Voor U schrapt de werkloosheidsuitkering al na één jaar, Open VLD, Vlaams Belang en N-VA na twee jaar en CD&V na drie jaar. De linkse partijen blijven ze betalen aan wie naar werk zoekt en schaffen de verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen af.
Voor U beperkt de werkloosheidsuitkering tot één jaar, met een extra termijn voor wie lang gewerkt heeft.
Open VLD trekt de werkloosheidsuitkering in de eerste drie maanden op, maar verlaagt ze dan elke drie maanden om na twee jaar te verdwijnen. Van werklozen wordt een inspanning van 30 uur per week gevraagd om werk te zoeken, zich om te scholen en/of gemeenschapsdienst uit te voeren.
Het Vlaams Belang zet de uitbetaling van de werkloosheidsuitkering na twee jaar stop, behalve voor wie ouder is dan 55, voor mantelzorgers en voor werklozen die een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.
Ook de N-VA wil dat de werkloosheidsuitkering na verloop van tijd wordt stopgezet. Na hoelang precies hangt af van hoelang je gewerkt hebt, maar er geldt een maximum van twee jaar. In de eerste drie maanden ligt de uitkering hoger dan vandaag, daarna daalt ze. De partij is voorstander van de gemeenschapsdienst.
CD&V laat de werkloosheidsuitkering beetje bij beetje dalen en zet ze na drie jaar stop. Een half jaar voor het zover is, moet de arbeidsbemiddelingsdienst – de VDAB in Vlaanderen, Actiris in Brussel – een ultiem aanbod van opleiding, werk of sociale job doen. De gemeenschapsdienst wordt omgevormd tot een werkervaringsstage.
Vooruit blijft de werkloosheidsuitkering betalen zolang een werkzoekende geen passende basisbaan vindt. Wel wordt strenger gecontroleerd of werkzoekenden hun plichten nakomen: iedere vier maanden wordt geëvalueerd of ze wel naar werk zoeken. Bij elke negatieve evaluatie verzwaart de sanctie: van één week verlies van uitkering naar twee weken of vier weken. Wie herhaaldelijk weigert op sollicitatiegesprek te gaan, wordt uitgeschreven als werkzoekende en verliest zijn of haar uitkering. Wie na twee jaar actief werk zoeken nog geen passende job vond, krijgt een basisbaan aangeboden, bijvoorbeeld ter ondersteuning in een school of kinderopvang. De partij blijft zich verzetten tegen de verplichte gemeenschapsdienst.
Groen is tegen het idee dat werkloosheidsuitkeringen na verloop van tijd beginnen af te nemen of zelfs worden stopgezet. De partij is ook tegen een verplichte gemeenschapsdienst voor wie langdurig werkloos is.
De PVDA schaft de verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen evenzeer af en wil dat de focus verschuift: in plaats van werklozen te straffen of te schorsen, moet de VDAB hen beter begeleiden. Besparingen op deze dienst en de uitbesteding van VDAB-taken aan privéspelers worden teruggedraaid. Onbetaalde ‘nepstages’ worden afgeschaft. Met een ‘wet-InBev’ krijgen bedrijven die winstgevend zijn of dividenden uitkeren een verbod om collectief mensen te ontslaan.