Alleen het Vlaams Belang vindt economische migratie geen goed idee en maakt daarbij alleen een uitzondering voor hoogopgeleide mensen uit westerse landen. De andere partijen zien in arbeidsmigratie een manier om knelpuntvacatures in te vullen.
De N-VA screent de vaardigheden, diploma’s, taalkennis en ervaring van een migrant. Als die hoog genoeg zijn, volgt een uitnodiging om een arbeidsvisum aan te vragen. Bedrijven kunnen een arbeidsmigrant ‘erkennen’, maar zijn er dan aansprakelijk en financieel verantwoordelijk voor. Wel wil de partij dat werknemers uit andere EU-landen een jaar in België gewerkt hebben vooraleer ze hier recht hebben op een werkloosheidsuitkering. Vandaag ligt die termijn op drie maanden.
Voor Open VLD moet arbeidsmigratie mogelijk zijn voor knelpuntberoepen, als het niet lukt om de vacatures in te vullen door lokale arbeidskrachten. Werkgevers moeten hen vlot genoeg kunnen aanwerven. Daarnaast willen de liberalen ‘circulaire arbeidsmigratie’ verkennen, waarbij tijdelijke migratie wordt toegelaten in ruil voor het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het einde van een arbeidscontract betekent dan het einde van de arbeidsmigratie en dus een terugkeer.
CD&V ziet in arbeidsmigratie een manier om knelpuntberoepen in te vullen, wanneer activering van wie al in Belgie verblijft en niet werkt niet is gelukt. Er moet wel harder ingezet worden op integratie en kennis van het Nederlands, met een verplichte inburgering voor arbeidsmigranten.
Ook Voor U is voorstander van arbeidsmigratie voor vacatures die niet ingevuld raken.
Vooruit kiest voor legale en gerichte arbeidsmigratie op maat van de noden van onze economie, met name in knelpuntberoepen. De werkgevers krijgen daarbij wel enkele verplichtingen. Ze moeten voorzien in kwalitatieve huisvesting, meer betalen dan het minimumloon en de anciënniteit respecteren in het salaris.
Groen is voor een ‘rechtvaardige arbeidsmigratie’, van zowel hoog- als laagopgeleiden, met bescherming van werknemers. De partij wil de lijst van knelpuntberoepen die in aanmerking komen voor arbeidsmigratie uitbreiden. Om misbruik te voorkomen worden de inspectiediensten versterkt.
De PVDA focust vooral op sociale dumping. Buitenlandse arbeiders moeten daarom dezelfde sociale bijdragen betalen als Belgische werknemers. Op bouwwerven wordt de hoofdaannemer aansprakelijk voor wantoestanden bij alle onderaannemers. Arbeiders die een klacht indienen worden beschermd. Mensen die hier werken maar geen papieren hebben, moeten op basis van objectieve criteria geregulariseerd kunnen worden.
Het Vlaams Belang vindt arbeidsmigratie geen oplossing en wil personeelstekorten in knelpuntberoepen opvangen door de lonen, arbeidsomstandigheden en infrastructuur op te krikken en via innovatie. De partij zet de arbeidsmigratie stop van wie niet hoogopgeleid is en van buiten de EU komt, ook als hij of zij een knelpuntberoep zou invullen. Alleen voor hoogopgeleide profielen uit westerse landen wordt nog een uitzondering gemaakt. De partij ziet een grotere rol weggelegd voor de arbeidsinspectie.