De spaarrente was vorig jaar de inzet van een debat over bankenregulering, dat leidde tot de fiscaal vriendelijke staatsbon op één jaar waarmee de overheid de banken beconcurreerde. CD&V wil die herhalen. De PVDA, Groen en Vooruit vinden dat de overheid rechtstreeks moet ingrijpen en de banken strakker moet reguleren.
De PVDA verhoogt de spaarrente en verlaagt de rente op hypotheken. Het verschil tussen de twee mag nooit hoger liggen dan 2 procentpunten. Bankkosten worden afgeschaft. De prijzen voor auto- en hospitalisatieverzekeringen dalen. Gedwongen inning van energiefacturen wordt verboden. Overwinsten van banken worden afgeroomd, sluitingen van bankkantoren worden verboden, de lonen van de directieleden worden afgetopt en er komen meer geldautomaten. Belfius wordt een echte overheidsbank, waarbij vakbonden en burgerorganisaties vetorecht krijgen in de raad van bestuur.
Het Vlaams Belang pleit voor een hogere wettelijke minimumrente op de spaarboekjes.
Vooruit wil garanderen dat banken een correcte dienstverlening aanbieden die voor iedereen toegankelijk is, en dit aan correcte voorwaarden. Indien nodig moet dit via de wet afgedwongen worden. Voort legt de partij een minimumrente op voor de deposito’s van (kleine) spaarders.
Groen zegt de banken beter te zullen reguleren. Ze moeten beleggers beter informeren over de duurzaamheid van financiële producten. De verloning van bankiers moet samen met de overheid en de sociale partners bekeken worden. Het bankenlandschap moet divers zijn, met niet alleen klassieke banken maar ook coöperatieve spelers en minstens één overheidsbank.
Voor CD&V ligt de focus op de bescherming van de kleine spaarder. De partij wil de banken dwingen tot hogere rentes en er op toezien dat ze zich niet bezondigen aan onwettige afspraken die leiden tot te lage rentes of te dure producten., De minimumrente wettelijk verhogen is daarbij de verkeerde manier, omdat het perverse effecten heeft op de stabiliteit van de banken. In eerste instantie ziet de partij heil in meer concurrentie, waartoe de staatsbon een middel was.
De N-VA vindt meer regulering wenselijk, maar dan in zeer uitzonderlijke gevallen. De spaarrente die banken geven moet voldoende de ECB-depositorente volgen. Idealiter gebeurt dit door de markt zelf, maar als er onvoldoende concurrentie is, zoals we vandaag in België zien, dan zijn proportionele maatregelen vanuit de overheid gerechtvaardigd om die concurrentie aan te zwengelen.
Voor U vindt dat er al te veel regulering is. De overheid moet bovendien niet zelf voor bank spelen want dat ontwricht de markt.
Open VLD pleit voor meer bankautomaten, maar dat moet ook buiten de bankkantoren kunnen, in winkels en straten. Daarom worden de regels op de cashmarkt versoepeld en de concurrentie aangemoedigd.