De linkse partijen verhogen de belastingen voor grote bedrijven via hogere internationale minimumtaksen, extra belastingen op ‘overwinsten’ en strengere controles. Vlaams Belang verlaagt dan weer het tarief van de vennootschapsbelasting naar 20 procent.
Open VLD wil zoveel mogelijk economische subsidies aan bedrijven omzetten in een Vlaamse korting op de vennootschapsbelasting, waarbij wordt ingezet op innovatie en duurzaamheid. De partij raakt in haar partijprogramma verder niet aan de vennootschapsbelasting, maar is wel voorstander van een monopolietaks op digitale reuzen zoals Amazon.
Voor U wil de economische subsidies aan bedrijven vervangen door fiscale aftrekken. Wie subsidies krijgt voor onderzoek en ontwikkeling moet daarover verantwoording afleggen.
Het Vlaams Belang verlaagt het tarief van de vennootschapsbelasting van 25 naar 20 procent.
CD&V wil in het kader van een brede fiscale hervorming de vennootschapsbelasting voor kmo’s verlagen van 20 naar 15 procent. De belastingschijf waarbinnen dit verlaagde tarief geldt, wordt bovendien opgetrokken van 100.000 naar 200.000 euro.
Vooruit voert een structurele overwinstbelasting in op buitensporige winsten. Het tarief van de internationale minimumbelasting die multinationals in elk land waar ze actief zijn moeten betalen op hun lokale winst, moet stijgen van 15 naar 25 procent, het niveau van de Belgische vennootschapsbelasting. De sociale, fiscale en economische inspecties worden versterkt. Excessieve fiscale aftrekken worden aan banden gelegd en via een algemene antimisbruikbepaling krijgt de fiscus krachtiger wettelijke wapens om op te treden tegen agressieve belastingontwijking.
Groen wil het tarief van de internationale minimumbelasting voor multinationals eveneens optrekken van 15 naar 25 procent en pleit ook voor een Europese overwinstbelasting op buitensporige winsten. De partij ziet België graag Europees koploper worden met een ambitieuze taks op financiële transacties. Fiscale fraude moet harder bestreden worden door de opsporingsdiensten te versterken en betalingen aan belastingparadijzen beter te controleren.
Ook de PVDA trekt de minimumbelasting voor multinationals op naar 25 procent, vooral door fiscale achterpoortjes te sluiten. Bedrijven moeten hetzelfde tarief betalen wanneer ze aandelen verkopen. Digitale reuzen als Amazon en Facebook-moeder Meta worden onderworpen aan een digitale taks. Rulings, waarbij bedrijven met de fiscus afspraken maken over belastingen in complexe fiscale situaties, worden verboden. Banken, energie- en voedingsreuzen betalen belastingen op woekerwinsten. Er komt een zogenaamde tobintaks – genoemd naar de bedenker, de econoom James Tobin – op financiële transacties. En voor zelfstandigen en kmo’s wordt de progressiviteit van de belastingen versterkt: grote bedrijven betalen hogere tarieven dan kleine.
De N-VA verhoogt de vennootschapsbelasting niet. Kleine ondernemingen zullen wel minder belast worden op de eerste winstschijf om hun groei te stimuleren.