1. Markten Live
  2. Live blog
live

Wall Street sluit fors lager

In New York stokte de Nieuwjaarsrally. Microsoft is van plan een grote ontslagronde te organiseren.
  • Wall Street zakt dieper weg in slot

    De Dow Jones verloor vandaag 1,8 procent. De Nasdaq speelde 1,2 procent kwijt. Na een groene start sloeg het sentiment snel om.

    Goeienavond en tot morgen!

  • Bed Bath & Bankrupt

    De kwakkelende interieurketen Bed Bath & Beyond is volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC in gesprek met kredietverstrekkers om het bedrijf overeind te houden tijdens een waarschijnlijke faillissementsprocedure.

    Bed bath & Beyond praat daarnaast ook met mogelijke overnemers die de deuren van de winkels kunnen openhouden.

  • 2022: een premier grand cru classé

    Ondanks de oplopende inflatie en de sombere economische vooruitzichten werd vorig jaar voor het eerst meer dan 6 miljard euro aan champagne verkocht.

    Die toename is trouwens niet te danken aan de Fransen, want die kochten vorig jaar net iets minder champagne. De champagnehuizen moeten het meer dan ooit hebben van de uitvoer.

    Collega Pieter Suy gaat dieper in op het grand cru-jaar voor de champagnehuizen.

    6 miljard
    euro
    Er werd in 2022 voor meer dan zes miljard euro champagne verkocht.


  • In ons overzicht van de Amerikaanse beursdag..

    ... gaan we dieper in op de ambities van big pharma en de ontslagrondes bij big tech. 

    En we zetten een jarige in de kijker. Graag deze kant op!

  • Beleggers 'not impressed' met nieuwe Harley Davidsons

    Het beeldbepalende motormerk Harley-Davidson viert vanaf vandaag een jaar lang zijn 120e verjaardag. Vandaag gingen de feestelijkheden officieel van start met een voorstelling van de eerste nieuwe modellen en enkele 'limited edition'-exemplaren ter ere van het 120-jarig bestaan.

    120
    jaar
    Harley-Davidson heeft al wat jaren op de teller.

    'Harley-Davidson is sinds 1903 een pionier op het gebied van Amerikaans ontwerp, technologie, en prestaties', jubelde CEO Jochen Zeitz bij de presentatie voor het grote publiek. 

    De CEO meent ook dat de toekomst van Harley-Davidson 100 procent elektrisch zal zijn. 'We moeten ons verleden vieren, maar ons merk laten evolueren. Dat is een natuurlijke evolutie', aldus Zeitz. Beleggers tonen zich voorlopig nog niet bijster enthousiast over de nieuwe motorfietsen.

  • Belgische belegger handelt minder, maar staat paraat

    De Belgische kleine belegger heeft in 2022 duidelijk minder gehandeld dan in 2021. Dat leert een rondvraag van De Tijd bij de banken en de brokers. Zowel KBC Bolero als BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld noteert een kwart minder transacties. Bij Keytrade Bank gaat het zelfs om 40 procent minder uitgevoerde orders. 

    Maar de belegger ligt duidelijk op de loer om koopjes te doen zodra de donkere wolken wegtrekken. Collega Christophe De Rijcke gaat dieper in op het gedrag van de kleine belegger het voorbije jaar.

    De cashposities zijn in 2022 stelselmatig toegenomen.

    KBC en Belfius
    Brokers
  • Sentiment op Wall Street verslechtert

    In de VS zijn de kleine openingswinsten veranderd in duidelijke verliezen. Beleggers twijfelen over de interpretatie van de macro-economische indicatoren. Zo zijn zowel de kleinhandelsverkopen als de producentenprijzen in de VS zijn in december sterker gedaald dan verwacht (zie posts van 14u35 en 14u39)

    Is dat goed nieuws omdat de Amerikaanse centrale bank dan minder geneigd zal zijn om haar rentebeleid nog fel te verstrakken? Of is slecht nieuws omdat de recessie misschien wel zwaarder zal zijn dan verwacht? Beleggers kiezen vandaag voor dat laatste.

    De Nasdaq speelt - ondanks afkoelende obligatierentes - 0,9 procent kwijt. De Dow noteert 1,3 procent in de min.

  • 'Beleidsrente bijna in restrictief gebied'

    James Bullard, de voorzitter van de regionale Fed-kantoor van Saint-Louis, stelt dat de Amerikaanse rente verder moet stijgen om ervoor te zorgen dat de inflatiedruk afneemt. 

    'We zitten bijna in een zone die we restrictief kunnen noemen - maar nog niet helemaal', zei Bullard woensdag in een interview met de Wall Street Journal. Bullard staat bekend als een centraal bankier die zich veeleer aan de 'havikachtige' kant van het spectrum bevindt.

    We zitten bijna in een zone die we restrictief kunnen noemen - maar nog niet helemaal.

    James Bullard
    Voorzitter Fed-kantoor St-Louis
  • Vranken-Pommery Monopole boekt 11 procent omzetgroei

    De champagne- en wijnproducent Vranken-Pommery Monopole heeft in 2022 een omzet van 334,5 miljoen euro gerealiseerd, 11 procent meer dan in 2021. De groei is vooral te danken aan de champagneverkoop die met 12 procent toenam tot 287,7 miljoen euro. Van het verkocht volume werd 67 procent uitgevoerd.

    334,5 miljoen
    euro
    Jaaromzet Vranken-Pommery in 2022.

    Voor de wijnen uit de Provence en de Camargue was het een zwakker jaar: de omzet nam slechts met 1 procent toe tot 25,8 miljoen euro. De Camargue kende in 2021 een zeer schrale oogst, maar 2022 was een heel stuk beter.

    De overige wijnen presteerden goed met 11 procent groei tot 21 miljoen euro. Vooral de port- en Dourowijnen lagen goed in de markt, mede door het herstel van het toerisme in Portugal.

    De hervatting van de activiteit voor buitenhuisconsumptie na de covidcrisis verklaart de goede verkoopprestaties in Frankrijk het voorbije jaar.

    Vranken-Pommery
    Champagneboer

    Vranken publiceert de volledige jaarcijfers op 30 maart nabeurs.

  • Shurgard koopt terrein in Frankfurt

    De uitbater van zelfopslagmagazijnen Shurgard heeft in Frankfurt een terrein verworven en hoopt in de komende maanden een bouwvergunning te verkrijgen. Het is de bedoeling er een magazijn van 7.300 m² te realiseren met circa 1.100 'nette en veilige' units voor zowel particulieren als bedrijven. Als alles naar wens verloopt, zou de nieuwe site tegen eind 2025, begin 2026 in gebruik kunnen worden genomen.

    Shurgard is in Duitsland al aanwezig in Berlijn, München, Hamburg en in Noordrijn-Westfalen in de steden Keulen, Düsseldorf en Bonn. In totaal baat het bedrijf in Duitsland 25 magazijnen uit. Los van het project in Frankfurt zitten er nog drie in de pijplijn: in Berlijn, de regio van Düsseldorf en Stuttgart. Zij openen respectievelijk eind 2023, in 2024 en in de tweede helft van 2024.

  • Euro Stoxx 50 sluit vlak

  • Bel20 sluit 0,9 procent lager af op 3.920 punten

  • 'Beursnotering NBB niet leuk, maar we kunnen ermee leven'

    'De beursnotering van de Nationale Bank (NBB) is niet leuk, maar we kunnen ermee leven.' Dat heeft Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, gezegd tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie Financiën. Hij merkte op dat de beursnotering de activiteit van de Nationale Bank wat moeilijker maakt en 'niet supercomfortabel is. 'Ook door enkele rechtszaken van private aandeelhouders moeten we des te voorzichtiger zijn met onze communicatie.'

    Wunsch werd ondervraagd over het verlies dat de Nationale Bank eind vorig jaar aankondigde. Hij herhaalde dat de Nationale Bank verlies verwacht tot en met 2027. De gouverneur wilde niet voorspellen wanneer de Nationale Bank haar tweede dividend zal hervatten. 'De onzekerheid is te groot.' De Nationale Bank zei in december dat ze haar tweede dividend schrapt. Dat dividend bedroeg vorig jaar 136,54 euro bruto. Het eerste dividend van 1,5 euro blijft.

  • Aandeelhouders Linde kiezen voor stopzetting notering in Frankfurt

    De aandeelhouders van de producent van industriële gassen Linde hebben met een grote meerderheid ervoor geopteerd de beurs van Frankfurt te verlaten. Op een buitengewone algemene vergadering koos volgens voorlopige cijfers 93 procent van hen voor het vertrek. De laatste noteringsdag in Frankfurt zal wellicht op 1 maart zijn.

    Met het vertrek van Linde verliest Deutsche Börse het met afstand grootste aandeel uit de DAX. Linde vond de notering in Frankfurt niet meer nuttig wegens de kosten en technische verkoopdruk, een gevolg van de beperking van de weging van een DAX-component tot 10 procent. De hoofdnotering van Linde zal voortaan in New York zijn.

  • Moderna ontwikkelt vaccin tegen RSV

    De Amerikaanse vaccinontwikkelaar Moderna boekte in de laatste testfase veelbelovende resultaten met zijn RSV-vaccin. 

    Het nieuwe vaccin toonde zich zeer efficiënt in het vermijden van longziekten bij ouderen. Het respiratoir syncytieel virus (rsv of rs-virus) is een virus dat een van de belangrijkste veroorzakers is van verkoudheid.

    Voor volwassenen blijft meestal bij een verkoudheid, maar jonge kinderen en kwetsbare ouderen kunnen ernstig ziek worden van dergelijke luchtweginfecties. Met zijn vaccin wil Moderna in concurrentie gaan met de bestaande vaccins van Pfizer en GSK .

    De hoge werkzaamheid bevestigt alleszins dat mRNA-vaccins solide zijn en dat opent de deur voor nog meer toepassingen.

    Michael Yee
    Analist Jefferies

    Op het eerste gezicht lijkt de efficiëntie van het vaccin in lijn te liggen met die van concurrenten. Later moet meer info moeten volgen over de veiligheid en de beschermingsduur van het vaccin. 

    'De hoge werkzaamheid bevestigt alleszins dat mRNA-vaccins solide zijn. Dat opent de deur voor nog meer toepassingen en 'combinatievaccins'', zegt Jefferies-analist Michael Yee. De analist gelooft dat het vaccin al tegen de tweede helft van 2023 kan worden goedgekeurd.

    Na twee jaar van beschermingsmaatregelen en 'social distancing' is er dit jaar weer een heftige RSV-winter. Vooral bij zeer jonge kinderen kan RSV tot hospitalisaties leiden. In de vroege handel noteerde Moderna tot 8 procent hoger. Na enkele uren handel bedraagt de dagwinst nog 3,6 procent.

  • Fed-voorzitter Jerome Powell heeft covid

    De Amerikaanse centrale bank (Fed) meldt dat voorzitter Jerome Powell positief heeft getest op het coronavirus. De voorzitter ervaart 'milde symptomen', zegt de Federal Reserve in een statement.

    'Jerome Powell is volledig gevaccineerd en werkt van thuis uit, waar hij in afzondering zit.' Op 1 februari komen de Amerikaanse centraal bankiers opnieuw samen voor een rentebesluit.

    Jerome Powell is volledig gevaccineerd en werkt van thuis uit, waar hij in afzondering zit.

    Federal Reserve
    Bank
  • Microsoft gaat 10.000 medewerkers ontslaan

    De softwaregigant Microsoft is van plan 10.000 arbeidsplaatsen te schrappen. Het bedrijf zal daarvoor in het tweede kwartaal van het lopende boekjaar 2022/23 een last te nemen van 1,2 miljard dollar. Het kwartaalresultaat zal daardoor per aandeel 12 dollarcent lager uitkomen. Microsoft rapporteert op 24 januari en legt vermoedelijk de traagste omzetgroei in zes jaar voor, aldus Bloomberg.

    Microsoft grijpt in omdat zijn klanten voorzichtigheid aan de dag leggen nu sommige delen van de wereld in een recessie zijn beland en andere ernaar op weg zijn.

    Eerder vandaag waarschuwde CEO Satya Nadella dat de technologiesector een periode van tragere groei meemaakt en zich daaraan moet aanpassen. ‘Tijdens de pandemie was er een fikse versnelling. Ik denk dat we vandaag een fase meemaken waarin een zekere normalisering van de vraag plaatsvindt’, zei hij tijdens een interview op het Wereld Economisch Forum in Davos.

  • Ontspanning op obligatiemarkten

    De rente op Amerikaanse staatsobligaties koelt woensdag opnieuw fors af, tot minder dan 3,4 procent. 

    In november vorig jaar piekte de tienjaarsrente nog boven 4,2 procent. De rentegevoelige groeibeurs Nasdaq dikt 1 procent aan.

  • Barry Callebaut kent zwak jaarbegin door salmonellabesmetting

    De Zwitserse chocoladeproducent Barry Callebaut zag in de driemaandenperiode september-november, het eerste kwartaal van het boekjaar 2022/23, het verkoopvolume met 5,1 procent dalen. De oorzaak was dubbel. Barry Callebaut voelde nog de gevolgen van de salmonellabesmetting in zijn grootste fabriek, in het Oost-Vlaamse Wieze, die een dikke maand stillag. De vergelijkingsbasis was ook moeilijk: een jaar eerder zat de verkoop net 8,9 procent in de lift.

    Dankzij hogere prijzen om de gestegen grondstofkosten door te rekenen steeg de omzet met 7,2 procent in lokale munten en met 3,8 procent in Zwitserse frank tot 2,1 miljard frank.

    CEO Peter Boone verwacht een meer ‘back-end loaded’ jaar, met een toenemende verkoop naarmate het jaar vordert. Hij geeft ook een nieuwe prognose voor de volgende drie jaar (2023/24 – 2025/26): een volumegroei van 4 tot 6 procent. Dat is iets lager dan de 5 tot 7 procent die voor de voorgaande drie jaar gold. ‘We hadden toen we uit corona kwamen een versnelling verwacht. De versnelling is nu teruggekeerd naar het normale traject’, zegt Boone.

    Op de beurs van Zürich wint Barry Callebaut 2,1 procent.

  • Wunsch (NBB) praat over boekjaar 2022

    In de Kamer vindt momenteel een hoorzitting plaats met Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België. Onderwerp: de resultaten van de Nationale Bank  over het boekjaar 2022. 

    De bekendmaking van de resultaten is gepland voor woensdag 29 maart. 'We zijn beursgenoteerd, dus ik kan niet alle vragen beantwoorden', heeft Wunsch al gezegd. 

    Ook de vraag over de zin/onzin van een beursnotering komt aan bod. Volg de hoorzitting, hier

  • Wall Street kleurt voorzichtig groen

    In de VS zijn de handelaars aan hun werkdag begonnen. Kort na de opening noteert de brede S&P500-index 0,4 procent hoger. 

    De Nasdaq noteert 0,7 procent hoger, terwijl de Dow Jones 0,2 procent aandikt. Dalende producentenprijzen in de VS sterken beleggers in de overtuiging dat de inflatie stevig aan het afkoelen is.

  • Ook industriële productie in VS zakt meer dan verwacht

    De Amerikaanse industriële productie is in december met 0,7 procent gedaald tegenover november. Economen hadden een veel kleinere terugval met 0,1 procent voorspeld. De daling van november werd herzien van 0,2 naar 0,6 procent.

  • DEME bij 'top picks' van Berenberg

    De zakenbank Berenberg brengt vandaag een rapport uit over haar favoriete Europese midcaps in de industrie en de energietransitie. Daar zit één Belg bij: de maritieme dienstverlener DEME . Die moet als leider in de aanleg van windmolenparken op zee profiteren van de boost in groene energie. Door de opwarming van de aarde zullen ook meer baggerwerken en havenversterkingswerken nodig zijn. Een van de andere top picks is de Nederlandse specialist in laadpalen en batterijopslag Alfen . De lijst wordt aangevuld met Elis, ENCE, Interpump, Marel, SOL en Vidrala. 

  • Pfizer ziet overnamekansen in biotech

    Albert Bourla, de CEO van Pfizer , denkt dat er investeringsopportuniteiten aankomen voor grote farmaspelers nu kleinere biotechbedrijven door de stijgende rente en economische onzekerheid financieringsproblemen beginnen te kennen. ‘Ze hebben het moeilijk om onderzoeken te financieren’, zei hij op een door The Wall Street Journal georganiseerd event in Davos.

    ‘Kleinere ondernemingen zijn volledig afhankelijk van de financiële markten’, aldus Bourla, in tegenstelling tot grote groepen als Pfizer, die de middelen hebben om zichzelf te financieren. ‘Om in de volgende maanden te kunnen voortwerken, hebben ze iemand nodig die hen financieel bijstaat. En er zijn 5.000 dergelijke bedrijven in de Verenigde Staten’, ging hij verder.

    Volgens Bourla is het ogenblik aangebroken om de biotechbedrijven te steunen door partnerships aan te gaan.

    Hij voegde nog toe dat Pfizer dit jaar op de markt is om ‘dingen te kopen’. Het zou een grote investering kunnen zijn, maar het kunnen ook tien kleine investeringen zijn, in technologieën en projecten die in geneesmiddelen kunnen uitmonden.

  • Rente neemt nieuwe duik

    De Belgische tienjaarsrente zakt vandaag, mee door zwakke economische cijfers in de VS (zie eerder), opnieuw met 9 basispunten, van 2,63 naar 2,54 procent. De renteduik duwt de Europese beurzen  bijna een halve procent hoger. De Bel20 gaat tegendraads lager door de terugval bij Sofina

  • Deutsche Bank positief over aandelen ondanks Amerikaanse recessie

    Deutsche Bank zegt dat het op korte termijn positief blijft over aandelen, omdat de markten sinds oktober in een sweet spot zitten. De bank zegt dat markten eerst onzekerheid hadden over de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Fed), maar dat beleggers nu al enige tijd een piek van de beleidsrente op 5 procent verwachten. 

    Markten zullen de kans op een recessie waarschijnlijk lager gaan inschatten.

    Jim Reid
    Strateeg bij Deutsche Bank

    'Door de betere vooruitzichten voor de inflatie en de verwachting van een minder strenge Fed gaan de markten de kansen op een recessie waarschijnlijk lager inschatten', zegt strateeg Jim Reid. En dat is goed voor de aandelenmarkten.

    Al denkt Reid nog altijd dat er tegen de tweede jaarhelft een Amerikaanse recessie komt. 'We denken dat de wijzigingen te laat komen om een recessie te vermijden, door de vertraging van het effect van renteverhogingen op de economische activiteit.' Economen gaan er over het algemeen vanuit dat het piekeffect van renteverhogingen zeker een jaar op zich laat wachten. 

    Daarbij wijst de strateeg erop dat de Amerikaanse tweejaarsrente al enige tijd onder de tienjaarsrente noteert, een indicator van een op handen zijnde recessie. 'Bijna alle recessies vonden plaats tussen 8 en 19 maanden nadat dit signaal voor minimaal 3 maanden aanhield. Als we daarmee rekenen, kan de recessie ergens tussen maart dit jaar en februari 2024 starten.'

    Reid zegt wel dat het klaar kan zijn met de sweet spot zodra de Amerikaanse recessie meer in beeld komt. Hij wijst erop dat beleggers vaak pas reageren op een recessie als die nog maar enkele weken van hen verwijderd is. 

    Wij verwachten een recessie in het tweede kwartaal.

    Jim Reid
    Strateeg bij Deutsche Bank
  • Amerikaanse kleinhandelsverkopen dalen meer dan voorzien

    De kleinhandelsverkopen in de VS zijn in december met 1,1 procent gedaald tegenover november. Economen hadden een terugval met maar 0,9 procent voorspeld. Bovendien werd de daling van de verkopen in november herzien van 0,6 naar 1 procent. De cijfers geven aan dat de Amerikaanse consument eind 2022 de hand op de knip hield.

  • Producentenprijzen in VS dalen meer dan verwacht

    De Amerikaanse producentenprijzen zijn in december met 0,5 procent maand op maand gedaald. Economen hadden een daling met maar 0,1 procent voorspeld. De prijzen zonder voeding en energie stegen zoals verwacht met 0,1 procent. Jaar op jaar stegen de producentenprijzen met 6,2 procent, tegenover 7,3 procent in november. Economen hadden een stijging met 6,8 procent voorspeld. De cijfers van de producentenprijzen bevestigen dat de inflatie aan de fabriekspoort vertraagt.

  • Party City vraagt bescherming tegen schuldeisers

    Party City vraagt via een Chapter 11-procedure bescherming aan tegen zijn schuldeisers. De Amerikaanse keten in feestbenodigdheden staat op de rand van het faillissement. Via bescherming tegen de schuldeisers wil het bedrijf tijd krijgen om een schuldherschikking door te voeren.

    De keten bestaat sinds 1986 en telt 750 vestigingen die onder meer slingers, cadeaumateriaal en heliumballonnen verkopen.

  • Een overzicht van de Brusselse beursdag...

    ... met de scherpste daling voor Sofina  in 18 weken, spanningsopbouw richting het rapport van KBC , een opluchtingsrally in Biocartis , de zeeslag rond Euronav  en een salamicrash bij Ter Beke , via deze link.

  • Meer over de forse klim van ASMI...

    ... en de hoger dan verwachte omzet en orders voor 2022 leest u in dit stuk van collega Bas van der Hout.

  • Amerika richting het groen

    De New Yorkse beurzen lijken straks te openen met winst. De Dow zou volgens de indexfutures 0,1 procent opveren, de S&P500 0,3 procent en de techbeurs Nasdaq zou ook klimmen met 0,3 procent. 

  • Burberry positief over China

    Het Britse luxemerk Burberry ziet ‘veelbelovende’ tekenen van herstel in China, nu de zware verstoring door de lockdowns en vervolgens een zware besmettingsgolf begint af te nemen.

    De verstoring had als gevolg dat de vergelijkbare omzetgroei van Burberry in het vierde kwartaal van 2022 beperkt bleef tot 1 procent, grotendeels door een 23 procent lagere verkoop in China - dat voor de pandemie zijn belangrijkste markt bleef. Dat er toch groei was, zij het maar de helft van de 2 procent die analisten hadden verwacht, was te danken aan grotere uitgaven door Amerikaanse toeristen in Europa en door de Europeanen zelf.

    Stilaan ziet het er beter uit in China. Volgens financieel directeur Julie Brown zijn er positieve signalen van herstel door de heropening op het Chinese vasteland. Rijke Chinezen trekken ook weer in horden naar Hongkong en Macau om daar luxewaren te gaan shoppen. ‘De timing en de omvang van het herstel zullen vermoedelijk wat onvoorspelbaar zijn, maar we zijn erg positief over de vroege signalen en vol vertrouwen in de opportuniteit op de lange termijn die China biedt’, zei ze woensdag aan journalisten. Het aandeel wint circa 2,4 procent in Londen.

    De timing en de omvang van het herstel zullen vermoedelijk wat onvoorspelbaar zijn, maar we zijn erg positief over de vroege signalen.

    Julie Brown
    CFO Burberry
  • Amerikaanse hypotheekmarkt veert op

    De hypotheekrente staat in de VS op het laagste niveau sinds september en dat leidt tot een hogere vraag naar woonkredieten. De gemiddelde contractrente voor hypotheken met een looptijd van 30 jaar is vorige week gedaald van 6,42 procent naar 6,23 procent.

    Het aantal aanvragen voor een hypotheek voor de aankoop van een huis steeg week op week met 25 procent, maar was nog altijd 35 procent lager dan in dezelfde week een jaar geleden.

  • Lagarde scoort zwak in vakbondspoll bij ECB-personeel

    Het personeel van de Europese Centrale Bank (ECB) verliest het vertrouwen in het leiderschap van voorzitter Christine Lagarde, na het falen van de ECB om de inflatie onder controle te krijgen en bij gebrek aan een adequate salarisstijging. Dat zijn de bevindingen van een bevraging van de vakbond IPSO.

    De resultaten van de enquête, die grotendeels ging over verloning en regelingen voor werken op afstand, maar ook vragen bevatte over het vertrouwen in het bestuur, werden dinsdag via een e-mail naar het personeel van de ECB gestuurd. Die mail werd ingekeken door Reuters.

    De resultaten toonden dat twee derde van de ongeveer 1.600 respondenten zei dat hun vertrouwen in Lagarde en de rest van het zeskoppige bestuur van de ECB was geschaad door ontwikkelingen als de hoge inflatie en een loonsverhoging die niet overeenkwam met de stijging van de prijzen.

    Op de vraag hoeveel vertrouwen er is in Lagarde en het bestuur op het vlak van het leiden en beheren van de ECB, antwoordde iets minder dan de helft van de respondenten 'matig' (34,3%) of 'hoog' (14,6%). Meer dan 40 procent van de respondenten zei dat ze 'weinig' (28,6%) of 'geen' (12%) vertrouwen hadden, terwijl 10,5 procent het niet kon zeggen.

  • BNP Paribas mag Bank of the West verkopen

    Op een nagenoeg vlakke Parijse beurs hoort BNP Paribas bij de betere klimmers na positief nieuws. De Franse grootbank liet weten dat ze alle nodige regelgevende goedkeuringen binnen heeft voor de verkoop van haar Amerikaanse dochter Bank of the West aan BMO Financial Group uit Canada.

    Zonder verdere tegenslagen wordt de verkoop op 1 februari voltrokken. BNP Paribas maakt de definitieve financiële impact bekend op 7 februari, samen met de jaarresultaten.

    BMO, wat verwijst naar Banque de Montréal, meldde in december dat het Bank of the West zou overnemen voor 16,3 miljard dollar, zijn grootste deal ooit. Daarmee verdubbelt BMO zijn aanwezigheid in de VS, terwijl BNP Paribas zijn oorlogskas fors ziet aandikken.

  • Morgen marktenchat | Stel uw vraag aan Kurt Vansteeland

    Morgen om 12 uur chatten we naar donderdagse gewoonte over de markten. U kan hieronder al een vraag achterlaten: 

  • Europese automarkt kent slechtste jaar sinds 1993

    De problemen met de aanvoer van onderdelen, in het bijzonder chips, hebben de verkoop van nieuwe wagens in de Europese Unie vorig jaar doen terugvallen tot het laagste niveau sinds 1993. In 2022 werden 9,3 miljoen nieuwe personenwagens ingeschreven, 4,6 procent minder dan in 2021.

    Intussen is wel een opvallende kentering in de autoverkoop bezig, dankzij de vlottere bevoorrading met onderdelen. In december was er een stijging met 12,8 procent. Het was de vijfde groeimaand op rij. Vooral Duitsland en Italië kenden een zeer sterk herstel: de Duitse autoverkoop schoot in december 38 procent hoger, de Italiaanse 21 procent. Als gevolg daarvan kende de Duitse automarkt zelfs een lichte groei (+1,1%) in heel 2022.

    Het blijken vooral de premiummerken die in december goed scoorden in Europa. De verkoop van Audi schoot 38 procent hoger, die van BMW 31 procent en die van Mercedes 20 procent. Ook Volvo (bijna +22%) en Lexus (+32%) lagen goed in de markt. Over het hele jaar verkochten van deze vijf merken alleen Audi (+5%) en Mercedes (+3%) meer wagens dan in 2021.

  • 'Hogere omzet ASMI vooral gevolg van verschuiving in verkopen'

    KBC Securities-analist Thibault Leneeuw blijft nuchter bij de beter dan verwachte omzet voor ASMI . 'De toename was vooral het gevolg van sterker dan voorziene verbeteringen in de aanvoerketens', zegt Leneeuw. 'Daardoor kon het bedrijf in de laatste weken van december extra chipapparatuur versturen. We willen benadrukken dat dit vooral naar voren gehaalde toekomstige omzet is.'

    Datzelfde geldt volgens de analist minder bij de beter dan verwachte bestellingen. 'Bij het overgenomen LPE zagen we een buitengewoon hoog aantal orders. Dat was vooral het gevolg van klanten die toekomstige orders naar voren hebben geschoven, waarbij de levering voor eind 2023 is.' 

    In oktober nam ASMI het Italiaanse LPE over, een producent van siliciumcarbidechips die onder andere erg gewild zijn voor elektrische auto's. Eerder zei CEO Benjamin Loh dat de vraag naar machines die dergelijke chips kunnen produceren met meer dan 25 procent zal groeien tot 2025. 

    KBC Securities gaat dus niet echt mee met het sterke beleggersoptimisme vandaag. Het aandeel wint een dikke 8 procent.

    Het gaat hier vooral om naar voren gehaalde toekomstige omzet.

    Thibault Leneeuw
    KBC Securities-analist
  • Waarom Proximus een criticus minder telt

    Het beurshuis HSBC schrapt zijn verkoopadvies voor Proximus  en hanteert nu een lauw 'houden' advies (zie post van 7.33 uur). Het koersdoel stijgt een halve euro tot 10 euro. 

    In een lijvige update over de Europese telecom merkt analist Nicolas Cote-Colisson dat de Belgische marktleider in de zeven weken tot de beleggersdag van maandag 11 procent verloor, terwijl de sector 2 procent won. 

    We vonden Proximus' management overtuigend, zeker als het er op aan komt marktaandeel terug te willen winnen met een performant netwerk

    Nicolas Cote-Colisson
    HSBC-analist

    'We vonden het management overtuigend, zeker als het erop aankomt marktaandeel terug te willen winnen met een performant netwerk', klinkt het oordeel. De analist merkt op dat rivalen Telenet en Orange Belgium ver achterop hinken. 

  • Forma Brands is bijkomend probleemdossier voor Sofina

    De Amerikaanse cosmeticagroep Forma Brands heeft bescherming gevraagd tegen haar schuldeisers. Die hebben, samen met Forma’s aandeelhouders, een voorstel op tafel gelegd om het bedrijf over te nemen. Een van de aandeelhouders is Sofina , momenteel de grootste daler in de Bel20, met een daling van 2,5 procent.

    Lees hier meer.

  • 'Sterke winstgroei in zicht bij KBC'

    KBC publiceert op 9 februari de resultaten over het vierde kwartaal. Kepler Cheuvreux heeft stevige verwachtingen. 'We verwachten een sterke, schone winstgroei voor voorzieningen in het vierde kwartaal van 15 procent op jaarbasis', schrijft het beurshuis vanochtend. 

    Kepler verwacht een winst voor voorzieningen van 1,058 miljard euro. Voor het lopende boekjaar zit een winststijging met opnieuw 12 procent in de kaarten, dankzij hogere rentebaten, is de verwachting. Het beurshuis verhoogt het koersdoel van 74,9 euro naar 82,9 euro bij een ongewijzigd koopadvies.

    UBS plaatst dan weer een kanttekening. 'Het dividend over 2022 kan teleurstellen', zegt analist Johan Ekblom. 'We zien geen ruimte voor een sterke dividendverhoging over 2022.' UBS knipt het verwachte dividend per aandeel met 25 procent en zit daarmee ruim onder de consensus. 'Dat lijkt dramatisch, maar valt in de praktijk mee', zegt Ekblom. De analist verhoogt immers het verwachte dividend voor 2023, als de exit van KBC uit Ierland in het lopende kwartaal groen licht krijgt. 'De dividenden zullen quasi tegelijk worden uitbetaald.'

    UBS wijst ook op de premie ten opzichte van andere banken. KBC handelt met een korting van 'maar' 10 procent op zijn eigen langetermijngemiddelde, terwijl de sector gemiddeld 25 procent onder zijn gemiddelde zit.

  • 'Beste moet nog komen voor ASMI'

    Analist Michael Roeg van Degroof Petercam geeft een stevige herbevestiging van zijn koopadvies en koersdoel van 345 euro voor ASMI , nadat de chipmachinebouwer voorlopige cijfers heeft gegeven (zie post 7.12 uur). '2022 lijkt weer een jaar waarin ASMI het beter deed dan de rest van de markt voor chipapparatuur', klinkt het bij Roeg. Maar: 'Het beste moet nog komen.'

    In 2025 en 2026 zal het voor ASMI alle hens aan dek zijn omdat TSMC dan de transitie zou moeten maken naar 2 nanometer-chips.

    Michael Roeg
    Analist bij Degroof Petercam

    'De verwachting is dat de markt dit jaar met 10 procent krimpt, maar dat zou nog altijd het op een na beste jaar ooit zijn', vervolgt de analist. 'Dat komt vooral omdat de producenten van geheugenchips in de investeringen knippen, maar ASMI is minder aan die markt blootgesteld dan de grote spelers in zijn sector.' 

    Daarbij hamert Roeg erop dat TSMC de productie van 3 nanometer-chips gaat opschroeven dit jaar. 'Daarvoor is meer ALD nodig dan bij 5 nanometer', zegt de analist. ASMI is de marktleider in machines voor ALD, atoomlaagdepositie. Die technologie is net als EUV cruciaal om steeds meer rekenkracht op steeds kleinere chips te persen. Dat is nodig voor allerhande toepassingen rond kunstmatige intelligentie, zoals gezichtsherkenning of zelfrijdende auto's.

    'Ook Samsung zal de productie van 3 nanometer-chips opvoeren in 2023', vervolgt Roeg. 'En in 2025 en 2026 zal het voor ASMI alle hens aan dek zijn zijn, omdat TSMC dan de transitie zou moeten maken naar 2 nanometer-chips.' 

  • 'Risico op verdere verwatering bij Biocartis niet geweken'

    De beurskoers van Biocartis  krijgt wat soelaas dankzij een fors verminderde cashburn in 2022. 'Een gunstig teken', zegt Laura Roba van het beurshuis Degroof Petercam. Toch blijft de analiste aan de zijlijn staan. 'Hoewel de financieringsnoden van Biocartis tot 2024 gedekt zijn, is het risico op bijkomende verwatering niet geweken', zegt ze.

  • Mysteriesprong Celyad duurt voort

    Celyad Oncology gaat opnieuw 20 procent hoger in de ochtendhandel. Gisteren verdubbelde het Luikse biotechbedrijf - dat zijn laatste resterende onderzoek enkele weken geleden stopzette - in waarde zonder enige nieuwsaanleiding.

  • De salamicrash van Ter Beke in beeld

    Merk op dat de beurskoers van Ter Beke weer op het peil van het najaar van 2015 zit. Alle winst sinds 2017 - toen de versevoedings- en vleeswarengroep door vier overnames (Stefano Toselli, The Pasta Food Company, Offerman en KK Fine Foods) plots een pak groter werd - is weer kwijt. 

  • Duizenden jobs op de helling bij Microsoft

    Na techreuzen als Meta en Amazon zou nu ook Microsoft  flink wat werknemers ontslaan. Slechte economische vooruitzichten en een sputterende cloudcomputingafdeling spelen het bedrijf parten.

    Lees meer in dit artikel van collega Matisse Van der Haegen.

  • KBC Securities haalt Ter Beke van de kooplijst

    KBC Securities verlaagt het advies voor Ter Beke  van 'bijkopen' naar 'houden'. De spreekwoordelijke druppel voor analist Guy Sips is het nieuws dat de versevoedingsgroep in zijn vleesverwerkingstak een serieuze nieuwe rivaal ziet opduiken, nu de Nederlandse Group of Butchers de Belgische groep De Keyser koopt

    'Dat is niet het enige probleem voor Ter Beke', merkt Sips op. 'Er zijn ook de hoge kosten voor grondstoffen, verpakkingen en personeel'. Excusez du peu. Ter Beke-CEO Piet Sanders had eind juni in De Tijd al gewaarschuwd dat de loonindexering deze maand een stevige scheut uitgestelde inflatiedruk zou opleveren. 

    Ter Beke brokkelt 2,8 procent af tot 79,40 euro. Dat is een ruime halvering sinds begin 2018 en de laagste koers sinds september 2015. 

  • Just Eat Takeaway en ASMI beloond, Fnac Darty onderuit

    Na een kwartier handel gaat de Euro Stoxx 50 0,3 procent hoger. De Nederlandse AEX doet het dubbel zo goed met een winst van 0,6 procent naar 753 punten, dankzij enkele uitblinkers.

    Just Eat Takeaway  boekte in het afgelopen jaar een brutobedrijfswinst. De maaltijdbezorger veert met 12 procent op.

    ASMI  legde een sterker dan verwachte omzet en orderaangroei voor in het vierde kwartaal. De chipmachineproducent wint 8 procent.

    Fnac Darty neemt een duik van 8 procent in Parijs. De multimediawinkel zegt dat het onwaarschijnlijk is dat hij zijn meerjarige cashflowdoelstelling zal behalen.

  • Bel20 en 4.000: 16 jaar wachten

    De Bel20 kan vandaag nog eens proberen de grens van 4.000 punten te heroveren. Met de boodschap dat het intussen ruim 16 jaar geleden is, van 20 juni 2006, dat de Brusselse beursbarometer een eerste keer boven dat duizendtal wist af te sluiten. Geduld is een schone deugd, maar je kunt ook overdrijven. 

    Bovendien moet je eigenlijk de Bel20 aanpassen voor de inflatie. Dan besef je dat zelfs wie begin 1998 instapte aangepast voor inflatie - weliswaar zonder dividenden mee te tellen - geld verloor:

  • Bel20 blijft onder 4.000 punten | Euronav | Biocartis | Proximus | UCB

    De Bel20 opende stabiel op 3.954 punten.

    Euronav wint 1,7 procent. De tankerrederij zet een bemiddelingsprocedure in gang om het Noorse Frontline weer rond de fusietafel te dwingen.

    Biocartis wint 9 procent. Het diagnosticabedrijf dwong zijn cashburn vorig jaar terug en verhoogde zijn verkoop van Idylla.

    Proximus wint 0,9 procent. HSBC schrapt het verkoopadvies.

    UCB wint 0,2 procent. Het biofarmabedrijf haalde de primaire doelstellingen met bimekizumab in de behandeling van axiale spondyloartritis.

  • Meer tekst en uitleg bij het verrassende non-event in Tokio...

    ... leest u hier

    Met ook de boodschap dat de opvolger van gouverneur Haruhiko Kuroda een ondankbare herculesjob wacht. Namelijk: het bedrag van 415.000 miljard yen surpluscash in het financiële systeem zonder (grote) ongelukken terugdringen. 

    Wie de omvang van het 415.000 miljard grote probleem beseft, zal de hand niet omhoog steken

    Richard Koo
    Nomura-hoofdeconoom
  • Frontline onderzoekt verzoek Euronav

    Amper enkele minuten na het persbericht van Euronav (zie post 08.14 uur) was er al een reactie van Frontline . De Cypriotische tankerrederij zegt dat ze het verzoek tot spoedarbitrage van Euronav momenteel analyseert samen met haar juridische adviseurs.

    Frontline blijft er voorts bij dat de beslissing om de combinatieovereenkomst stop te zetten volledig legaal was.

  • Euronav vraagt spoedarbitrage aan

    Euronav  vraagt geschillenbeslechting, nadat de Noorse rederij Frontline eenzijdig de fusiegesprekken met de olietankerrederij heeft stopgezet. Euronav zet die stap omdat John Fredriksen via zijn vennootschappen meer dan 20 procent van Euronav controleert en daardoor als 'een verbonden partij' kan worden beschouwd. Het inleiden van de procedures gebeurt in overeenstemming met artikel 7:116 in de Belgische bedrijfscode. Euronav herhaalt dat Frontline geen redelijke basis had om zich uit de gesprekken terug te trekken.

    Euronav had eerder aangegeven dat het de juridische opties bekijkt om Frontline terug rond de tafel te brengen. Deze bemiddelingsaanvraag lijkt een eerste stap. Bij geschillen kunnen bedrijven zich laten bijstaan door bemiddelaars die een onderhandelingsproces begeleiden, idealiter om een gerechtelijke procedure te vermijden.

  • Kuroda: 'Geen nood om rentecurve op te trekken'

    In commentaren bij het rentebesluit van vanochtend, geeft gouverneur Kuroda van de Bank of Japan niet toe aan de druk van de markt om de rente in Japan flexibeler te maken. Voor Kuroda is er geen noodzaak om de tienjaarsrente in Japan boven de huidige maximumdrempel van 0,5 procent te laten uitstijgen.

    Lezers die het Japans machtig zijn, kunnen de persconferentie via deze link live volgen.

  • De 7 over zonnepanelen, bedrijfswagens en flatulente koeien...

    Voor wie pas inpikt, een divers ochtendshot actua staat klaar in een nieuwe De 7:

  • Biocartis vermindert cashburn

    Biocartis  liet gisteravond nabeurs weten dat het zijn belangrijkste doelstellingen van 2022 heeft behaald, op basis van voorlopige cijfers. De omzet uit het testplatform Idylla bedroeg vorig jaar 45 miljoen euro, waarvan 35,8 miljoen euro uit cartridgeverkopen (+13 procent vergeleken met 2021) en 9,2 miljoen euro uit de verkoop van Idylla-toestellen (+4% jaar op jaar).

    De verkoop van cartridges voor covidtesten daalde dan weer met 49 procent.

    We zijn ervan overtuigd dat we in 2023 verder zullen groeien en de cash burn verder zullen terugdringen, op weg naar winstgevendheid.

    Herman Verrelst
    CEO Biocartis

    Op de omzet behaalde Biocartis een brutomarge van 34 procent, een ruime verdubbeling vergeleken met 2021. De cashburn bedroeg 38,5 miljoen euro. In 2021 verbrandde het Mechelse diagnosticabedrijf nog 56,6 miljoen euro.

    Door een sterk verwaterende kapitaalronde zakte de koers van Biocartis vorig jaar naar een ongeziene dieptestand van 0,5 euro. De kapitaalronde werd volledig afgerond en bracht 66 miljoen euro in het laatje.

  • Verkoopadviezen Proximus: 1 down, 9 to go

    HSBC verhoogt zijn advies voor Proximus  van verkopen naar houden. Het koersdoel van 10 euro biedt 4 procent opwaarts potentieel.

    De verkoopadviezen blijven sterk in de meerderheid bij Proximus. Negen analisten geven een verkoopaanbeveling, versus zes houdadviezen en vier koopadviezen.

  • Chinese covidopstoot dempt kerstverkoop Richemont

    De verspreiding van het coronavirus in China vertraagde het luxegoederenconcern Richemont in het kerstkwartaal. De omzet van het Zwitserse bedrijf steeg van oktober tot december met 5 procent bij constante wisselkoersen tot 5,4 miljard euro. Analisten hadden gerekend op een omzet van zo'n 5,7 miljard euro.

    De opstoot van covid, nadat China afstapte van zijn zerocovidbeleid, heeft geleid tot een aanzienlijke ontwrichting van de detailhandel op het vasteland van China. Verkorte openingstijden en de tijdelijke sluiting van verkooppunten deden de omzet van de fabrikant van Cartier-horloges daar met 24 procent krimpen.

  • Just Eat Takeaway schrijft zwart cijfer

    De maaltijdbezorger Just Eat Takeaway  haalde in het vierde kwartaal voor 239,8 miljoen euro orders binnen. De verwachting lag hoger, op 261,1 miljoen euro. In totaal daalden de orders in het kerstkwartaal met 12 procent vergeleken met eind 2021, toen covid mensen thuis hield. Dat blijkt uit een pas gepubliceerde tradingupdate.

    Onze verbeterde winstgevendheid en sterke kapitaalpositie versterken ons bedrijf voor verdere groei en onderbouwen ons vermogen om zowel onze winstdoelstellingen te halen als te blijven investeren in food- en non-food-opportuniteiten.

    Jitse Groen
    CEO Just Eat Takeaway

    De maaltijdbezorger genereerde een aangepaste ebitda van ongeveer 150 miljoen euro in de tweede jaarhelft. In de eerste jaarhelft stond nog een negatieve bedrijfskasstroom van 134 miljoen euro in de boeken. Voor het hele jaar verbeterde de aangepaste ebitda van minus 350 miljoen in 2021 naar ongeveer 16 miljoen in 2022.

  • Omzet en orderboek ASMI boven verwachting

    ASM International heeft in het vierde kwartaal aanzienlijk meer omzet behaald dan verwacht. De Nederlandse producent van chipmachines meldde dinsdagavond een omzet van circa 720 miljoen euro in het vierde kwartaal. Dat is meer dan de vork van 630 tot 660 miljoen euro die het bedrijf vooropstelde.

    Hoewel we nog steeds met bepaalde supply chain-uitdagingen worden geconfronteerd, verbeterde de situatie meer dan verwacht.

    ASMI

    Met een operationele marge van 26 procent die ASMI dinsdag meldde, komt het omzetcijfer neer op een operationele winst van 187 miljoen euro in het vierde kwartaal. ASMI kondigde voor 820 miljoen euro aan orders aan. Analisten zagen het orderboek met 'maar' 683 miljoen gevuld. 

    Gisteren startte Barclays de opvolging van het aandeel met een verkoopadvies.

  • Miljardair Jim Ratcliffe gooit zich in strijd om Manchester United

    De Britse miljardair en Manchester United-fan Jim Ratcliffe doet officieel mee aan de race om de Engelse voetbalgigant te kopen.'Ik kan bevestigen dat we onszelf formeel in het proces hebben gebracht', zei een woordvoerder van Ratcliffes Ineos Group. Ratcliffe is de eerste potentiële bieder die publiekelijk interesse toont in de aankoop van het team.

    Aandelen van Manchester United op de beurs van New York wonnen 1,6 procent na het nieuws. Het aandeel schoot omhoog in november na het nieuws dat de huidige eigenaren, de familie Glazer uit Florida, een mogelijke verkoop overwogen van het team dat 13 keer de Engelse Premier League heeft gewonnen.

  • Lage handelsvolumes richting Chinees Nieuwjaar

    De Chinezen maken zich op voor Chinees Nieuwjaar. Op 21 januari begint de feestweek officieel. Maar om naar familie te reizen zijn veel werknemers nu al afgehaakt. Dat blijkt ook uit de dunnere handelsvolumes op de Chinese beurzen.

    Bij dat dunne volume is er goed nieuws voor gameontwikkelaars. De Chinese overheid keurde de eerste gaminglicenties van 2023 goed. Tencent wint 1,6 procent en NetEase stijgt 4,7 procent.

    Sinds China zijn zerocovidbeleid beëindigde, is er een toeloop op Chinese aandelen. De buitenlandse aankopen van Chinese aandelen waren in de voorbije drie weken groter dan in heel 2022, stelde Reuters vast.

    Herlees hier ons interview met Chinakenner David Roche die stellig afraadt in Chinese aandelen te beleggen.

  • Kuroda vs. speculant: 1-0

    Goedemorgen! De S&P500 en de Dow Jones staakten gisteravond hun winstreeks in een sessie waarin de beurzen moeilijk richting vonden. De Aziatische beurzen noteren grotendeels vlak of licht lager. Met een uitzondering: het land van de rijzende zon. De Japanse Nikkei wint 2,5 procent, terwijl de yen 2 procent prijsgeeft ten opzichte van de dollar. De Bank of Japan behoudt ondanks toenemende druk haar ultrasoepele geldbeleid, maakte ze vanochtend bekend.

    De maatregelen om de rentecurve in Japan te controleren, een kernpijler van het Japanse beleid, blijven ongewijzigd. Het besluit volgt op weken van onrust op de Japanse markt voor staatsobligaties, waar de rente geregeld uitsteeg boven het bereik van 0,5 procent. De centrale bank besteedde de afgelopen maand ongeveer 6 procent van het Japanse bruto binnenlands product aan het kopen van obligaties om te proberen de tienjaarsrente binnen haar streefbereik te houden.

    Het is de voorlaatste vergadering van de langzittende gouverneur Kuroda, die met pensioen gaat.

    Rode koersen in Japan betekenen winst.
    Rode koersen in Japan betekenen winst. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud