Advertentie

Musk spreekt Twitter-personeel toe: 'We kunnen mensen helpen het universum beter te begrijpen'

©REUTERS

Voor het eerst sinds hij een bod deed om Twitter over te nemen, sprak miljardair Elon Musk donderdag het personeel van het sociaal netwerk toe. Daarin was hij zowel diplomatisch als zijn excentrieke zelve.

Koopt Elon Musk Twitter of niet? Uw gok is even veel waard als de onze. Sinds de rijkste man ter wereld 44 miljard dollar bood op het sociale netwerk dat hij fervent gebruikt, ziet de wereld er anders uit. Het techklimaat koelt snel af en Musk gaf de voorbije weken de indruk dat hij onder de deal uit wilde komen. Hij stak daarbij vreemde tirades af over spambots.

Musk gaf de voorbije weken dus vooral kritiek op Twitter, maar toonde gisteren plots een andere zijde. In een videochat met de 8.000 werknemers van Twitter beantwoordde hij vragen van het personeel over zijn plannen met het bedrijf. Daaruit bleek vooral een genegenheid voor Twitter als platform.

Advertentie

Ik streef inclusiviteit na door zoveel mogelijk mensen naar Twitter te lokken.

Elon Musk
Mogelijk overnemer Twitter

Musk deelde onder andere mee dat hij de ambitie heeft Twitter te laten groeien tot meer dan een miljard gebruikers, het viervoudige van vandaag. Hoewel hij nog niet zeker is wat zijn rol zal zijn na een eventuele overname, deelde hij alvast mee dat hij zich persoonlijk met de dienst zal bezighouden, net zoals hij zich bij autobouwer Tesla ook over het product buigt.

Onderbenut potentieel

Volgens Musk kan Twitter in private handen, uit het zicht van de financiële markten, sneller zijn 'ware potentieel' laten ontluiken. Daarbij ziet de miljardair onder andere potentieel voor betalingen via het platform en voor meer entertainment. Dat YouTubers Twitter bijvoorbeeld gebruiken om hun content op YouTube te promoten, in plaats van mensen op Twitter zelf te bereiken en te houden, vindt hij een voorbeeld van dat onderbenutte potentieel.

Advertentie

Musk had het ook over de vrijheid van meningsuiting op het platform. In het verleden sprak hij zich publiek uit tegen alle vormen van censuur. Sommige personeelsleden vrezen daarbij dat die laissez-faire-mentaliteit van Twitter een toxische plek op het web zal maken.

De zakenman probeerde het personeel gerust te stellen. 'We moeten een balans vinden tussen mensen laten zeggen wat ze willen en mensen zich comfortabel laten voelen op Twitter, anders zullen ze de dienst niet meer gebruiken.' Musk zei daarnaast dat hij Twitter zo inclusief mogelijk wil maken door zoveel mogelijk volk op het platform te verzamelen. 'Dat is voor mij de meest inclusieve definitie van inclusiviteit', klonk het. 'You know: all humans.'

Aliens

Musk zou Musk niet zijn als er niet de nodige excentriciteit aan te pas kwam. Zo breidde de conversatie op een moment uit naar het mogelijke bestaan van buitenaardse beschavingen en stond de Tesla-baas stil bij de rol van Twitter in de beschaving en het universum.

De beschaving zal ooit tot zijn einde komen, maar laten we dat zo lang mogelijk proberen rekken.

Elon Musk
Mogelijk overnemer Twitter

'Mijn filosofie in alles wat ik doe is de levensduur van onze beschaving rekken', klonk het. 'Die zal ooit tot een einde komen, maar laten we dat proberen zo lang mogelijk uit te stellen.'

'Zou het niet geweldig zijn om meer te begrijpen over het universum? Waarom we hier zijn, wat de betekenis is van het leven, waar we naartoe gaan, waar we vandaan komen? Kunnen we naar andere sterrenstelsels reizen en kijken of daar nog beschavingen zijn? Wie weet zijn er een hele hoop beschavingen die al miljoenen jaren dood zijn.'

Hoe Twitter precies past in die filosofie moet nog blijken. Als Musk de boel daadwerkelijk overneemt.

Advertentie
Gesponsorde inhoud