Mag onder meer Oekraïne toetreden tot de Europese Unie? Het Vlaams Belang is tegen eender welke uitbreiding, terwijl de N-VA vindt dat Turkije sowieso geen lid kan worden. Andere partijen staan open voor een uitbreiding, op voorwaarde dat de EU eerst hervormt.
CD&V vindt een uitbreiding pas kan zodra zowel de EU als Oekraïne daar klaar voor is, wat volgens de christendemocraten vandaag nog niet het geval is. Zo zouden bij een uitbreiding volgens de huidige regels alle bestaande EU-landen een nettobetaler aan Oekraïne worden.
Open VLD vindt dat een uitbreiding pas kan als de Unie eerst hervormd wordt. Dat laatste moet gebeuren, omdat een uitbreiding met Oekraïne en de westelijke Balkan in het geopolitieke belang van de EU is.
Vooruit titelt zijn hoofdstuk over de EU ‘Eerst verdiepen, dan verbreden’. Hervormingen die de partij nodig acht: in de Europese Raad moeten de vetoregels worden geschrapt, het Europees Parlement moet een sterkere rol krijgen, er moet een Europese grondwet komen en er is nood aan meer mogelijkheden om lidstaten tot de orde te roepen wanneer ze de rechtsstaat, de mensenrechten of de democratische beginselen van de EU met de voeten treden.
Groen wil Oekraïne duidelijke perspectieven geven om toe te treden tot de EU, mits duidelijke voorwaarden. De EU moet wel hervormd worden, waarbij landen die de rechtsstaat afbreken – zoals Hongarije – hun stemrecht verliezen.
De N-VA vindt dat de voorbije uitbreidingsrondes nog altijd niet verteerd zijn en er eerst interne hervormingen nodig zijn. Los daarvan kan Turkije sowieso geen lid worden. Wél kan er een geopolitieke ‘buitenring’ rond de EU worden gemaakt via een Europese Politieke Gemeenschap, waarin ieder land vetorecht heeft. De N-VA wil geen Europese belastingen en schulden en geen België XL op Europees niveau. De EU moet zich richten op haar kerntaken: migratie, veiligheid en economie. De N-VA gaf wel haar goedkeuring voor het opstarten van de Oekraïense toegangsprocedure om lid te worden van de EU. Maar de partij benadrukt dat Oekraïne eerst moet voldoen aan alle voorwaarden alvorens het land ook effectief lid kan worden. Dat is momenteel nog niet het geval.
Voor U vindt dat de EU mag uitbreiden mits elk Europees land zich aan veel strengere begrotingsregels houdt.
De PVDA vindt dat de voorbije uitbreidingen van de EU telkens hebben geleid tot meer concurrentie en meer sociale dumping. Daarom wil de partij op dit moment geen verdere uitbreiding van de EU.
Het Vlaams Belang is tegen een verdere uitbreiding van de Europese Unie, wil komaf maken met Europese leningen, verzet zich tegen Europese belastingen, schaft het Europees Parlement af en herleidt de EU tot een samenwerking van landen in de Europese Raad, met de Commissie in een ondergeschikte rol.