Iedereen wil dat energie duurzaam en betaalbaar is en dat de bevoorrading verzekerd is. De vraag is waar het accent ligt in die discussie en of nucleaire energie een toekomst heeft. N-VA, Open VLD, CD&V, Vlaams Belang en Voor U trekken voluit de kaart van de kerncentrales. Groen is tegen. PVDA en Vooruit willen eerst evalueren welke technologie het best is om de energietransitie te maken.
De N-VA pleit er voor om de kerncentrales zo lang mogelijk open te houden, rekening houdend met de veiligheid. Welke nucleaire technologie de technologie van de toekomst is, valt volgens de partij moeilijk te zeggen, maar de N-VA ziet in mobiele SMR-centrales, thorium als nucleaire brandstof en kernfusie beloftevolle pistes.
Open VLD zegt resoluut te kiezen voor de kernenergie van de toekomst, omdat het ons propere stroom geeft en België minder afhankelijk maakt van het buitenland. De liberalen willen de levensduur van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar extra verlengen tot 2045. De wet op de kernuitstap wordt geschrapt om de uitbating van reactoren van de nieuwste generatie mogelijk te maken.
Voor CD&V is een slimme combinatie van hernieuwbare en nucleaire energie de toekomst. De christendemocraten willen Doel 4 en Tihange 3 eveneens verlengen tot 2045. Daarna moet de capaciteit van de twee kerncentrales opgevangen worden door de bouw van minstens acht kleine modulaire kernreactoren (SMR’s). Ook CD&V schrapt daartoe de wet op de kernuitstap.
Voor U noemt de beslissing om kernreactoren te sluiten een voorbeeld van ‘blind dogmatisme’. Ze verwelkomt ook kleine nieuwe kernreactoren.
Het Vlaams Belang pleit voor meer en nieuwe kerncentrales. De partij schrapt de wet op de kernuitstap en verhoogt de middelen voor onderzoek naar kleine reactoren. De oversubsidiëring van zonnepanelen en windmolens moet stoppen.
Andere partijen nemen een pragmatische middenpositie in. Vooruit bevestigt de regeringsbeslissing om Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer in bedrijf te houden, maar wil tijdig evalueren welke rol deze centrales nadien nog kunnen vervullen in de energietransitie. De partij zegt te willen investeren in alle nieuwe technologieën die een bijdrage kunnen leveren aan een klimaatneutraal energiesysteem, op voorwaarde dat ze veilig, duurzaam en betaalbaar zijn.
De PVDA laat in het midden of de kerncentrales langer dan voorzien moeten openblijven. Maar als het nodig is, bij gebrek aan betere alternatieven, dan moet de overheid ze publiekelijk beheren en het Belgische productiepark van Engie in beslag nemen en nationaliseren.
Groen focust alle inspanningen op zon, wind en andere vormen van hernieuwbare energie. De partij wil de afhankelijkheid van olie, gas én uranium – dat nodig is voor kerncentrales – afbouwen en inzetten op een Europees netwerk van groene energie.