Iedere partij vindt dat de macht van grote techbedrijven te groot is geworden. Sommige breiden die monopoliestrijd uit naar andere bedrijven: Vooruit wil ook de marktdominantie van notarissen, gerechtsdeurwaarders en de autokeuring breken, Voor U die van de intercommunales.
CD&V is voor een digitaks op grote internetbedrijven. De strijd tegen monopolies moet voorts gestreden worden via meer inspectie en economische regulering, zoals een verbod op oneerlijke clausules of agressieve marktpraktijken.
Vooruit wil de buitensporige marktmacht van een kleine groep ondernemingen breken en de rechten van consumenten versterken. De partij heeft het daarbij niet alleen over de dominante positie van digitale platformen, maar ook over banken, verzekeraars, notarissen, gerechtsdeurwaarders, de autokeuring en telecom- en energiebedrijven.
Groen wil dat het internet van en voor iedereen is. Iedereen die zich aan de basisregels houdt, mag er gebruik van maken. Zowel overmacht van internetreuzen als ongeoorloofde staatsinterventies wil de partij vermijden. Groen eist dat grote techbedrijven een eerlijke belasting betalen op de winsten die ze dankzij de gebruikers in ons land genereren.
Open VLD is voor een Europese bigtechbelasting op digitale diensten, als aanvulling op de internationale minimumbelasting op multinationals die er de voorbije jaren kwam. De partij versterkt ook de Belgische Mededingingsautoriteit en wil in e-commerce een beleid rond retourzendingen die ook kleine webshops een kans geven. In het natuur- en bosbeheer worden monopolies gesloopt, wat een verwijzing is naar Natuurpunt.
De N-VA wil een Europees verbod op het gratis terugzending van thuisgeleverde producten, om kleine bedrijven te beschermen tegen de grote spelers. Op Europees niveau moet de kartelwaakhond meer middelen krijgen om oneerlijke handelspraktijken van grote internationale bedrijven met een monopolie te bestrijden.
De PVDA vindt dat de overheid grip moet krijgen op technologie, onder meer door Proximus weer in handen te nemen, zelf te experimenteren met publieke internetplatforms en eigenhandig een gratis publiek glasvezelnetwerk uit te bouwen. Internationaal verdedigt de partij het standpunt dat het wereldwijde web beheerd moet worden door de Verenigde Naties.
Het Vlaams Belang wil zware straffen voor socialemediaplatformen die boodschappen censureren terwijl de wet dat niet oplegt. Wat offline legaal is, moet online ook legaal zijn. De partij wil ook het oligopolie van de bigtechspelers opbreken.
Een vrije markt werkt best als monopolies bestreden worden, vindt Voor U. En dat geldt ook voor de digitale.