Open VLD, CD&V en de N-VA laten het zorgbudget van de overheid nog altijd groeien, maar aan een trager tempo dan de 2,5 procent die in het huidige regeerakkoord staat. Vooruit, Groen, de PVDA, CD&V en het Vlaams Belang doen de overheid net een groter deel van de zorguitgaven op zich nemen, door burgers een maximumfactuur te gunnen. Het Vlaams Belang wil wel een aparte sociale zekerheid voor allochtonen, die door hen wordt gefinancierd.
Vooruit voert een maximumfactuur in voor zorg, op basis van inkomen en vermogen. De Vlaamse welzijnsbegroting krijgt een groeinorm die garandeert dat het budget meestijgt met de zorgnoden, net zoals er een groeinorm bestaat voor het budget van de federale ziekteverzekering.
Groen voert eveneens een jaarlijkse groeinorm in voor het Vlaamse welzijnsbudget, boven op de inflatie. De wachtlijsten moeten verdwijnen. Enkel bij de dokter wordt nog remgeld aangerekend. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming (en daardoor minder remgeld moet betalen) krijgt die automatisch.
Volgens PVDA moet je zonder geld naar de huisarts, de tandarts en de kinesist kunnen stappen. De partij wil besparen door artsen een werknemersstatuut te geven en ereloonsupplementen in ziekenhuizen te verbieden. Het groeiritme van het budget van de ziekteverzekering wordt opgetrokken tot 3,5 procent per jaar boven op de inflatie.
CD&V wil het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden indexeren, meer mensen toegang geven tot de steun voor ouderen met een zorgnood én tot het lager remgeld. Mensen met een persoonsvolgend budget (handicap) in de hoogste prioriteitengroep krijgen een gegarandeerde financiering (open-end) zodat de wachtlijsten verdwijnen. De partij wil werken aan een ‘verdere uitbouw van de maximumfactuur’. Het federale budget voorgezondheidszorg groeit jaarlijks met twee procent bovenop de inflatie, wat evenveel is als het groeitempo in 2024. CD&V wil een efficiënter geneesmiddelenbeleid om het federaal gezondheidsbudget onder controle te houden.
Het Vlaams Belang voert een sociaal gecorrigeerde maximumfactuur in de zorg in, schaft de onderhoudsplicht af voor kinderen van rusthuisbewoners, verhoogt het budget voor welzijn tot het gemiddelde van de OESO-landen, maakt een einde aan de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en voor personen met een beperking, en indexeert het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.
Open VLD verlaagt de federale groeinorm voor de ziekteverzekering, die het budget automatisch doet stijgen boven op het tempo van de inflatie.
De N-VA laat de zorguitgaven groeien aan het ritme van het langetermijngemiddelde van de economische groei.