Advertentie

Musk zaait met plotse bocht twijfel over toekomst Twitter

Elon Musk houdt de opties vrij om zijn belang in Twitter op te drijven. ©REUTERS

Tegen de verwachtingen in gaat Elon Musk toch niet in de raad van bestuur van Twitter zetelen. De beslissing is mogelijk een teken dat hij op een ramkoers zit met het management.

Elon Musk, de Amerikaanse miljardair en topman van Tesla en SpaceX, treedt dan toch niet toe tot de raad van bestuur van het socialemediabedrijf Twitter. Dat heeft Parag Agrawal, de CEO van Twitter, maandag gemeld.

Vorige week raakte bekend dat Musk de grootste aandeelhouder van Twitter geworden was, nadat hij een belang van 9,2 procent genomen had in het bedrijf. Dat leidde tot speculaties over zijn bedoelingen. Had hij plannen om het platform over te nemen of wilde hij als minderheidsaandeelhouder een activistische rol opnemen?

Advertentie
De essentie
  • Elon Musk besloot op het laatste moment toch niet toe te treden tot de raad van bestuur van Twitter.
  • Zijn beweegredenen zijn onduidelijk. Hij houdt wel de optie open om zijn belang van 9,2 procent op te voeren.
  • Musk heeft al langer kritiek op het beleid van het Twitter-management, onder meer over het modereren op het platform.
  • Hij komt mogelijk in het vizier van de beurswaakhond SEC.

Kort na het nieuws werd bekend dat Musk benoemd zou worden tot bestuurder. Die benoeming zou officieel ingaan op zaterdag 9 april. 'Maar Elon kondigde diezelfde ochtend aan dat hij niet langer zal toetreden tot het bestuur', schreef Agrawal zondagavond. 'Ik geloof dat dat het beste is’, voegde hij eraan toe.

Meer informatie over de beweegredenen van Musk kwam er niet. De Tesla-topman beperkte zich tot het posten van een emoji van een lachend gezicht met een hand voor de mond. Enkele uren later verwijderde hij de tweet, zonder uitleg. Dat Twitter verrast werd door de plotse wending, blijkt uit het feit dat Musk op de website van het bedrijf nog urenlang vermeld werd als bestuurder.

Advertentie

Experts sluiten niet uit dat Musk in het vizier komt van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC omdat hij zijn belang in Twitter enkele dagen later dan toegestaan bekendmaakte. Bovendien deed hij dat in een type kennisgeving dat voorbehouden is voor passieve investeerders. Dat strookt niet met zijn eerdere intentie om tot de raad van bestuur toe te treden. Musk werd vroeger al door de SEC op de vingers getikt wegens eerdere tweets over Tesla.

Musk is een van de bekendste Twitter-gebruikers. Hij heeft ruim 80 miljoen volgers. Musk heeft zich al vaker uitgesproken over veranderingen die hij bij het sociale platform zou doorvoeren, zoals het inperken van het modereren op het platform.

De voorbije dagen vroeg hij in een Twitter-poll de gebruikers of ze vonden dat het platform zich houdt aan de vrijheid van meningsuiting. Hij suggereerde het hoofdkwartier van Twitter in San Francisco om te vormen tot een opvangplek voor daklozen en om een editknop voor tweets te lanceren.

Kanaliseren

Een lidmaatschap van de raad van bestuur leek de beste weg om zijn meningen op een vriendelijke manier te kanaliseren naar het management. Door toe te treden tot de raad van bestuur zou hij zich automatisch onderwerpen aan een overeenkomst om niet meer dan 14,9 procent van het kapitaal te bezitten.

Nu Musk besloot toch geen bestuurder te worden, houdt hij de opties open om zijn belang verder uit te breiden of zelfs een overnamebod te lanceren. Ook opent de onverwachte wending het perspectief op een uitgesponnen conflict tussen het management en de raad van bestuur enerzijds en een grote, opstandige aandeelhouder anderzijds. De beurskoers van Twitter dook maandag voorbeurs in het rood, maar ging bij opening toch ruim 3 procent hoger.

Werknemers

Later deze week was een personeelsvergadering gepland waar Musk in gesprek zou gaan met Twitter-managers, maar het is niet zeker of die nog doorgaat.

Niet alleen de beleggers, maar ook de werknemers van Twitter blijven met vragen zitten. Volgens de krant The Washington Post hebben verschillende medewerkers de voorbije dagen intern de bezorgdheid geuit dat Musk schade kan toebrengen aan de bedrijfscultuur, wat hun werk kan bemoeilijken.

Een eerder geplande personeelsvergadering waar Musk in gesprek zou gaan met Twitter-managers werd intussen afgelast. CEO Agrawal liet zich in zijn mededeling van zondag ontvallen dat nog veel ‘afleidingen’ in het verschiet lagen, maar dat de ‘doelstellingen en prioriteiten’ van Twitter niet zullen wijzigen.

Advertentie
Gesponsorde inhoud