Biedt Musks overnamebod kansen voor beleggers?
Tesla-baas Elon Musk is bereid 54,2 dollar per aandeel te betalen om het socialemediabedrijf Twitter van de beurs te halen. Die prijs ligt 20 procent boven de koers van het aandeel. Zijn er kansen voor beleggers?
Begin april raakte al bekend dat Musk zich met 9 procent van de aandelen had ingekocht bij Twitter. Daarop schoot het aandeel meteen 25 procent hoger. De prijs die Musk nu biedt, ligt ruim 38 procent boven de slotkoers op 1 april. Maar Twitter vindt het bod van Musk veel te laag. De raad van bestuur keurde vrijdag een gifpil goed die een overname bemoeilijkt.
Een faire prijs?
Het aandeel Twitter wordt gevolgd door een schare beursanalisten. Het gemiddelde koersdoel van die analisten bedraagt volgens Bloomberg 44,34 dollar. In dat opzicht lijkt een bod van 54,2 dollar per aandeel op zijn minst fair. Gaan de aandeelhouders van Twitter het best in op het overnamebod?
- Musk biedt de aandeelhouders van Twitter 54,2 dollar per aandeel om het platform in handen te krijgen.
- Het is nog niet duidelijk hoe Musk de deal wil financieren.
- Speculeren op overnameprooien is zeker geen 'quick win'.
Analist Simon Renty, die het aandeel opvolgt voor het beursblad De Belegger, spreekt van een twijfelgeval. 'Op zich biedt Musk een mooie premie ten opzichte van de beurskoers, zeker in vergelijking met de koers vóór Musks instap in Twitter. Maar vergeet niet dat het aandeel vorig jaar nog rond 70 dollar noteerde.'
Zowat alle technologiewaarden hebben de voorbije maanden klappen gekregen, en dat zal Musk ook wel gezien hebben. In die zin kan je het bod van Musk zeker opportunistisch noemen'.
Dat zet het huidige bod van 54 dollar in een ander perspectief. 'Zowat alle technologiewaarden hebben de voorbije maanden klappen gekregen, en dat heeft Musk ook wel gezien', zegt Renty. 'In die zin kan je zijn bod een tikkeltje opportunistisch noemen.' De analist blijft bij zijn 'houden'-advies en raadt Twitter-aandeelhouders vooral aan om de kat uit de boom kijken.
Geen 'quick wins'
Tussen de beurskoers van Twitter en het overnamebod gaapt momenteel een kloof van dik 20 procent. Opportunistische beleggers zien misschien een buitenkansje. Toch is voorzichtigheid is geboden, want inzetten op overnameprooien die onder de biedprijs noteren, is zeker geen 'quick win'.
Uit de documenten die Musk indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt duidelijk dat het gaat om een niet-bindend overnamebod, waarbij de bieder (Musk) zich het recht voorbehoudt 'het voorstel in te trekken of de voorwaarden te wijzigen.'
Het is ook nog niet duidelijk hoe Musk de deal wil financieren. Zelfs de rijkste mens ter wereld heeft niet zomaar 43 miljard dollar in de schuif liggen. De meest voor de hand liggende optie is dat Musk een hoop Tesla-aandelen verkoopt om cash vrij te maken. Een andere mogelijkheid is een banklening afsluiten met Tesla-aandelen als onderpand. Ook samenwerken met een externe partij is een optie. Sowieso duurt het nog een tijd vooraleer Musk voldoende cash ter beschikking heeft. Pas daarna kan de Tesla-CEO zijn bod waarmaken.
Sceptische beleggers
'Het is mogelijk dat het bod doorgaat, maar er zijn heel wat onzekerheden', zegt Renty. 'Daarbij komt dat Musk in het verleden al blufpoker heeft gespeeld. Voor mij is het sop de kool niet waard.' Ook Wall Street toonde zich donderdag sceptisch over het bod. Het aandeel sloot 1,7 procent lager op 45,08 dollar en kwam gedurende de hele dag niet in de buurt van de biedprijs.
Dat is niet zonder reden. Eind 2018 suggereerde Musk - via Twitter uiteraard - dat hij concrete plannen had om Tesla van de beurs te halen. De SEC betichtte hem van misleiding en schoof hem een boete van 20 miljoen dollar onder de neus. 'Het was het waard', reageerde Musk laconiek.
Activision Blizzard
Voor beleggers die toch munt willen slaan uit 'overnamearbitrage', tipt Renty eerder op Activision Blizzard. Hoewel Microsoft 95 dollar per aandeel veil heeft voor de overname van het gamingbedrijf, noteert Activision Blizzard rond 79 dollar. Beleggers vrezen dat de toezichthouder de deal zal afkeuren wegens monopolievorming. Microsoft stelt dat daar geen sprake van is.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis