Voor CD&V mag de termijn voor abortus niet langer dan 14 weken na de conceptie bedragen. Open VLD, Groen, Vooruit, Voor U en de PVDA verlengen die termijn naar 18 weken. Vandaag ligt de limiet op 12 weken.
Het Vlaams Belang wil de bestaande regeling niet uitbreiden en zelfs inperken: abortus is toegestaan tot 12 weken indien het leven van de vrouw in gevaar is, na verkrachting of wanneer de foetus niet levensvatbaar is.
CD&V zegt een evenwicht te zoeken tussen zelfbeschikking en bescherming van wie kwetsbaar is. Daarom mag de termijn voor ‘abortus op verzoek’ niet later dan 14 weken na de conceptie liggen. Een andere ethische discussie gaat over euthanasie bij vergevorderde dementie. CD&V zegt die mogelijk te willen maken, maar dan onder specifieke voorwaarden die de actuele wensen van personen met dementie respecteren.
PVDA wil de wettelijke termijn voor abortus verlengen naar 18 weken en de wachttijd voor de ingreep verkorten van 6 dagen naar 48 uur. Abortus wordt opgenomen in de basisopleiding van artsen, de anticonceptiepil moet gratis zijn en in publieke toiletten worden gratis condooms verstrekt.
Vooruit noemt het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen essentieel en verlengt de termijn voor abortus tot 18 weken. Betuttelende verplichtingen in de huidige wet, zoals de bedenktijd, worden afgeschaft.
Open VLD versoepelt de abortuswet door de wettelijke termijn te verlengen tot 18 weken en schrijft dat recht ook in de grondwet in. Daarnaast maken de liberalen het mogelijk een euthanasieverklaring op te stellen voor elke vorm van onomkeerbare wilsonbekwaamheid die je als patiënt in je wilsverklaring beschrijft – ook voor dementie dus.
Groen verankert het recht op abortus in de grondwet en verlengt de termijn tot 18 weken. De bedenktijd wordt afgeschaft. Voor minderjarigen wordt abortus mogelijk zonder toestemming van ouder of voogd. Groen breidt het recht op euthanasie uit tot personen met dementie en wil begeleide levensbeëindiging bespreekbaar maken, ook voor wie een stervenswens heeft zonder medische aanleiding.
Voor U vindt dat de overheid zich niet te moeien heeft in uw privéleven en vindt dat ‘baas in eigen buik’ onder het zelfbeschikkingsrecht valt.
Voor de N-VA kan abortus waar dat vandaag al mogelijk is. Het meerderheidsstandpunt binnen de N-VA is om de huidige abortuswet op dit vlak te blijven volgen. De abortustermijn bedraagt momenteel twaalf weken, tenzij in bepaalde uitzonderingsgevallen (bijvoorbeeld bij gezondheidsproblemen). Die twaalf weken zijn volgens de partij logisch, gezien na die periode meer invasieve behandelingen nodig zijn die nieuwe ethische vragen oproepen. De partij voorziet voor haar volksvertegenwoordigers bij dit soort ethische kwesties wel de mogelijkheid om van dit meerderheidsstandpunt af te wijken. Voor de N-VA kan actieve levensbeëindiging als er geen enkele andere uitweg is om aan het onmenselijke lijden van een terminale patiënt een einde te maken en de betrokkene er zelf om verzoekt.