Musks twitteroorlog over Twitter
Op een aandeelhoudersvergadering bij Twitter ligt woensdag het veelbesproken overnamebod van Elon Musk op tafel. Als de rijkste mens ter wereld en het management van het socialemediabedrijf op ramkoers blijven, dreigt een juridische strijd.
In de Verenigde Staten wordt woensdag om 19 uur Belgische tijd een vervolg gebreid aan de dolle overnamesoap met het socialemediabedrijf Twitter. Nadat kandidaat-overnemer en Tesla-baas Elon Musk de voorbije dagen virtueel in de clinch was gegaan met het management van zijn prooi vindt bij het sociale medium een fysieke aandeelhoudersvergadering plaats.
Op de agenda staat een stemming over het overnamebod van 44 miljard dollar dat de rijkste mens ter wereld lanceerde. Met 54,20 dollar per aandeel is dat aanbod, in een nieuw tijdsgewricht waar technologieaandelen aangeschoten wild zijn, zeer genereus te noemen. Na een winstwaarschuwing van Snap ging dinsdagmiddag nog maar eens 100 miljard dollar beurswaarde in rook op. Het aandeel Twitter kreeg een flinke klap.
Tot daar alle zekerheden. Op de stemming komen twee kampen tegenover elkaar te staan: Elon Musk, die het overnamebod 'on hold' zette wegens onduidelijkheid over het aantal valse accounts op Twitter, versus het management, dat Musk aan zijn deal wil houden, én de verzamelde beleggers, die hun aandeel maar wat graag tegen de overeengekomen prijs willen verpatsen.
Velen vermoeden dat Musk, die nu al 9,2 procent van Twitter in handen heeft, de aanwezigheid van spambots als rookgordijn optrekt om de deal op te blazen of een lagere overnameprijs te bedingen. Maar het management sluit dat categorisch uit. De huisadvocaat van Twitter heeft medewerkers intern gerustgesteld met de boodschap dat 'er niet zoiets bestaat als een deal die on hold staat'. Met andere woorden: Musk moet betalen.
Hoewel de Tesla-baas juridisch tegen de muur staat - dat hij een diepgaande audit van de relevante cijfers onnodig vond, speelt in zijn nadeel - zijn niet alle waarnemers er even gerust op. 'Het aanvaarden van een lagere biedprijs zou een beter alternatief zijn voor de raad van bestuur van Twitter, dan helemaal alleen staan terwijl Musk in de rechtszaal het gevecht aangaat', waarschuwt een analist.
Voor wie nu al wat uitgekeken is op het weinig verheffende schouwspel - denk aan het lachend kakje dat Musk naar Twitter-CEO Parag Agrawal stuurde - hebben we slecht nieuws. De overnamedeal is geldig tot 22 oktober en kan met zes maanden verlengd worden. En dan zeggen we nog niets over de mogelijke juridische veldslag.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis