Beurs gelooft niet in overnamebod van Musk op Twitter
De miljardair Elon Musk wil het berichtenplatform Twitter kopen voor 41 miljard dollar en van de beurs halen. Maar de beleggers lijken er niet in te geloven.
Musk biedt in een openbaar overnamebod 54,20 dollar per aandeel van Twitter. Die prijs ligt 38 procent boven de slotkoers van Twitter op 1 april, net voor bekend raakte dat Musk een belang van meer dan 9 procent had genomen.
Het aandeel van Twitter opende donderdag fors hoger, maar gleed tegen de middag in New York weg naar ruim 45 dollar, minder dan de slotkoers van woensdag. Daarmee geeft Wall Street duidelijk aan niet te geloven in de slaagkansen van het bod.
Musk brengt zijn bod in persoonlijke naam uit en wordt geadviseerd door de zakenbank Morgan Stanley. In een brief aan Twitter-voorzitter Bret Taylor (zie hieronder) geeft hij aan dat hij het bedrijf van de beurs wilt halen, maar zegt hij ook dat er geen hoger bod komt indien hij niet in zijn opzet slaagt. ‘Mijn aanbod is mijn beste en laatste aanbod. Als het niet wordt geaccepteerd, moet ik mijn positie als aandeelhouder heroverwegen’, klinkt het.
Mijn aanbod is mijn beste en laatste. Als het niet wordt geaccepteerd, moet ik mijn positie als aandeelhouder heroverwegen.
‘Sinds ik mijn investering heb gedaan, realiseer ik me dat het bedrijf in zijn huidige vorm niet zal gedijen en niet zal beantwoorden aan de maatschappelijke behoefte’, schrijft Musk in de brief. Hij laat er geen twijfel over bestaan dat hij de boel bij het sociaal netwerk flink wil opschudden. Musk had al langer kritiek op het beleid van Twitter, onder meer met het verwijt dat de vrije meningsuiting op het platform te sterk beknot wordt.
Bestuurszetel
In de officiële kennisgeving van het overnamebod is ook de transcriptie opgenomen van een sms die Musk naar Taylor stuurde. Daarin schrijft hij letterlijk dat hij 'geen vertrouwen heeft in het management' en dat hij niet gelooft dat hij Twitter als beursgenoteerd bedrijf kan veranderen.
Afgelopen maandag nog raakte bekend dat Musk had afgezien van een plan om toe te treden tot de raad van bestuur van Twitter, net op de dag dat zijn bestuursmandaat zou beginnen. Het innemen van een bestuurszetel zou een overnamebod onmogelijk hebben gemaakt, omdat hij zich in dat geval zou verbinden tot een maximaal belang van 14,9 procent.
De 50-jarige ondernemer staat momenteel te boek als de rijkste mens ter wereld, volgens Bloomberg goed voor een vermogen van 260 miljard dollar. Hij is oprichter en eigenaar van onder meer de e-autobouwer Tesla en het ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Zijn bod is het voorlopige eindpunt van zijn aanslepende haat-liefdeverhouding met Twitter. Musk is één van de bekendste gebruikers van het platform, dat hij regelmatig gebruikt om zijn mening te spuien naar zijn meer dan 80 miljoen volgers.
Daklozen
Musk toonde zich voorstander van een editknop om tweets aan te passen, en van het automatisch toekennen van persoonsverificatie aan premium-gebruikers. Recent suggereerde hij dat er best wat minder volk kan werken op het Twitter-hoofdkwartier in San Francisco, met een voorstel om het gebouw om te vormen tot een daklozenopvang.
In de overnameprijs van 54,20 dollar zagen sommigen al meteen een 'muskiaanse' verwijzing naar het getal 420, dat bekendstaat als een soort code voor marihuana. Musk koketteert graag met een rebels imago, onder meer door zich te outen als regelmatige wietgebruiker. Toen hij in 2018 het idee lanceerde van een overnamebod op Tesla, schoof hij ook een overnameprijs van 420 dollar naar voren.
'Ik heb in Twitter geïnvesteerd omdat ik geloof in zijn potentieel om het platform te zijn voor vrije meningsuiting over de hele wereld, en omdat ik geloof dat vrije meningsuiting een maatschappelijke noodzaak is voor een functionerende democratie.
Sinds ik heb geïnvesteerd, realiseer ik me echter dat het bedrijf in zijn huidige vorm niet succesvol zal zijn, noch deze maatschappelijke noodzaak zal dienen. Twitter moet als een privébedrijf worden omgevormd.
Daarom bied ik aan om 100 procent van Twitter te kopen voor 54,2 dollar per aandeel in contanten, een premie van 54 procent tegenover de dag voordat ik in Twitter begon te investeren en een premie van 38 procent ten opzichte van de dag voordat mijn investering publiekelijk werd aangekondigd. Mijn bod is mijn beste en laatste en als het niet wordt aanvaard, moet ik mijn positie als aandeelhouder heroverwegen.
Twitter heeft buitengewoon potentieel. Ik zal het ontsluiten.'
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 4 De must-reads van het weekend
- 5 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning