De PVDA, CD&V, VB, Groen en Vooruit willen het tempo voor de bouw van sociale woningen omhoog. Open VLD vindt vooral inspanningen nodig om de toegang tot de koop- en private huurmarkt makkelijker te maken.
Volgens CD&V is bijkomende sociale woningbouw absoluut noodzakelijk, moet het huidig budget toenemen en moet het bouwtempo omhoog. De partij wil ongeveer 45.000 nieuwe sociale woningen tegen 2034.
De N-VA blijft inzetten op een gezonde mix van private en sociale woonprojecten naar gelang de noden. De partij merkt op dat in 2023 met 841 miljoen euro het hoogste investeringsbudget ooit in de sociale woningbouw genoteerd. Wel vindt de partij dat het recht op een sociale woning verplichtingen met zich mee brengt, zoals Nederlands leren. Ook de controle op sociale fraude – zoals het onterecht een sociale woning krijgen – moet strenger. Volgens de N-VA zal het aanbod aan sociale woningen altijd kleiner zijn dan de vraag en moeten er daarom aanvullend ook huursubsidies blijven bestaan. Op de privé-huurmarkt moet het aanbod groter worden door de huurwetten te versoepelen.
Voor U verkiest een huurpremie boven het bouwen van nieuwe sociale woningen.
De PVDA vindt dat in iedere centrumstad één op de vijf woningen een sociale woning moet zijn. De sociale huurprijzen worden bevroren. De extra kosten worden geplafonneerd op 10 procent van de huurprijs.
Groen wil de wachtlijsten voor sociale woningen wegwerken tegen 2040, het aantal sociale woningen verdubbelen en private eigenaars aanmoedigen om hun vastgoed sociaal te verhuren via een woonmaatschappij.
Het Vlaams Belang zegt de bouw en renovatie van sociale woningen te zullen versnellen, en beperkt vooral de toegang voor migranten. Wie Belg is en voldoende Nederlands spreekt, krijgt voorrang. Hetzelfde geldt voor wie tien jaar een lokale binding heeft. Er komt een systematische controle op het bezit van vastgoed in het buitenland. Onderdanen van landen die niet meewerken aan die controle worden automatisch uitgesloten van een sociale woning.
Vooruit voorziet een ‘noodprogramma’ dat leidt tot 115.000 extra sociale huurwoningen tegen 2050 en voert het tempo van renovaties in de bestaande sociale woningen op. Er wordt een centrale pool van architecten, ingenieurs, ruimtelijke planners en projectbegeleiders aangelegd waarop woonmaatschappijen vrij een beroep kunnen doen. Projectontwikkelaars worden verplicht om een minimumaandeel van 25 procent betaalbare huurwoningen te voorzien in nieuwe projecten.
Open VLD wil vooral de toegang tot de koop- en huurmarkt vergroten. Dat gebeurt door kosten en belastingen te verlagen, door de capaciteit van het Vlaams Woningfonds – dat leningen verstrekt – uit te breiden en door wie huurt te ondersteunen met betere huurpremies en -subsidies.