© EPA

Waarom Watches and Wonders in Genève de belangrijkste horlogebeurs ter wereld is

Van 1 tot 7 april is Genève opnieuw de hoofdstad van de horlogerie. Watches and Wonders brengt er 60 van de belangrijkste horlogemerken samen. Sabato is aanwezig en brengt verslag uit.

Rolex, Panerai, Patek Philippe, Cartier, Tudor, IWC, Hermès, ... het lijstje van horlogemerken stopt niet bij Watches and Wonders. In de eerste week van april verzamelen 60 horlogemerken zich in Genève, een hoogtepunt voor liefhebbers, verzamelaars en juweliers. Jaarlijks trekken 50.000 bezoekers naar de Zwitserse horlogebeurs. De beurs opent ook drie dagen de deuren voor het publiek, van zaterdag 5 tot en met maandag 7 april.

De merken presenteren op de beurs hun nieuwste horloges, evoluties van bestaande collecties en kondigen er nieuwe partnerschappen met beroemdheden aan. Bezoekers krijgen productpresentaties, workshops en kunnen experts en horlogemakers ontmoeten. Vergelijk het met Fashion Week, maar dan voor horloges.

Advertentie
Advertentie

De internationale horlogebeurs vindt elk jaar plaats in het beurs- en conferentiecentrum Palexpo, in het Zwitserse Genève. Watches and Wonders wordt aanzien als de belangrijkste horlogebeurs ter wereld. 'Onze missie is om de horlogerie wereldwijd te promoten door evenementen te organiseren, met Genève als vlaggenschip', lezen we in een persbericht.

Van auto tot horloge | Na ‘limited editions’ is personalisatie nu de nieuwe luxe

Bazel versus Genève

Oorspronkelijk droeg de beurs de naam Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH). De eerste editie dateert uit 1991 en werd georganiseerd door Baume & Mercier, Cartier, Piaget, Gérald Genta en Daniel Roth. De vijf luxe juwelen- en horlogehuizen maakten zich toen los van de gerenommeerde beurs Baselworld. In Genève richtte ze hun eigen beurs op.

Achter het initiatief zat Alain-Dominique Perrin, de toenmalige topman van Cartier. Op 84-jarige leeftijd is het icoon in de luxewereld nog steeds actief. Vandaag de dag staat hij nog steeds hij aan het hoofd van la Fondation Cartier pour l'art contemporain.

Omdat SIHH meer de nadruk legt op luxe uurwerken, trok de beurs al snel de aandacht van journalisten en juweliers. Dat had gevolgen voor Baselworld, dat steeds meer aan populariteit verloor. In 2018 haakte de Swatch Group af. In 2019 vertrok Breitling. Rolex, Tudor, Chopard, Patek Philippe en Chanel kondigden het jaar nadien hun vertrek aan. Na het vertrek van deze grote merken en in combinatie met de coronapandemie, stortte de beurs in 2020 volledig in. Baselworld probeerde zichzelf in het voorjaar van 2022 opnieuw te lanceren, maar annuleerde de beurs in 2021. De CEO, Michel Loris-Melikoff, nam ontslag.

Watches and Wonders Geneva Foundation

Vandaag brengt Watches and Wonders Geneva de grootste horlogemakers ter wereld samen. In 2020 werd SIHH officieel omgedoopt tot Watches and Wonders Geneva. De non-profitorganisatie Watches and Wonders Geneva Foundation (WWGF) werd in september 2022 opgericht door Rolex, Richemont en Patek Philippe. In 2024 vervoegden Chanel, Hermès en het luxeconcern LVMH de organisatie.

Advertentie
Advertentie

De opvallendste afwezige op de beurs is de Swatch Group, met merken als Longines, Omega, Breguet, Balmain, Tissot, Rado en Swatch. Ook het afhankelijke horlogemerk Audemars Piguet kiest ervoor om niet deel te nemen aan Watches and Wonders. In plaats daarvan organiseren de horlogemerken hun eigen evenementen voor pers en juweliers.

Advertentie