In de personenbelasting gaan de lasten op arbeid omlaag. Tenminste, dat schrijft elke partij in haar verkiezingsprogramma. Wel is er discussie of de werkgever niet meer socialezekerheidsbijdragen moet betalen voor de hoogste lonen.
Voor Open VLD moet het verschil tussen werken en niet werken altijd minstens 500 euro per maand bedragen. De liberalen schaffen in de personenbelasting de schijf van 45 procent af, waardoor een groter deel van het inkomen in de 40 procent-schijf blijft hangen. De Vlaamse jobbonus voor lage lonen wordt opgetrokken tot 1.000 euro per maand (momenteel is de limiet 650 euro) en uitgebreid naar meer werkenden. Iedereen kan onbelast bijverdienen via flexi-jobs, ook als thuishulp, in het verenigingsleven, op school en in alle bedrijven. Zelfstandigen krijgen een aftrek van 20 procent op de winst van hun eenmanszaak, met een maximum van 20.000 euro. Het wettelijk plafond op onbelaste overuren wordt geschrapt.
CD&V wil een brede fiscale hervorming om de lasten op werk voor alle werkenden te verminderen, wat bijvoorbeeld voor een jong werkend koppel zo’n 7.500 euro per jaar kan opleveren. Dat gebeurt door de belastingvrije som, het deel van je inkomen waarop je geen belastingen te betalen, op te trekken tot het niveau van het leefloon. De bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid wordt afgeschaft. De belastingtarieven van 25, 40 en 50 procent dalen elk met vijf procentpunten. Het belastingtarief van 50 procent wordt vervolgens heringevoerd, maar vanaf de hoge drempel van 96.640 euro.
De N-VA laat voor werknemers de lasten op arbeid dalen door de afschaffing van de Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheid en op termijn door een fiscale hervorming die werken netto meer doet lonen. Voor de N-VA moet de kloof tussen werken en niet werken minstens 500 euro netto bedragen.
De partij indexeert de belastingschalen sneller, waardoor inkomens voor een kleiner deel in de hogere schijven terecht komen. Wie gepensioneerd is, krijgt het makkelijker om bij te verdienen en krijgt een bevrijdende heffing van twintig procent op die extra inkomsten. Aan werkgeverszijde wil de N-VA de werkgeversbijdrage op de lonen verlagen van 25 naar 20 procent, door te snoeien in gunstregimes, vrijstellingen en kortingen.
Ook Groen trekt het belastingvrije minimum op tot aan de armoedegrens. De lasten moeten verschuiven van arbeid naar vermogen en vervuiling. Wel moeten op extralegale voordelen stapsgewijs sociale bijdragen worden betaald en worden kortingen op de loonkosten teruggedraaid als ze hun doel niet bereiken of tot bijkomende fiscale koterijen of ongelijkheid leiden. De sociale bijdragen van zelfstandigen moeten socialer en progressiever, zodat ze voor kleine ondernemers omlaag kunnen.
Het Vlaams Belang trekt eveneens de belastingvrije som op tot het niveau van het leefloon, verlaagt het tarief van 40 procent in de personenbelasting naar 30 procent en daarna dat van 45 naar 40 procent. In een derde fase wordt het hoogste belastingtarief pas van toepassing vanaf 61.000 euro per jaar. De crisisbijdrage voor de sociale zekerheid wordt helemaal afgeschaft. Professionele voetballers verliezen hun fiscaal voordeel.
Vooruit voegt alle inkomsten uit arbeid en vermogen samen en belast ze progressief. Daardoor moeten werknemers en zelfstandigen volgens de socialisten meer netto-inkomen uit arbeid kunnen overhouden. Wel worden verminderingen van de loonkosten voor bepaalde doelgroepen geëvalueerd, wat kan leiden tot een bijsturing of afschaffing ervan. De bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid wordt hervormd zodat de hoogste lonen meer afstaan en de laagste lonen worden vrijgesteld.
De PVDA verlaagt de belastingen op lage en middeninkomens door alle inkomsten uit arbeid en vermogen samen te nemen. De belastingen daarop moeten progressiever worden, wat betekent dat hogere inkomens sneller in hogere belastingschijven vallen. Loonsubsidies met perverse effecten worden afgeschaft. Ook voordelen die alleen de hoogste inkomens ten goede komen verdwijnen. Voor zelfstandigen worden de sociale bijdragen progressief, wat betekent dat ze meestijgen met het inkomen. Het huidige plafond voor die berekeningen wordt afgeschaft.
Voor U verlaagt de belastingen op de laagste inkomens door de staat op dieet te zetten.