassing.’
Elke week deelt chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis in Kortrijk een recept waarin kunst en gastronomie elkaar vinden.
Willem Hiele | Restaurant Willem Hiele, Oudenburg
Culinair recensent Jan Scheidtweiler: ‘In zijn vissershuisje in Koksijde had Willem Hiele al een ster behaald. Dat hij er nu opnieuw een krijgt, is voor mij dus geen verrassing, maar de timing is wel onverwacht. Hiele heeft immers een moeilijk parcours doorlopen tijdens de voorbereiding van de nieuwe zaak en is kort na de opening gecrasht.’
‘Als je naar de kaart in Oudenburg kijkt, dan merk je dat hij zijn repertoire van oersterke gerechten uit Koksijde, zoals zijn garnalenbisque, nu opnieuw bovenhaalt.’
Vorig jaar vertoefde topchef Willem Hiele een week op de Sabato-redactie als gasthoofdredacteur.