‘Hard werken of opkrassen’ leidt tot crisis bij Twitter
Elon Musk verliest zijn greep op de werknemers van Twitter, waarvan hij onlangs eigenaar is geworden. Nadat hij eerder de helft van de medewerkers had ontslagen, zouden nu honderden werknemers uit eigen beweging opstappen.
Honderden werknemers zouden Twitter de rug toekeren nadat de nieuwe eigenaar Elon Musk de medewerkers voor een ultimatum had gesteld. Begin november stuurde hij via een droge e-mail al de helft van de 7.500 werknemers van het sociale medium wandelen, afgelopen woensdag kregen ook de overblijvers een e-mail.
'Als we in de toekomst in een almaar competitievere wereld een baanbrekend Twitter 2.0 willen bouwen, moeten we extreem hardcore zijn', luidde het. De werknemers moesten op 'ja' klikken als ze wilden blijven en bereid waren 'intensief te werken en lange dagen te slijten'. Wie dat niet deed voor donderdagmiddag, zou 'als opgestapt beschouwd worden en een ontslagvergoeding krijgen', luidde de e-mail.
Continuïteit in gevaar
Angelsaksische media verzamelden getuigenissen van werknemers die daarop samen beslisten op te stappen. In de interne chattool van Twitter zouden donderdag meer dan 500 werknemers afscheidsberichten verstuurd hebben, aldus het nieuwsagentschap Reuters.
Het aantal vertrekkers is zo groot dat de 'operationele continuïteit' in gevaar komt, schrijven onder meer The Guardian, Reuters en Bloomberg. Bij de vertrekkers zouden veel ingenieurs zijn die verantwoordelijk zijn voor het oplossen van bugs en het voorkomen van storingen. Dat roept vragen op over de stabiliteit van Twitter.
Een massale uitstroom kan er ook toe leiden dat Musk moet inboeten op wat hij net zou graag wilde: Twitter veranderen. Het personeel dat overblijft, zal de handen vol hebben met dagelijks onderhoud, waardoor het moeilijk wordt innovaties - de langere video’s die Musk wilde, of de andere manier van blauwe vinkjes toekennen - te realiseren.
Nadat Twitter donderdag abrupt had besloten zijn kantoren tijdelijk te sluiten zonder uit te leggen waarom, deinde de crisissfeer in sneltempo uit op het platform. Veel gebruikers kondigden hun vertrek aan en tweetten links naar hun profielen op andere sociale netwerken. #RIPTwitter, #TwitterDown, Mastodon and Myspace waren 'trending' na het verstrijken van Musks ultimatum.
‘Twitter gaat niet plots verdwijnen’, denkt computerwetenschapper en comedian Jeroen Baert. ‘Daarvoor heeft Musk er te veel geld voor betaald. Maar het risico op operationele moeilijkheden is groot als zoveel personeel, en dus ook knowhow, verdwijnt. Een complex softwaresysteem dat niet onderhouden wordt, is als een auto die onderweg onderdelen verliest.'
Dat wordt voelbaar in kleine dingen, zegt Baert. ‘Dank aan een e-mail om een paswoord te resetten die op zich laat wachten, tijdlijnen die niet synchroon zijn, afbeeldingen die niet laden en algemene traagheid.’
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis