Woningprijzen zakken voor het eerst in bijna 40 jaar
Voor het eerst sinds 1983 zullen de woningprijzen in ons land dalen, omdat er door de coronacrisis minder vraag naar woningen zal zijn. Dat voorspelt KBC.
De bank gaat in haar analyse voor dit jaar uit van een prijsdaling met 3 procent en voor volgend jaar met 2 procent. Zelfs in het meest optimistische scenario komt er dit jaar een einde aan de jarenlange hausse op de woningmarkt.
‘Door de coronacrisis zal de vraag naar woningen verminderen, waardoor de prijzen zullen corrigeren’, zegt Johan Van Gompel, de vastgoedspecialist van de studiedienst.
Het is volgens de woningprijsindex van vastgoedadviseur Stadim voor het eerst sinds begin jaren 80 dat de woningprijzen tijdens een kalenderjaar dalen. Toen daalden de vastgoedprijzen drie jaar na elkaar in de nasleep van de tweede olieschok. In 2009, het jaar van de financiële crisis, stabiliseerde die index.
Verschillende lockdowns
KBC verwacht in het meest pessimistische scenario – waarbij verschillende lockdowns elkaar opvolgen – dat de woningprijzen met 6 procent zakken dit jaar en met 4 procent volgend jaar.
Ook in het scenario waarin de lockdownmaatregelen sneller en drastischer worden afgebouwd dan verwacht, houdt KBC rekening met een beperkte daling van de woningprijzen in 2020 en een status quo volgend jaar.
De daling van de woningprijzen is een gevolg van de mate waarin de coronacrisis inhakt op de inkomens. KBC gaat ervan uit dat het beschikbaar inkomen van de gezinnen met 5 procent krimpt, ondanks alle steunmaatregelen van de overheid. De vraag naar woningen zal verminderen, onder andere uit vrees dat ze hun job zullen verliezen. 1,5 miljoen werkenden staan op non-actief. Sommigen vrezen dat ze hun job definitief verliezen.
Geen crash
Toch zal de coronacrisis niet leiden tot een crash van de woningmarkt, voorspelt KBC. ‘Van een crashscenario is geen sprake’, benadrukt Van Gompel. Dat komt omdat de lage rente het nog altijd aantrekkelijk maakt een huis of een appartement te kopen. Begin jaren 80 was dat anders, omdat de rente toen opliep tot 14 procent.
Bovendien is er met bijna 300 miljard euro op de Belgische spaarboekjes voldoende geld om te investeren in vastgoed. En door de daling van de beurzen de voorbije weken is voor velen investeren in aandelen geen alternatief.
Zelfs als de woningprijzen dit en volgend jaar dalen, blijft vastgoed zijn waarde vrij goed behouden. Wie begin jaren 80 een huis kocht, moest afrekenen met een inflatie van ruim 10 procent. Daardoor duurde het ruim een decennium voordat een nieuwe woning opnieuw zijn reële waarde terug had. Nu bedraagt de inflatie minder dan 1 procent, waardoor vastgoed vrij waardevast blijft.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis