Advertentie

Musk stuurt aan op lager bod op Twitter

Tesla-CEO Elon Musk bracht eind vorige maand een bod uit op het socialemediabedrijf Twitter. ©Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa

Komt Elon Musk terug op zijn overnamebod op Twitter? De Tesla-baas zinspeelt op een lagere prijs en dat maakt beleggers ongerust.

54,20 dollar per aandeel. Dat was de afspraak tussen Twitter en Elon Musk. In een markt waarin techaandelen de jongste tijd onderuitgingen, was de Twitter-deal een lichtpuntje voor beleggers. Maar nu zijn ze ongerust dat Musk zijn bod van 44 miljard dollar intrekt.

Advertentie

De Tesla-baas zei eerder al dat de overname niet kan doorgaan als Twitter hem geen duidelijkheid geeft over het aantal nepaccounts op het platform. 'Ik wacht nog altijd op een of andere logische verklaring voor het aantal valse of spamaccounts op Twitter. En Twitter weigert die te geven. Dat lijkt me vreemd', zei Musk maandag.

Nep of echt?

Volgens Twitter maken nepaccounts van bots nog geen 5 procent van alle 229 miljoen dagelijkse gebruikers uit. Die tweeten bijvoorbeeld spam. CEO Parag Agrawal legde op Twitter uitgebreid uit hoe het bedrijf tegen spamaccounts vecht. Hij schrijft dat het platform elke dag een half miljoen spamaccounts schorst. Miljoenen accounts krijgen wekelijks een 'block' als er vermoedens zijn dat er geen echte persoon achter zit.

Het onderscheid tussen een echte gebruiker en een bot is moeilijk te maken, zegt Agrawal. En dus maakt Twitter een schatting. De exacte methode wil het niet bekendmaken omdat het daarvoor ook privédata gebruikt.

Advertentie

Agrawal zegt - opnieuw in een verklaring op zijn eigen platform - dat hij wil blijven praten met Musk: 'We hebben een overzicht van onze schattingsmethode gedeeld met Elon en kijken ernaar uit om de gesprekken met hem, en jullie allemaal, voort te zetten.' Het bedrijf vraagt aandeelhouders om volgende week voor de deal te stemmen.

Aandeel in de uitverkoop

Maar Musk neemt voorlopig geen genoegen met de uitleg. 'Hoe weten adverteerders dan of ze waar krijgen voor hun geld?', sneerde hij. Musk is ervan overtuigd dat er op Twitter meer bots zijn: minstens 20 procent van alle actieve gebruikers, misschien zelfs 90 procent.

De onrust die Musk over de overname creëert, is ongunstig voor de beurskoers van Twitter. Het aandeel noteert 31 procent onder de prijs die Musk contractueel is overeengekomen te betalen (54,20 dollar), en sloot maandagavond op het laagste niveau sinds 17 maart.

Ongezien

'Het is moeilijk om het risico in te schatten', zegt Cabot Henderson, een marktstrateeg van het beurshuis JonesTrading aan het persbureau Bloomberg. 'Zoveel elementen van deze deal zijn ongezien, zoals het terugkomen op overeenkomsten als de inkt pas droog is. Investeerders moeten er rekening mee houden dat alles kan en zal gebeuren.'

Hoe meer vragen ik stel, hoe groter mijn bezorgdheden worden.

Elon Musk
CEO Tesla, over zijn bod op Twitter

Beleggers vrezen dat Musk het relletje over de bots gebruikt om onder de deal uit te komen of om alsnog een lagere prijs te bedingen. Dat laatste scenario lijkt het meest waarschijnlijke. Musk zinspeelde er zelf op tijdens een congres in Miami. 'Je kan niet dezelfde prijs betalen voor iets dat slechter werkt dan werd gezegd', zei hij. Op de vraag of de koop kon doorgaan tegen een andere prijs zei Musk: 'Dat is niet uitgesloten. Hoe meer vragen ik stel, hoe groter mijn bezorgdheden worden.'

De Amerikaanse krant New York Post schrijft op basis van anonieme bronnen dat deze week aandelen SpaceX worden verkocht via een onderhandse plaatsing. Musk zou een deel van zijn belang in SpaceX verkopen om de overname van Twitter te financieren.

Advertentie
Gesponsorde inhoud