In het hele politieke spectrum is er aandacht voor de kostprijs van het onderwijs. De linkse partijen en het Vlaams Belang zijn voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Andere partijen beperken de discussie tot de schoolmaaltijden en een toeslag voor gezinnen met een laag inkomen.
Alle partijen zijn het erover eens dat jongeren hun schoolkeuzes moeten maken op basis van hun talenten en niet op basis van de centen van hun ouders. Maar dat betekent niet dat iedereen dat principe op dezelfde manier invult.
Groen gaat het verst in het terugdringen van de kosten, want vindt dat elk kind gratis naar school moet kunnen. Gezinnen met een laag inkomen krijgen een toelage die alle kosten dekt. Schoolmateriaal wordt gratis voorzien.
De PVDA voert een maximumfactuur in voor het middelbaar onderwijs. In het lager onderwijs worden alle schooluitstappen en zwemlessen kosteloos voor de ouders. Maaltijden op school zijn niet alleen gezond maar ook gratis. In het hoger onderwijs daalt het inschrijvingsrecht naar 835 euro, zoals in Franstalig België.
Ook Vooruit voert een maximumfactuur in het middelbaar onderwijs in, voorziet gratis gezonde schoolmaaltijden en geeft elk kind de kans om minstens één uur per week kosteloos en via de school deel te nemen aan een buitenschoolse activiteit. De tarieven voor deelname boven op dit uur worden bepaald op basis van het inkomen en vermogen van de ouders.
Tot slot is ook het Vlaams Belang voor een maximumfactuur in het middelbaar onderwijs, aangepast aan de kosten per studierichting. Om de vijf jaar worden de schoolkosten doorgelicht. Laptops moeten worden aangeboden door de school. Wie na zijn of haar hogere studies in het buitenland gaat werken, moet de effectieve studiekosten die de Vlaamse overheid subsidieerde terugbetalen. Niet-EU-burgers krijgen nooit een studietoelage.
CD&V vindt een maximumfactuur ook in het middelbaar een optie, maar alleen als ze op maat is van elke richting en extra ruimte laat voor culturele activiteiten. De selectieve participatietoeslag – een studietoelage – moet waar nodig bijgestuurd en versterkt worden, zodat het budget van ouders geen impact heeft op de studiekeuze van kinderen. De onderwijsinspectie krijgt ook inzicht in het kostenbeleid van de scholen en leerlingen moeten alternatieven krijgen voor dure invulboeken.
Open VLD wil het bedrag van de schooltoeslag aanpassen aan de kostprijs van de opleiding. Scholen moeten kansarme leerlingen gratis gezonde warme maaltijden aanbieden op een manier die niet stigmatiseert.
De schoolkosten moeten voor de N-VA onder controle gehouden worden, maar niet via een maximumfactuur die uiteindelijk via de belastingbrief door de werkende Vlamingen wordt betaald. Wel kan de variabele schooltoeslag binnen het Groeipakket fijnmaziger worden gemaakt zodat ze nog meer kan aangepast worden aan de verschillende opleidingskosten.
Voor U wil dure invulboeken vervangen door volwaardige handboeken die tweedehands kunnen uitgeleend worden. Daarnaast wil Voor U inzetten op innovatieve apps.