Advertentie

Aandelen van het Jaar (12) | Hyloris: schimmige boekhouding doet aandeel kelderen

Stijn Van Rompay is de CEO van Hyloris. ©saskia vanderstichele

Hyloris heeft er een beroerd jaar opzitten. De bedenkelijke boekhoudpraktijken van het Luikse farmabedrijf deden beleggers naar de uitgang hollen.

'2024 wordt een jaar vol nieuws.' Dat schrijft een analist van KBC Securities begin dit jaar over Hyloris . Het zijn profetische woorden, al bevroedt de analist op dat moment waarschijnlijk niet dat de specialist in generische geneesmiddelen in 2024 vooral de pers zal halen met zijn bedenkelijke boekhoudpraktijken in plaats van met zijn operationele prestaties of vorderingen van de geneesmiddelenpijplijn.

In de marge van de publicatie van zijn jaarrapport over 2023 in maart laat Hyloris weten dat het in overleg met zijn bedrijfsrevisor en de beurswaakhond FSMA zijn rekeningen over 2022 en de eerste helft van 2023 moet herzien. (1) De sowieso verwaarloosbaar kleine omzet over 2022 zakt van 3 miljoen naar 2 miljoen euro. Die boodschap doet hier en daar wenkbrauwen fronsen, maar veroorzaakt voor de rest weinig deining, ook niet op de beurs.

Advertentie

High Risk, Low Yield

Dat is eind april wel anders, wanneer de FSMA de handel in Hyloris laat stilleggen. (2) Al snel wordt duidelijk waarom: de bedrijfsrevisor KPMG heeft laten weten dat hij extra werk heeft om de cijfers over 2023 te controleren. Stijn van Rompay, de topman van Hyloris, schrijft dat toe aan het feit dat de nieuwe revisor zich nog even moet inwerken alvorens de cijfers te kunnen aftekenen. 'Dat is wat vervelend, maar daar moeten we dus op wachten', zegt Van Rompay.

Hyloris stelt meteen de publicatie van zijn jaarverslag en de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering uit. (3) Het auditcomité van Hyloris begint op basis van de informatie van KPMG tevens aan een ‘onafhankelijk forensisch onderzoek’ naar enkele transacties met het Nederlandse farmabedrijfje Qliniq.

Hyloris: High Risk, Low Yield.
Hyloris: High Risk, Low Yield.

In de zomer ontspoort de situatie bij Hyloris pas echt. 'De FSMA heeft ernstige twijfels over de betrouwbaarheid van de informatie die Hyloris aan de markt heeft verstrekt', luidt een ongemeen scherpe waarschuwing van de beurstoezichthouder. (4) Die vermoedt dat de transacties met Qliniq alleen geboekt werden om de omzet artificieel op te krikken. Volgens de FSMA is het voor beleggers dan ook niet mogelijk de risico's verbonden aan een belegging in Hyloris - de afkorting van High Yield Low Risk - in te schatten. Het aandeel blijft geschorst.

Advertentie
Advertentie

Op aandringen van de beurswaakhond houdt Hyloris grote schoonmaak aan de top. Financieel directeur Jean-Luc Vandebroek en hoofd juridische zaken Koenraad Van der Elst vertrekken. CEO en hoofdaandeelhouder Van Rompay krijgt tijdens een interimperiode een co-CEO naast zich.

Nog meer ellende

Van Rompay zegt 'niet akkoord te gaan met de conclusies van de FSMA' en wijt de hetze aan 'een administratieve fout die is gebeurd bij de afhandeling van het contract (met Qliniq, red.)'. Eind juli, putje zomer, dropt KPMG een nieuw bommetje: ook de omzet van een andere Nederlandse deal, met Pleco Therapeutics, moet geherkwalificeerd worden. (5) Van de al eerder herziene omzet uit 2022 blijft nog 0,9 miljoen euro over, in plaats van de initiële 3 miljoen euro. Het gros van de omzet uit dat jaar blijkt dus artificieel.

Ondertussen heeft de FSMA het dossier over de omstreden omzet in de jaarrekening van Hyloris doorgestuurd naar het parket. De beurswaakhond denkt dus dat mogelijk strafrechtelijke inbreuken zijn gepleegd. De notering is ondertussen al maanden opgeschort. De FSMA vindt de communicatie van de bedrijfstop over de zaak niet objectief. En objectieve communicatie is 'een voorwaarde om de notering te hernemen’, zegt de beurswaakhond.

Begin augustus is het eindelijk zover: de handel wordt hervat. (6) Zoals verwacht zeggen veel beleggers hun vertrouwen in Hyloris op. Het aandeel duikt op de eerste handelsdag tot 74 procent lager. Daarna volgt een gedeeltelijk herstel.

0,9 miljoen
herziene omzet
Hyloris moest het gros van zijn 3 miljoen euro omzet in 2022 schrappen. Er blijft minder dan 1 miljoen euro over.

Het is tot midden september wachten op het eerste streepje goed nieuws: een arbitragepanel geeft het Luikse farmabedrijf grotendeels gelijk in een geschil met het Amerikaanse AltaThera Pharmaceuticals. (7) Hyloris moet geen schadevergoeding betalen en AltaThera blijft instaan voor de verdeling van Sotalol IV, het geneesmiddel dat Hyloris in licentie heeft gegeven aan AltaThera, in de VS. Daarop zal Hyloris royalty's ontvangen.

In oktober publiceert de farmaspeler zijn halfjaarrapport (8), weliswaar onder voorbehoud van goedkeuring door KPMG. De omzet is verdubbeld tot 4,64 miljoen euro, maar de kosten voor onderzoek en ontwikkeling en de algemene kosten (8,4 miljoen euro) kleuren zowel operationeel als netto nog altijd rood. Het verlies over het eerste halfjaar bedraagt 3,5 miljoen euro.

Vorige week meldde Hyloris dat er een vervanger is voor de vertrokken financieel directeur Vandebroek (9). Zijn functie wordt overgenomen door Christophe Maréchal, die ervaring opdeed bij onder meer Glaverbel, France Telecom en Mithra Pharmaceuticals. Hij heeft de moeilijke taak het beleggersvertrouwen in de financiële huishouding van te herwinnen. Het aandeel noteert ruim 50 procent lager dan begin dit jaar.

En 2025?

Het Luikse farmabedrijf moet zal beleggers opnieuw moeten overtuigen van de waarde van zijn onderliggende business: het herformuleren van bestaande medicijnen om preciezer in te spelen om de noden van patiënten. Onlangs heeft Hyloris een exclusieve licentie gegeven aan het Amerikaanse Rosemont Pharmaceuticals om Valacyclovir - een geneesmiddel tegen bepaalde virale infecties - te commercialiseren op de Amerikaanse markt. Zulke licentiedeals moeten de omzetmotor in 2025 beter doen draaien. Alleen operationeel sterke prestaties kunnen de onfrisse geur verdrijven die over het aandeel hangt.

Advertentie
Gesponsorde inhoud