Alle partijen willen meer investeringen in kinderopvang. Het Vlaams Belang voert een deeltijds opvoedersloon in voor wie thuisblijft om voor de kinderen te zorgen.
CD&V merkt op dat het budget voor kinderopvang deze legislatuur van een half miljard naar een miljard euro ging en wil dat groeipad aanhouden door het budget nog eens te verdubbelen tegen 2030. Dat moet het mogelijk maken de kwaliteit van de opvang te verbeteren en minder kinderen per begeleider te krijgen (1 op 5). Alle plaatsen worden inkomensgerelateerd met een maximumbedrag per dag.
Via een grotere fiscale aftrek wil Voor U kinderopvang betaalbaarder maken voor ouders.
De PVDA verdubbelt het budget voor kinderopvang, verlaagt de dagprijs, draait eerdere besparingen terug, versterkt de sociale toelagen, verhoogt de lonen in de sector en beperkt op termijn het aantal kinderen per begeleider tot maximaal vijf of drie in het geval van baby’s. Commerciële kinderopvang wordt geweerd.
Vooruit verhoogt de kwaliteit door te zorgen dat er minder kinderen per begeleider zijn. Het personeel in de opvang krijgt betere arbeids- en loonvoorwaarden door ze gelijk te stellen aan die van hun collega’s in het kleuteronderwijs. Er moet voor ieder kind plaats zijn in de opvang, en op termijn moet die plaats ook gratis worden. In een eerste fase worden de tarieven van kinderopvang overal afhankelijk van het inkomen én het vermogen van de gezinnen.
Groen wil nog maximaal vijf kinderen per begeleider, voert een beter statuut en loon in voor het personeel en laat de bijdrage van de ouders overal afhangen van hun inkomen. Voor de laagste inkomens wordt opvang gratis.
De N-VA maakt de kosten van kinderopvang volledig fiscaal aftrekbaar van het beroepsinkomen, om op die manier werkenden te ondersteunen. Of het nu om een plek gaat in een overheidsinitiatief, een privécrèche of bij onthaalouders: de subsidiëring moet overal gelijk zijn. Begeleiders moeten verantwoordelijk worden voor minder kinderen.
Open VLD noemt extra investeringen in de kinderopvang essentieel maar zegt dat zoiets niet kan zonder hervormingen. Voor wie werkt moet de kostprijs omlaag, ook voor de middeninkomens. Wel moet de prijs in het algemeen afhankelijk blijven van het gezinsinkomen. Het statuut van onthaalouders wordt opgewaardeerd en bedrijfscrèches worden fiscaal aangemoedigd als mogelijk onderdeel van een cafetariaplan met extralegale voordelen.
Het Vlaams Belang roept een deeltijds opvoedersinkomen in het leven voor wie er na afloop van het ouderschaps- of geboorteverlof voor kiest deeltijds te werken en deeltijds voor de kinderen te zorgen. De partij is voor inkomensgerelateerde kinderopvang voor alle Vlaamse gezinnen, waarbij elke begeleider verantwoordelijk wordt voor minder kinderen.
Een verwante discussie gaat over het kindergeld, officieel het groeipakket genoemd. PVDA wil het verhogen en weer federaal maken. Vooruit en Groen willen dat het kindergeld als instrument tegen kinderarmoede wordt gebruikt en dat arme gezinnen dus meer krijgen. CD&V wil extra ondersteuning voor financieel kwetsbare gezinnen. N-VA wil een zelfde bedrag voor ieder kind, met toeslagen voor kinderen in armoede, kinderen met een beperking, pleegkinderen en (half)wezen. Vlaams Belang kent het groeipakket alleen toe aan wie kennis van het Nederlands kan voorleggen. Ouders van spijbelaars kunnen het verliezen.