Advertentie

Corona in België | Lichte stijging besmettingen door nieuwe Omikronvariant

©mediafin

Een gids door de dagelijkse Covid-19-statistieken.

Er is in ons land opnieuw sprake van een lichte stijging in het aantal besmettingen door een nieuwe Omikronvariant. Lagen de besmettingen op 1 maart nog op gemiddeld 5.861 per dag, dan zijn ze ondertussen gestegen naar ruim achtduizend. Desondanks blijven de ziekenhuisopnames nagenoeg gelijk.

Advertentie

In Vlaanderen - waar de besmettingsgraad het hoogst is - stijgen de ziekenhuisopnames wel duidelijker. Toch valt de druk op de zorg nog relatief mee: op de top van de omikrongolf half december waren 839 intensivecarebedden ingenomen, vandaag zijn dat er 180.

Het zijn voornamelijk mensen onder de zestig die besmet raken met het virus. Bijna 9.000 personen in die leeftijdscategorie zijn op dit moment besmet, tegenover minder dan 3.000 bij de zestigplussers. Ook onder kinderen en jongeren worden er relatief weinig besmettingen opgetekend.

Advertentie

Vaccinatie

9,11 miljoen Belgen zijn ondertussen twee keer gevaccineerd, wat neer komt op 79 procent van de totale bevolking en negentig procent van de volwassenen.

Met de omikronvariant werd de uitrol van boostervaccins steeds belangrijker. Op dat vlak presteert ons land relatief goed: Intussen hebben ruim 7 miljoen landgenoten een boostershot gekregen, 75 procent van de volwassen bevolking.

Waar en bij wie circuleert het virus?

In bijna heel Vlaanderen liggen de besmettingscijfers nog steeds hoog. Vooral de provincies Antwerpen en Limburg kleuren rood op de kaart.

Dodentol

Tijdens de voorbije zeven dagen overleden dagelijks bijna 20 mensen aan de ziekte. Dat brengt de dodentol sinds het begin van de pandemie op 30.000. Over de hele lijn stellen we vast dat Covid-19 dodelijker is voor oudere mensen. De kleine helft van de overledenen sinds maart vorig jaar is 85 of ouder.

Niet alle sterfgevallen belanden in de coronastatistieken. Om de werkelijke impact van het coronavirus in België te kennen en te kunnen vergelijken met die in andere landen is de oversterfte een correctere graadmeter. Dat is het aantal extra overlijdens in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren.

Tijdens de eerste week van april 2020, op het hoogtepunt van de eerste golf, zijn ruim dubbel zoveel mensen gestorven als in voorgaande jaren. De 85-plussers zijn het zwaarst getroffen. In die leeftijdsgroep sterven al sinds het voorjaar meer mensen dan in andere jaren. In de groep tot 24 jaar stierven in 2020 bijna consistent minder mensen dan verwacht, onder meer omdat er minder verkeersongevallen zijn.

Advertentie