opinie

Woon-zorgcentra hebben gesmeekt om doortastender maatregelen

Gedelegeerd bestuurder van Vlozo, de sectororganisatie van uitbaters van private ouderenvoorzieningen

De Vlaamse regering wijst erop dat de woon-zorgsector weinig maatregelen heeft genomen om zich voor te bereiden op de uitbraak van het coronavirus. De Vlaamse regering heeft ongelijk.

Bij Vlozo, de sectororganisatie die de uitbaters van private ouderenvoorzieningen vertegenwoordigt, fronsten we de wenkbrauwen bij die mening van de Vlaamse regering.

Om te beginnen klopt de stelling niet. Heel wat woon-zorgcentra hebben de voorbije weken op eigen initiatief (en eigen risico) mondmaskers en andere beschermende materialen aangekocht. Maar de markt van beschermende materialen is zo overbevraagd dat onze leden slechts beperkte hoeveelheden konden bestellen. Gelukkig waren meerdere woon-zorgcentra zo ondernemend en vooruitziend, anders was de crisis daar wellicht nog vele malen erger.

Advertentie

Onze leden baten ook woonzorgcentra uit in Frankrijk, Spanje en Italië. Op basis van de ervaringen daar waarschuwden wij de overheid weken geleden al voor de desastreuze impact bij ons.

De Vlaamse regering ging aanvankelijk te makkelijk voorbij aan de noden van de woon-zorgcentra, traditioneel de kwetsbaarste doelgroep. Bij het begin van de coronacrisis smeekte Vlozo, net als de overige koepelorganisaties in de residentiële ouderenzorg, de Vlaamse regering om veel doortastender maatregelen.Vlozo kon zich daarbij beroepen op de expertise van de leden, die ook woon-zorgcentra uitbaten in Frankrijk, Spanje en Italië. Op basis van hun ervaringen waarschuwden wij weken geleden al  voor de desastreuze impact op de Vlaamse woon-zorgcentra.

Getuige daarvan het persbericht dat Vlozo op 31 maart uitstuurde, onder de titel ‘Situatie in Vlaamse woon-zorgcentra dreigt te ontsporen’. Gelukkig heeft de Vlaamse regering intussen wel een stap in de goede richting gezet, met de oprichting van de Taskforce Covid-19 zorg.

Onderfinanciering

De regering gaat met haar uitspraken ook voorbij aan de jarenlange chronische onderfinanciering van de ouderenzorg. In theorie staat de overheid in voor de financiering van het zorgforfait, dat dient om de (para)medische zorgen van de bewoner te bekostigen. In de praktijk stellen we vast dat dat zorgforfait daarvoor ontoereikend is. Daardoor wordt de rekening doorgeschoven naar de bewoners, in de vorm van een hogere dagprijs. Een woon-zorgcentrum is ook geen ziekenhuis, waardoor we inderdaad geen speciaal opgeleide verpleegkundigen hebben. Zwaar zieke patiënten worden meestal opgenomen in het ziekenhuis.

Laten we deze crisis ook aangrijpen om eindelijk een plan te maken voor de ouderenzorg van morgen en overmorgen, want de sector staat voor gigantische uitdagingen.

Daarom betreuren we dat de indruk wordt gewekt dat de (residentiële) ouderenvoorzieningen deze crisis ondoordacht en onvoldoende heeft aangepakt. Dat is te gemakkelijk en gewoon onjuist. Maar we passen voor een spelletje zwartepieten. We kiezen voor samenwerking om deze ongeziene crisis in de ouderenzorg samen het hoofd te bieden.

Na de crisis moet tijd gemaakt worden voor een grondige evaluatie, waarbij elke partij in eigen boezem moet durven te kijken. Laten we deze crisis ook aangrijpen om eindelijk een plan te maken voor de ouderenzorg van morgen en overmorgen, want de sector staat voor gigantische uitdagingen. Ook daarvoor willen wij een constructieve partner zijn.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud