Met Altaroc komt een nieuwe private equity-speler op de Belgische markt. Thibault Delbarge, Country Head voor de Benelux is ervan overtuigd dat de vermogensbeheerder kan bijdragen aan het aanpakken van enkele belangrijke financiële uitdagingen, waaronder pensioensopbouw.
De overheid legt de laatste jaren veel nadruk op aanvullende pensioenopbouw via verschillende pensioenpijlers, zowel voor particulieren, werknemers als zelfstandigen.
‘Het zal nodig zijn om de pensioenen betaalbaar te houden, maar ook private equity kan daar een rol in spelen’, zegt Delbarge. ‘Pensioenfondsen beleggen vooral in beursgenoteerde bedrijven en obligaties, die gevoelig zijn voor schommelingen. Dit maakt het moeilijk om een stabiele langetermijnprognose te geven.’
Over Altaroc
Altaroc is een b2b2c-speler in de private equity-markt. Dat betekent dat de vermogensbeheerder de consument bereikt via een tussenstation. Die tussenstations zijn bekende spelers zoals CVC, Apax Partners en Main Capital. Zij beheren het geld dat Altaroc ophaalt voor zijn private equity-fondsen.
Niet afhankelijk van beurssentiment
Private equity is volgens hem een stabieler alternatief. Omdat de bedrijven waarin private equity niet op de beurs genoteerd zijn, is hun waardering de laatste twintig jaar veel minder volatiel gebleken.
‘Je bent niet afhankelijk van het beurssentiment’, aldus Delbarge. ‘Hoewel prestaties uit het verleden geen zekerheid bieden, hebben private equity-fondsen zich tijdens recente crisissen, zoals de dotcom-bubbel van 2001 en de financiële crisis van 2008, beter staande gehouden.’
Die lagere volatiliteit is een gevolg van beperkte liquiditeit. Dat laat bedrijven toe een langetermijnstrategie te hanteren, wat perfect past bij pensioensopbouw.
Pensioenfondsen beleggen vooral in beursgenoteerde bedrijven en obligaties, die gevoelig zijn voor schommelingen. Dit maakt het moeilijk om een stabiele langetermijnprognose te geven.
Toegankelijke instap
Altaroc maakt private equity toegankelijk met een minimuminleg van 100.000 euro, een uitermate lage drempel in deze sector. ‘Daarenboven hoef je het bedrag niet in één keer op tafel te leggen’, legt Delbarge uit.
‘We werken met vintages: vijf jaar lang wordt elk semester 10.000 euro geïnvesteerd in door ons geselecteerde fondsen. Dat zorgt ervoor dat je belegging automatisch voldoende gediversifieerd is. Zo bevat een enkele jaaruitgave van ons fonds al snel participaties in 150 bedrijven.’
Wie 300.000 euro investeert, zou vanaf het tiende jaar van een jaarlijkse uitkering van 70.000 euro kunnen genieten, dankzij het herbeleggingsmechanisme.
Zelfbedruipend pensioen
‘In theorie is 600.000 euro nodig om in zes vintages te beleggen. Maar door kapitaalswinsten, die al in jaar vier starten, volstaat voor de eerste vintage een startkapitaal van 80.000 euro om 100.000 euro over vijf jaar te investeren. Dat voordeel groeit aan met de tijd. Op basis van historische prestaties kun je zo berekenen hoeveel je nodig hebt voor een zelfbedruipend pensioen.’
Delbarge benadrukt dat de instap flexibel kan gebeuren. ‘Je hoeft niet per definitie meteen 300.000 euro in te zetten op zes opeenvolgende vintages. Het is perfect mogelijk om te starten met 100.000 euro en later in je carrière verder te investeren, bijvoorbeeld wanneer je een erfenis ontvangt of je vastgoedlening is afbetaald. In die zin is de pensioenopbouw via ons systeem flexibel.’
‘Wie in één vintage investeert, kan eens het geld volledig geactiveerd is, op termijn ook een jaaruitkering van iets meer dan 20.000 euro verwachten, wat al gauw een verdubbeling van het wettelijk pensioen betekent.’
De gemiddelde return voor een private equity-fonds lag de voorbije twintig jaar rond de 13 procent. Dat is de basis voor deze berekeningen. Maar de best presterende fondsen doen beter dan 20 procent jaarlijks rendement.
Rendementen door expertise en netwerk
Altaroc mikt op topresultaten en heeft daar alvast argumenten voor. De ervaring van oprichters Maurice Tchenio en Frédéric Stolar, twee pioniers in de sector, speelt een cruciale rol. Hun gezamenlijke tachtig jaar ervaring en diepe connecties openen deuren in de sector die voor anderen gesloten blijven.
‘De gemiddelde return voor een private equity-fonds lag de voorbije twintig jaar rond de 13 procent. Dat is de basis voor deze berekeningen. Maar de best presterende fondsen doen beter dan 20 procent jaarlijks rendement. Dáár willen wij zijn’, zegt Delbarge.
‘We kiezen voor topfondsen met een bewezen trackrecord en schaalgrootte. Dat sterkt ons in de overtuiging dat we het gemiddeld rendement van de laatste jaren zeker als minimumdoelstelling mogen nemen.’
Beleggen in private equity brengt risico's met zich mee op het gebied van kapitaalverlies en liquiditeit. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.