Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Milder uw energieverbruik met slimme gadgets

Minder stroom en gas verbruiken is goed voor het milieu en uw portemonnee. Slimme gadgets kunnen helpen om zonder al te veel moeite de energiefactuur voor uw woning te milderen.
©Getty Images

June

June is een Antwerpse start-up die het met zijn dienst Switch mogelijk maakt automatisch naar de energieleverancier over te stappen die voor u de interessantste tarieven heeft. Het bedrijf schat op basis van gegevens (de gezinssamenstelling, eventuele zonnepanelen, het type verwarming..) uw verbruik. Via een mandaat om contracten te mogen aangaan koppelt het u aan de voordeligste stroomprovider. U moet zelf geen vinger uitsteken.

-326
Voor Switch rekent June 59 euro per jaar aan. Daar staat een gemiddelde besparing van 326 euro per jaar tegenover.

Advertentie

June speelt in op de wirwar van tarieven, promoties, (tijdelijke) kortingen en webdeals. Omdat weinigen zin hebben om zich daarin te verdiepen doet June dat voor u. Voor Switch rekent June 59 euro per jaar aan. Daar staat een gemiddelde besparing van 326 euro per jaar tegenover. Het eerste jaar is er een besparingsgarantie: als u minder bespaart dan 59 euro, betaalt het bedrijf u het verschil terug.

Voor wie een digitale elektriciteitsmeter heeft, bracht June onlangs Dongle op de markt. Dat kastje sluit u op de meter aan. Het biedt u gedetailleerde inzichten in uw stroomverbruik (en -productie als u zonnepanelen heeft). Zeker voor wie stroom produceert, is Dongle interessant. Het kastje helpt goed zicht te krijgen op wat u mag verwachten van de injectietarieven, de vergoeding die u van de elektriciteitsprovider krijgt als u stroom op het net zet. Als u Dongle met Switch combineert, bent u altijd aangesloten bij de provider die de beste stroomprijzen en injectietarieven biedt. Dongle kost eenmalig 149 euro.

Slimme thermostaten

De Google-dochter Nest voegde enkele jaren geleden als een van de eersten ‘intelligentie’ toe aan de klassieke thermostaat. Tegenwoordig heeft het bedrijf een pak concurrenten, zoals Honeywell, Vaillant, Tado, Bosch en Netatmo. Een slimme thermostaat is verbonden met het internet en kunt u met uw smartphone bedienen. U kunt ermee controleren of u de verwarming hebt uitgeschakeld als u niet thuis bent. Of ze een paar graden hoger zetten als u op het werk vertrekt.

Gaat de verwarming geregeld op hetzelfde tijdstip hoger, dan speelt een slimme thermostaat daar na een tijd automatisch op in.

Met een slimme thermostaat krijgt u zicht op uw energieconsumptie, via een rapport dat u op geregelde tijdstippen per e-mail ontvangt of in real time. Veel thermostaten proberen uw gewoontes te leren en de verwarming daarop af te stemmen. Komt u op bepaalde dagen op hetzelfde tijdstip thuis en gaat de verwarming op dat moment hoger, dan zal de thermostaat daar na een tijd automatisch op inspelen. Sommige thermostaten ‘weten’ ook of er iemand in huis is via sensoren of via de smartphone, en zetten de verwarming wat lager als er niemand is. Een slimme thermostaat kost 200 à 300 euro.

Advertentie

Slimme radiatorknoppen

Een aanvulling op de slimme thermostaat zijn slimme radiatorknoppen. Die kunnen in elke kamer de temperatuur opmeten. U kunt de radiator nauwkeurig per kamer instellen. Dat kan energie besparen en het comfort verhogen. Uw slaapkamer blijft ’s morgens bijvoorbeeld lekker fris, terwijl de badkamer goed warm gestookt wordt. Sommige kranen kunnen zelfs open ramen detecteren en vervolgens de verwarming uitschakelen. In een app kunt u ook aangeven dat in de eetkamer enkel van bijvoorbeeld 19 tot 20 uur de verwarming voluit mag gaan. U moet de radiatoren niet meer zelf uitdraaien, en ze moeten geen ijskoude kamers meer opstoken. Voor een slimme radiatorkraan moet u rekenen op 50 à 60 euro.

Slimme stopcontacten

Ook stopcontacten en verlichting kunnen slim zijn. Een slim stopcontact is een toestel tussen uw stopcontact en het apparaat dat u inplugt. Met de bijbehorende app kunt u buitenshuis controleren of u uw tv-toestel of wasmachine hebt uitgeschakeld. Is dat niet zo, dan kunt u dat met een druk op de knop rechtzetten. De stopcontacten zijn ook programmeerbaar zodat ze op bepaalde tijdstippen in- en uitschakelen, bijvoorbeeld om ’s ochtends automatisch de koffiezet in te schakelen. De meeste slimme stopcontacten geven via een app inzicht in het verbruik van uw apparaten, zodat u zich krijgt op het sluipverbruik van pakweg uw tv-decoder. Een slim stopcontact haalt u voor 15 à 30 euro in huis.

Slimme lampen en armaturen

In navolging van Philips Hue, dat het vuur aan de lont stak van de slimme verlichting, is het aantal fabrikanten enorm toegenomen, zoals Lifx, TP-Link, Osram en IKEA. Slimme lampen kunnen met een druk op de knop een sfeer creëren (van disco tot zen) door lampen te dimmen of van kleur te laten veranderen. Het is ook mogelijk in een keer alle lampen uit te schakelen als u onder de wol kruipt of de lampen te koppelen aan timers en bewegingssensoren. Dat is handig in kamers die u onregelmatig bezoekt, zoals een wc of een badkamer. Een andere handigheid is dat slimme lampen kunnen simuleren dat u thuis bent om mogelijke inbrekers te misleiden. Al zult u met die functie uiteraard geen energie besparen. Slimme lampen komen in alle soorten en maten. Het is daarom lastig er één prijs op te plakken. Ze zijn in elk geval een stuk duurder dan hun minder slimme varianten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud