Open VLD en de N-VA noemen zichzelf nog altijd een voorvechter van correcte vrijhandel in tijden van protectionisme. Andere partijen staan op de rem. Zowel Groen, CD&V, Vlaams Belang als de PVDA is tegen het Mercosur-handelsverdrag tussen de EU en Latijns-Amerikaanse landen.
Open VLD noemt het cruciaal dat de Europese Unie in tijden van protectionisme en handelsoorlogen een voortrekker blijft van internationale vrijhandel. De EU moet onveranderd inzetten op ambitieuze handels- en investeringsakkoorden. Overeenkomsten met belastingparadijzen zijn daarbij uit den boze en handelsverdragen mogen niet de deur openen voor ecologische, fiscale of sociale dumping.
De N-VA ziet in ‘correcte vrijhandel’ de hoeksteen van onze welvaart en is tegen protectionisme. In de plaats daarvan zijn ‘open en eerlijke handelsakkoorden nodig om eenzijdige afhankelijkheid in de toekomst te vermijden’. Ingevoerde producten moeten wel aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als degene die in de EU gemaakt zijn.
CD&V vindt dat België niet per definitie is gebaat bij meer vrijhandel. Strategische sectoren zoals landbouw mogen niet onderuitgaan door handel met landen die andere normen hanteren voor duurzaamheid of voedselveiligheid. Daarom kant CD&V zich tegen het Mercosur-handelsverdrag.
Vooruit wil kritischer kijken naar handelsakkoorden en de impact die ze hebben op het klimaat, het milieu en onze economie. In zulke akkoorden moeten afdwingbare afspraken opgenomen worden rond duurzaamheid, milieubescherming en mensen- en arbeidsrechten. Als deze niet nageleefd worden, moeten sancties mogelijk zijn, zoals het intrekken van handelsvoordelen of gunstige tarieven.
PVDA is tegen het Mercosur-verdrag, alsook een handelsverdrag met Australië en Nieuw-Zeeland, en wil dat België zich terugtrekt uit het Energiehandvestverdrag, ‘dat fossielebrandstofbedrijven de mogelijkheid biedt om miljarden dollars van overheden af te persen’. Handelsverdragen over groene energie dreigen dan weer te zorgen voor ‘dezelfde neokoloniale verhoudingen’ als in de fossiele industrie.
Groen wil eerlijke, gelijkwaardige handelsrelaties met ‘landen in het Globale Zuiden, waarbij we een eerlijke prijs betalen voor wat we importeren’. De schulden van armste landen moeten worden kwijtgescholden. We moeten voorkomen dat het klimaatbeleid leidt tot landroof, neokoloniale ontginning en mijnbouw. Groen vindt het Mercosur-verdrag onaanvaardbaar, omdat het leidt tot oneerlijke concurrentie met lokale en duurzame landbouwers. Handelsakkoorden mogen nooit in strijd zijn met verplichtingen rond klimaat, milieu, sociale rechten en mensenrechten.
Het Vlaams Belang wil de nationale soevereiniteit herstellen en de Europese landbouw en industrie beschermen. De partij legt een inventaris aan van internationale verdragsbepalingen om na te gaan waar onze soevereiniteit moet worden hersteld. Verdragen met ‘radicaal-islamitische en communistische landen’ worden geëvalueerd. Het landbouwluik wordt geschrapt uit het Mercosur-handelsverdrag.
Voor U is voor vrijhandelsverdragen maar wel onder voorwaarden. Gelijke spelregels – level playing field – is er daar een van.