Voor de linkse partijen is een vermogensbelasting de belangrijkste manier om hun andere plannen te financieren. CD&V en het Vlaams Belang zijn dan weer voor een vermogenswinstbelasting. Open VLD en de N-VA zijn tegen.
De PVDA voert een miljonairstaks in van 2 procent op nettovermogens boven de 5 miljoen euro. Vanaf 10 miljoen euro geldt een tarief van 3 procent. Om de taks te innen, wordt Tax-on-web uitgebreid met Fortune-on-web, waar miljonairs de gegevens over hun vermogen aangeven. Om kapitaalvlucht en fraude tegen te gaan, schaft de PVDA het bankgeheim af en komt er binnen de federale overheidsdienst Financiën een ‘cel grote vermogens’.
Groen hervormt de effectentaks tot een miljonairstaks op nettovermogens boven 2,5 miljoen euro. Alles eronder is vrijgesteld. In de personenbelasting worden inkomsten uit arbeid en vermogen samengevoegd en progressief belast aan lagere tarieven dan vandaag.
Vooruit hervormt de effectentaks tot een jaarlijkse bijdrage op het financiële vermogen dat hoger is dan 1 miljoen euro en verdubbelt het tarief naar 0,3 procent. Daarnaast voegen ook de Vlaamse socialisten de inkomsten uit arbeid en vermogen samen in de personenbelasting, zodat ook die laatste categorie progressief belast wordt.
CD&V is voorstander van een vermogenswinstbelasting: alleen de aangroei van, opbrengsten uit of overdracht van vermogen kan worden belast. In die logica komt er een meerwaardebelasting. Om de kleine belegger te ontzien, geldt er een jaarlijkse vrijstelling van 6.000 euro op meerwaarden op aandelen, obligaties en andere financiële producten.
Ook het Vlaams Belang schuift een vermogenswinstbelasting naar voren. Daarbij moeten alle inkomsten uit vermogen op dezelfde manier belast worden, of het nu om sparen, beleggen of investeren gaat. De partij is tegen een vermogensbelasting die administratief complex is. Zulke taksen werden in andere landen in- en snel weer afgevoerd, omdat ze uiteindelijk tot zwaardere belastingen voor de middenklasse leidden.
Open VLD wil dat de algemene belastingdruk daalt en is niet van plan verhogingen door te voeren. De partij denkt wel dat een brede fiscale hervorming nodig is, waarbij de sterkste schouders meer lasten dragen dan wie het met een bescheiden loon moet doen. Wie spaart en belegt krijgt een ruimere toegang tot een fiscale vrijstelling op roerende inkomsten: je wordt pas belast zodra deze inkomsten 1.800 euro bedragen, ongeacht het financiële product waaruit ze voortvloeien. Op die manier moet de spaarder vrij kunnen kiezen op welke termijn, onder welke voorwaarden en voor welke bedragen geld wordt geparkeerd.
Er zijn al heel wat lasten op vermogen in België in vergelijking met andere landen, vindt de N-VA. Bijkomende lasten dreigen volgens de partij vooral door de middenklasse te worden betaald. De partij ijvert er voor om de fiscale vrijstelling voor dividenden uit te breiden naar alle inkomsten uit kapitaal.