De Belgische overheid is voor de helft aandeelhouder van de beursgenoteerde bedrijven Bpost en Proximus en is volledig eigenaar van Belfius. De N-VA, Open VLD en Voor U vinden dat de overheid die belangen moet verkopen. Vooruit vindt dat Belfius in overheidshanden moet blijven, maar laat de discussie voor de rest open. CD&V, Groen en PVDA willen niets verkopen. Vlaams Belang is voor strategische overheidsbedrijven, maar dan in Vlaamse handen.
De N-VA vindt het geen kerntaak van de overheid om meerderheidsaandeelhouder te zijn van een bank, spoorwegoperator, verzekeraar, postbedrijf of telecomspeler. De participaties worden verkocht om de overheidsschulden af te bouwen.
Ook Open VLD trekt de overheid terug uit activiteiten als telecom, post, banken, arbeidsbemiddeling, congrescentra, vakantiecentra en de uitbating van bedrijfsrestaurants. Dat betekent dat Bpost en Proximus geprivatiseerd worden. De overheid liberaliseert ook het openbaar vervoer door een kader op te stellen voor de organisatie ervan, maar de uitvoering daarvan maximaal aan privébedrijven uit te besteden.
Voor U vindt dat een bank uitbaten geen overheidstaak is.
CD&V vindt dat de overheid strategische participaties moet aanhouden in sectoren die bijdragen tot de toekomstige welvaart, de klimaattransitie, strategische autonomie en artificiële intelligentie. Om die reden moet de overheid haar belangen in Bpost, Belfius en Proximus aanhouden.
Vooruit ziet voor Belfius een taak als openbare spaar- en investeringsbank. Voor andere overheidsbedrijven is het beheer afhankelijk van de financiële en economische belangen van de belastingbetaler. Een verkoop kan interessant zijn als het geld gebruikt wordt om de staatsschuld te verlagen en de daardoor uitgespaarde rente hoger is dan de verdwenen dividendinkomsten. Ook verankering kan een argument zijn om strategische bedrijven in overheidshanden te houden.
Groen vindt dat er in het financiële landschap minstens één overheidsbank moet blijven. Als referentieaandeelhouder kan de overheid strategische bedrijven verankeren en mee de koers ervan bepalen.
De PVDA wil publieke bedrijven in publieke handen houden. De overheid richt bovendien publieke energiebedrijven op, waarbij het productiepark van Engie wordt genationaliseerd. Een nieuwe openbare investeringsbank pompt geld in hernieuwbare energie, renovatie van woningen en openbaar vervoer. De overheid koopt de privéaandeelhouders van Brussels Airport en Proximus uit, zodat het opnieuw publieke bedrijven worden. Belfius wordt een echte overheidsbank, met een gewaarborgde rentevoet voor spaarders en goedkope leningen voor particulieren.
Het Vlaams Belang wil dat de overheid zich richt op zeven strategische sectoren: de maakindustrie, energie, farma, landbouw, technologie, logistiek en financiën. In die domeinen moeten bedrijven lokaal verankerd worden, moeten vijandige overnames geblokkeerd worden of moet de overheid bijvoorbeeld zelf een Vlaams coöperatief energiebedrijf oprichten. De partij perkt de overheidssubsidies voor de VRT in door ze alleen nog te gebruiken voor programma’s met een aantoonbare maatschappelijke meerwaarde en niet meer voor entertainment. De partij ontbindt ook het gelijkekansencentrum Unia.