1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Vervotte: 'Communicatie bezoek rusthuizen onbegrijpelijk'

De topvrouw van enkele woon-zorgcentra en ex-minister van Welzijn is erg kritisch voor de communicatie van de Veiligheidsraad.
  • Wereldwijd meer dan 140.000 doden

     De pandemie van het nieuwe coronavirus heeft wereldwijd al meer dan 140.000 mensenlevens geëist, waarvan twee derde in Europa. Dat blijkt uit een telling van het Franse persagentschap AFP, op basis van officiële bronnen. 

     In totaal zijn er 140.902 coronadoden gevallen over de hele wereld, waarvan 92.900 in het zwaarst getroffen continent Europa. De Verenigde Staten is met 31.590 doden het zwaarst getroffen land, voor Italië (22.170), Spanje (19.130), Frankrijk (17.920) en het Verenigd Koninkrijk (13.729). 

  • Volkswagen ziet winst kelderen

    De autofabrikant Volkswagen verwacht in het eerste kwartaal van 2020 door de coronacrisis een lagere omzet te behalen dan vorig jaar. Het autoconcern denkt vorig kwartaal een omzet van 55 miljard euro te hebben gedraaid. Een jaar geleden was dat nog ruim 60 miljard euro.

    De klap voor winstgevendheid zal nog sterker zijn, mede veroorzaakt door ongunstige ontwikkelingen in wisselkoersen en wilde schommelingen van de grondstofprijzen. De operationele winst van Volkswagen kelderde het afgelopen kwartaal naar verwachting tot 900 miljoen euro, terwijl die vorig jaar nog 3,9 miljard bedroeg.

    Volkswagen, dat zijn productie in China en Europa tijdelijk moest stilleggen door de uitbraak van het virus, wijst op de lagere vraag naar auto’s en problemen in de toeleveringsketen.

  • Deceuninck snijdt in Amerikaans personeel

    De West-Vlaamse producent van pvc-raamprofielen Deceuninck heeft aangekondigd dat het een derde van zijn personeel in zijn Amerikaanse fabriek in Monroe schrapt. Het gaat in totaal om 233 werknemers. Over de impact op Deceunincks tweede Amerikaanse fabriek in Nevada wordt niet gerept.
    Deceuninck ondervindt niet alleen in de VS hinder van de coronacrisis, ook in Frankrijk en België heeft het bedrijf fabrieken tijdelijk gesloten.

  • Tuincentra klaar voor de storm

    Tuincentra en doe-het-zelfwinkels verwachten dit weekend een stormloop van klanten. Ze brengen alles in gereedheid om de veiligheidsmaatregelen tijdig klaar te krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Van Uytsel in Kontich, met 15.000 m2 winkeloppervlakte een van de grootste tuincentra van het land.

    ‘We verwachten een stormloop’, lacht David Van Uytsel, die toegeeft dat hij woensdagavond een fles champagne heeft ontkurkt toen bekend werd dat zijn winkel weer open mocht. ‘We zijn heel blij. Die maand sluiting heeft ons 2 miljoen euro omzet gekost, op een gemiddelde jaaromzet van 15 miljoen euro.' 

    Om de social-distancing-regels te kunnen handhaven zijn tal van ingrepen nodig. Op de parking voor 300 auto’s zal maar om de andere parkeerplaats een auto mogen parkeren. Iedereen moet net als in de supermarkten een karretje nemen dat wordt ontsmet. De eerste dag worden maar 150 mensen tegelijk in de winkel gelaten, ook al kunnen er officieel 300 binnen. Klanten mogen ook maar 30 minuten winkelen.

  • Tommelein denkt aan 'strandpas' in Oostende

    De burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) denkt erover na om een strandpas in te voeren waarmee inwoners, tweedeverblijvers en hotelgasten toegang zouden krijgen tot het strand deze zomer. Dagjestoeristen zouden maar beperkt welkom zijn, zei hij aan Het Laatste Nieuws en De Afspraak (Canvas). Oostende is net als andere kustgemeenten al aan het nadenken over hoe het de Belgische toeristenflux deze zomer kan managen. De kans groeit dat buitenlandse reizen er niet echt zullen inzitten.

    Bart Tommelein.
    Bart Tommelein. ©BELGA

    'Je moet de mensen op een gestructureerde manier naar het strand laten gaan en dat kan met een reservering of controle', zei Tommelein aan Het Laatste Nieuws. De stad wil werken met afgebakende zones waar een maximum aantal mensen op zal toegelaten worden. 'We kunnen hiervoor werken met een strandpas. Die kunnen uitgedeeld worden aan hotelgasten, maar ook aan tweedeverblijvers. Dagjestoeristen zullen wel nog welkom zijn, 'maar we kunnen ze niet allemaal tegelijk ontvangen. Hotelgasten, inwoners en tweedeverblijvers, die betalen wel belastingen.'

    Het strand zomaar afzetten en controleren is een moeilijke opgave vermits het over verschillende kilometers gaat. 'Er zal een strandpatrouille moeten komen en ook andere medewerkers die dit in goede banen leiden. We hebben daar mensen voor die anders ingezet worden voor de evenementen.'

  • Vervotte: 'Communicatie rusthuisbezoek onbegrijpelijk'

    Inge Vervotte, topvrouw van de zorgkoepel Emmaüs vzw met zo'n 24 voorzieningen, is bijzonder scherp voor de communcatie over beperkt bezoekrecht voor bewoners van rusthuizen. Dat de Nationale Veiligheidsraad, bij monde van premier Sophie Wilmès, zo concreet en specifiek communiceerde op basis van een voorzichtig advies van experten is 'onbegrijpelijk', zo zei ze in De Afspraak (Canvas). 

    Volgens Vervotte, voormalig Vlaams CD&V-minister van Welzijn tot 2007, liggen er goede bedoelingen aan de aankondiging dat bezoek mag in rusthuizen. 'Maar dit was holderdebolder'. 'De complexiteit en de uitvoering van zo'n maatregel, wordt onderschat.'

    'Vandaag kunnen onze woon-zorgcentra zo'n bezoek niet aan', aldus Vervotte. 'Onderschat de angst niet die bij veel mensen leeft over besmettingen. Onze mensen in de woon-zorgcentra waren zeer ongerust na de aankondiging.'

    Ook de praktische uitwerking is bijzonder moeilijk, zei ze. 

    Een reconstructie van hoe er groen licht kwam voor bezoek aan rusthuisbewoners leest u hier

    Volgens voormalig Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte zijn de woon-zorgcentra absoluut nog niet klaar voor bezoek.
    Volgens voormalig Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte zijn de woon-zorgcentra absoluut nog niet klaar voor bezoek. ©Emy Elleboog

  • De Veiligheidsraad is geen goed orgaan voor dit soort beslissingen waarvoor meer reflectie nodig is (bezoek aan rusthuisbewoners, red). Zet één viroloog in die raad en die had geheid aan de alarmbel getrokken. (in De Afspraak)

    Marc Van Ranst
    Viroloog

  • Macron: 'Zonder financiële solidariteit valt EU uit elkaar'

    Als de Europese Unie zwaar getroffen economieën als Italië niet helpt om weer overeind te krabbelen na de coronapandemie, is ze als 'politiek project' ten dode opgeschreven. Dat zegt Frans president Emmanuel Macron.

    In een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times stelt de Franse president dat voor de Europese Unie het 'moment van de waarheid' aangebroken is.

    'De EU moet beslissen of ze meer is dan een economische eenheidsmarkt. Als we daar niet in slagen, geef ik u nu al op een blaadje dat de populisten vandaag, morgen, overmorgen gaan winnen in Italië, Spanje, misschien ook in Frankrijk en elders in Europa.'

    'Ik geloof dat de EU een politiek project is. Als dat zo is,  is de menselijke factor nu de topprioriteit en moeten we solidair zijn.'

    ©AFP

  • De bedoeling van het bezoek in de woon-zorgcentra was goed, maar de sector was er niet klaar voor. En dat begrijp ik. (in Terzake)

    Steven Van Gucht
    Viroloog

  • Geen Waregem Koerse dit jaar

    De 173ste editie van Waregem Koerse, die traditioneel plaatsvindt op de hippodroom aan de Gaverbeek, gaat dit jaar niet door, besliste het bestuur donderdag. Burgemeester Kurt Vanryckeghem had eerder al een negatief advies gegeven.

    Woensdag werd er op federaal vlak beslist om dit jaar alle massa-evenementen tot en met 31 augustus te verbieden. Waregem Koerse stond dit jaar op 1 september op de kalender. Net als de paardenrennen in het buitenland is Waregem Koerse een society-event.

    De feestweek voor de paardenkoersen was eerder ook al afgelast. Burgemeester Vanryckeghem noemt het onverantwoord om zo'n massa-evenement met 40.000 toeschouwers te organiseren, terwijl de zorgsector er alles aan moet doen om de COVID-patiënten te verzorgen. 

  • Het overleg over bezoeken in de woon-zorgcentra moest in de regio’s gebeuren. Zij zijn daarvoor bevoegd. Toen het voorstel van de experts hierover kwam, ging ik er vanuit dat dit doorgepraat was binnen de regioregeringen en de sector.

    Maggie De Block
    Federaal minister van Volksgezondheid

  • Belgische bierproductie keldert met 30 procent

    De bierproductie in België lag in maart 30 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt de federatie van Belgische brouwers. Een gevolg van de strenge coronamaatregelen, zoals de sluiting van de horecazaken. 

    De verkoop in de winkels nam wel toe, maar onvoldoende om de daling in de horeca te compenseren.

    Het ergste leed is nog niet geleden. 'Het is duidelijk dat de maand april nog slechter zal zijn, want de lockdown begon in maart pas in de tweede helft van de maand', luidt het.  

  • Wilmès ligt goed in de markt bij Belgen

    Sophie Wilmès.
    Sophie Wilmès. ©BELGA

    Federaal premier  Sophie Wilmès (MR) krijgt voor haar communicatie tijdens de coronacrisis het vertrouwen van 73 procent van de Walen, 70 procent van de Brusselaars en 58 procent van de Vlamingen – daar staat ze op gelijke hoogte met de Vlaamse minister-president Jan Jambon (57 procent). Die laatste doet het dan weer beter dan de Waalse en Brusselse minister-presidenten, Elio Di Rupo (55%) en Rudy Vervoort (29%).

    Dat blijkt uit een bevraging van 1.500 Belgen door communicatieadviesbureau Whyte Corporate Affairs en het peilinginstituut Dedicated tijdens het paasweekend (10-14 april), net voor de laatste tv-toespraak van Wilmès.

    Het grootste vertrouwenspercentage (ongeveer 80%) is weggelegd voor het zorg- en medisch personeel en de wetenschappelijke experten. De woordvoerders van de federale regering die dagelijks communiceren over de evolutie van de pandemie worden gewaardeerd door 60% van de burgers. Ook de wetshandhavingsdiensten krijgen een vrij goed rapport: 47% van de Belgen beoordeelt hun communicatie positief.

    De gemeentelijke vertegenwoordigers halen slechts een percentage van 37%, de Koning slechts 33%. ‘De slechtste leerlingen in de klas op het gebied van communicatie in deze ongekende crisistijd zijn tot slot de Europese instellingen en de Europese Unie: slechts 1 Belg op 4 vertrouwt op hun communicatie’, klinkt het.

  • Rusthuisdirecteur: 'Zijn ze met ons aan het lachen in Brussel?'

    Dirk Lips, directeur van de woonzorggroep Curando, viel net als de meeste van zijn collega’s van zijn stoel toen hij de beslissing over het toelaten van bezoek hoorde. ‘Het regende meteen mails van familieleden', getuigt hij in zijn dagboek

    ‘Uiteindelijk heeft Vlaanderen donderdagmiddag laten weten dat het bezoekrecht nog niet voor meteen is. Als ik eerlijk mag zijn: dit had honderden werkuren in de sector kunnen besparen. En die zijn kostbaar momenteel. Het is niet dat de regering honderden directeurs had moeten bellen om te weten wat wij vonden van zo’n maatregel. Enkele telefoontjes naar de koepelorganisaties waren voldoende geweest.’

    De lockdownmaatregelen waren op een halfuur tijd beslist, bij wijze van spreken. Wel, dit debacle bewijst dat het terugschroeven van de maatregelen heel veel overleg en dikke draaiboeken zal vergen. Door zo’n haastwerk is de aandacht bovendien verschoven van waar het echt om zou moeten draaien: de overlijdens in de woonzorgcentra', besluit hij ontgoocheld. 

  • Verenigd Koninkrijk verlengt lockdown tot 7 mei

    In het Verenigd Koninkrijk blijft de bewegingsvrijheid nog zeker drie weken beperkt. Dat maakte de Britse regering donderdagavond bekend. 'Een versoepeling van de maatregelen zou de volksgezondheid en de economie schaden', zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, die de honneurs waarneemt zolang premier Boris Johnson herstelt van Covid-19..

    Het VK ging op 23 maart als een van de laatste landen in Europa in lockdown. Die uitzonderingstoestand blijft nog zeker tot 7 mei van kracht. De Britse autoriteiten gaan ervan uit dat het land nog steeds niet de piek van de epidemie bereikt heeft.

    Ruim 103.000 mensen bleken tijdens testen besmet met het coronavirus. Al zeker 13.729 mensen bezweken aan de longziekte.

     

    De Britse regering verlengt de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.
    De Britse regering verlengt de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. ©EPA

  • Ziekenhuizen houden rekening met kleine piek door paasweekend

    De afdelingen intensieve zorgen in de Belgische ziekenhuizen houden rekening met een kleine piek van het aantal nieuwe patiënten door een lakse houding van de bevolking tijdens het paasweekend. Dat zegt Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische vereniging voor Intensieve Geneeskunde donderdag. Aangezien de incubatietijd zo'n tien tot veertien dagen bedraagt, wordt een kleine piek volgende week verwacht.

    Volgens de officiële cijfers van Sciensano zijn donderdag 16 april 1.182 bedden op intensieve zorgen ingenomen. 'Er is nog genoeg reserve, maar dat kan heel snel teruglopen', aldus Meyfroidt. Het aantal ziekenhuisopnames is bovendien aan het dalen. Omdat patiënten langer op intensieve zorgen liggen, zo'n drie weken of langer, zal het aantal daar met grote vertraging pas beginnen dalen, verduidelijkt Meyfroidt nog. 

  • Amerikaans steunpakket voor kleine bedrijven droogt op

    Terwijl vandaag bekend werd dat de Verenigde Staten op één maand tijd 22 miljoen banen verloren zagen gaan, krijgt de Amerikaanse economie nog een dreun. Het steunpakkat van 350 miljard dollar, dat door het Amerikaans Congres werd vrijgemaakt om bedrijven met minder dan 500 werknemers bij te staan, dreigt uitgeput te geraken.

    Intussen raken de Democraten en Republikeinen in het Congres het niet eens over een extra steunpakket van nog eens 250 miljard dollar. Zolang er geen deal komt, kunnen kleine bedrijven geen noodkredieten meer krijgen vanuit Washington.

  • 96 procent van alle tests op rusthuisbewoners in Vlaanderen

    Liefst 6.126 van de 6.398 tests op het coronavirus die afgelopen week zijn afgenomen bij rusthuisbewoners, zijn gebeurd in Vlaamse rusthuizen. Dat komt neer op 96 procent, blijkt uit cijfers van het wetenschappelijk centrum Sciensano dat de coronacrisis in ons land monitort en de overheid adviseert. In Wallonië en Brussel zijn respectievelijk maar 139 en 131 bewoners getest. Het logische gevolg is dat ook het aantal positieve gevallen vooral in Vlaanderen zit (1.279), met slechts 35 positieve tests in Wallonië en 13 in Brussel.

    In ons land zijn er 822 Vlaamse, 762 Waalse en 143 Brusselse woonzorgcentra. In totaal zijn nu de resultaten bekend van 13.500 op 20.000 geplande tests in de woonzorgcentra. De afspraak is dat er 210.000 tests zullen worden uitgevoerd om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

    De tests in Wallonië blijken vooral op het personeel gebeurd, 3.824 tests op een totaal van 7.146 tests op Belgisch rusthuispersoneel. In Vlaanderen gebeurden 3.004 tests en 104 in Brussel. In Vlaanderen bleken 478 zorgwerkers positief, tegenover 445 in Walllonië en 5 in Brussel.

  • Verenigde Staten flirten met grens van 31.000 doden

    De kaap van 30.000 geregistreerde coronadoden is donderdag overschreden in de Verenigde Staten volgens de telling van de universiteit Johns Hopkins. Volgens de universiteit zijn 30.990 mensen in de VS gestorven sinds het begin van de pandemie. De VS zijn wereldwijd het zwaarst getroffen en worden gevolgd door Italië (21.645 doden), Spanje (19.130) en Frankrijk (17.167).

    In de VS zijn officieel al meer dan 640.000 gevallen van Covid-19 bevestigd. De staat New York blijft het epicentrum van de epidemie. De stad New York voegde de afgelopen 24 uur 3.778 'waarschijnlijke overlijdens' toe aan de statitistieken.

  • Sectorale protocollen volgen weg van sociaal overleg

    Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) gaf donderdagmiddag in de Kamer wat meer toelichting bij het plan om per sector zogenaamde protocollen op te stellen die beschrijven hoe bedrijven vanaf 3 mei veilig kunnen heropstarten. De Nationale Veiligheidsraad schoof het idee van de protocollen woensdagavond naar voren, maar nog zonder concrete details.

    Muylle zei dat een eerste ‘toolbox’, een verzameling van allerlei praktische veiligheidsmaatregelen voor bedrijven, is opgesteld die zal worden voorgelegd aan de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk. Dat is een nationaal sociaal overlegorgaan dat over veilige werkomstandigheden waakt. Die algemene richtlijnen zullen worden aangevuld met specifieke maatregelen per sector.

    Muylle beklemtoonde dat de maatregelen door alle sociale partners moeten gedragen worden. Daarom zal een eerste kadervoorstel passeren via de G-10, het hoogste overlegorgaan van bonden en werkgevers, waarna het door de verschillende sectoren verder zal worden uitgewerkt. ‘Voor mij is het zeer belangrijk dat er gedragenheid is van werkgevers en werknemers’, aldus Muylle.

  • Zwitserland plant lichte versoepeling eind april

    De Zwitserse overheid kondigde donderdag aan de coronamaatregelen die in het land van kracht zijn vanaf 27 april 'lichtjes' en 'geleidelijk aan' te zullen lossen. 'We hebben de besmettingen kunnen tegenhouden en onze hospitalen zijn niet oververzadigd', motiveerde de Zwitserse president Simonetta Sommaruga de beslissing vanuit Genève.

    Door de beslissing zouden kappers, kinesisten, dokters, bloemisten en crèches hun deuren terug kunnen openen, zolang het sociaal contact minimaal kan blijven.

  • 861 nieuwe overlijdens in het Verenigd Koninkrijk

    De afgelopen dag zijn in de Britse hospitalen nog eens 861 mensen overleden aan de ziekte Covid-19, zo meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid. Daarmee komt het totale aantal overlijdens aan de overkant van het Kanaal op 13.729.

    13.729
    Doden
    In de Britse hospitalen stierven al 13.729 personen aan Covid-19

  • Von der Leyen biedt Italië excuses van Europa aan

    Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen heeft Italië excuses aangeboden omdat Europa te laat reageerde toen Italië in februari als eerste lidstaat geconfronteerd werd met de verspreiding van het coronavirus.

    'Ja, het is waar dat niemand hier echt op voorbereid was. Het is ook waar dat velen te laat waren toen Italië helemaal in het begin een helpende hand nodig had. En ja, het is terecht dat Europa als geheel hiervoor zijn oprechte verontschuldigingen aanbiedt', zei von der Leyen donderdag tijdens een bijzondere zitting in het Europees Parlement.

    De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio bedankte op sociale media voor die woorden. Hij greep de gelegenheid aan om opnieuw meer Europese solidariteit te bepleiten, ook op financieel vlak. 'Een van de belangrijkste onderhandelingen uit onze geschiedenis is begonnen. Door Italië te verdedigen, verdedigen wij ook de EU', schreef Di Maio, met een verwijzing naar het debat over de gemeenschappelijke uitgifte op Europees niveau van schuldpapier.

  • Hoe een goedbedoelde geste voor rusthuisbewoners een communicatieramp werd

    Om vereenzaamde rusthuisbewoners wat hoop te geven besloot de Nationale Veiligheidsraad bezoek toe te staan in woon-zorgcentra. Noch de experts, noch de overheid toetsten de beslissing evenwel af met de sector, die de hakken in het zand zette. Een recontsructie van hoe een goedbedoelde geste een communicatieramp werd.

  • Supporters krijgen tickets voor EK voetbal terugbetaald

    Supporters met tickets voor het EK voetbal kunnen hun tickets volledig terugbetaald krijgen. Dat heeft de UEFA donderdag laten weten in een mail naar alle tickethouders. Mensen kunnen er ook voor kiezen de tickets te houden, want de kaartjes blijven geldig voor het EK van volgend jaar.

    Het EK werd vorige maand door de wereldwijde coronacrisis verplaatst naar de zomer van 2021. De openingswedstrijd is op 11 juni gepland, de finale op 11 juli.

  • De Wever vraagt regels te respecteren komend weekend

    De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet een oproep aan de Antwerpenaren om het nog even vol te houden en zich aan de regels te houden, nu er opnieuw een zonnig weekend zit aan te komen. De Wever vraagt de mensen niet in groep af te spreken, zowel thuis als in publieke domeinen, afstand te houden van elkaar en drukke plaatsen in de stad de vermijden.

  • Lombardije wil economische activiteit hernemen op 4 mei

    Lombardije, de noordelijke regio die met meer dan 11.300 doden het zwaarst werd getroffen in Italië, wil zijn economische activiteit op 4 mei hervatten. Dat is de dag waarop de lockdownmaatregelen in Italië afgelopen zullen zijn. Dat maakte Attilio Fontana, de president van de regio, donderdag op Facebook bekend. 

    De regio heeft een plan om de economische activiteit volgens vier principes te hernemen: social distancing, gebruik van voldoende beschermingsmateriaal, digitalisering en veelvuldig testen. In Italië zijn al sinds 9 maart strenge lockdownmaatregelen van kracht. Alle niet-essentiële activiteiten en diensten zijn er verboden.

  • 5 miljoen extra Amerikaanse werklozen in één week

    Ruim 5,2 miljoen Amerikanen hebben vorige week een eerste werkloosheidsuitkering aangevraagd. Economen hadden 5,5 miljoen extra werklozen verwacht. De jongste vier weken hebben liefst 22 miljoen Amerikanen hun job verloren. Dat is meer dan de 21,5 miljoen banen die er waren bijgekomen sinds de start van de economische heropleving in 2009. 

  • Nederland stelt 181 nieuwe overlijdens vast

    In Nederland zijn de afgelopen 24 uur 181 nieuwe overlijdens ten gevolge van het coronavirus vastgesteld en werden 183 nieuwe besmettingen geregistreerd, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVIM) donderdag gemeld. In Nederland zijn al 3.315 mensen aan COVID-19 overleden. 

  • Vlaanderen past bezoekregels in woon-zorgcentra niet aan

    In Vlaanderen worden de bezoekregels in woon-zorgcentra niet aangepast. 'Bezoek is niet mogelijk. En dat blijft zo. Wij passen die regels nu niet aan. Hoe moeilijk dat ook is voor de mensen die er verblijven en hun familie', melden minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en minister-president Jan Jambon (N-VA) donderdag. Woensdag besliste de Nationale Veiligheidsraad bezoek in onder meer woon-zorgcentra toe te laten onder bepaalde voorwaarden. De maatregel werd door de sector op heel wat onbegrip onthaald.

    De Vlaamse regering, die via Jambon ook vertegenwoordigd is in de Nationale Veiligheidsraad, gaat bezoek in woon-zorgcentra voorlopig niet toelaten, meldt ze donderdag. 'De woon-zorgcentra en andere voorzieningen zijn als eerste in lockdown geplaatst', luidt het. 'Het welzijn van de mensen in de woon-zorgcentra en andere voorzieningen waar kwetsbare mensen verblijven, is voor ons allemaal een belangrijke bezorgdheid', benadrukken Beke en Jambon.

    'We worstelen allemaal met dat dilemma tussen volksgezondheid en welzijn. En met de vraag hoe we op een bepaald ogenblik ook opnieuw bezoek toelaten.'  De taskforce die de Vlaamse regering vorige week oprichtte voor de zorg, start nu overleg op met de verschillende sectoren om te bekijken wanneer en op welke manier de regels wel versoepeld kunnen worden.

  • Begin april drie kwart meer doden dan normaal

    Tijdens de eerste week van april zijn er 77 procent meer sterftes geregistreerd in ons land dan verwacht. Volgens cijfers van Sciensano, dat ook over de overlijdens in ons land rapporteert, zijn er 1.700 mensen meer gestorven dan het verwachte aantal, dat een gemiddelde is van de sterftes van de afgelopen vijf jaar. Een week eerder lag die zogenaamde oversterfte minder hoog: op 41 procent.

    De grootste procentuele toename van het aantal doden is er in het Brussels Gewest. Daar zijn in de week van 30 maart tot 5 april 507 mensen gestorven, meer dan dubbel zo veel als verwacht. In Vlaanderen en Wallonië ligt dat percentage lager: respectievelijk 63,5 en 77,4 procent. 

    Dat er meer mensen sterven dan gemiddeld is normaal, de longziekte Covid-19 is dodelijk. Maar een aanzienlijk deel van die oversterfte staat niet te boek als een coronaoverlijden. Tijdens de eerste week van april zijn er 1.464 overlijdens als gevolg van de longziekte Covid-19 geregistreerd. In die oversterfte van 1.700 zitten dus 236 overlijdens die officieel niet als coronadode gelden. Omdat er post-mortem geen tests worden uitgevoerd kan dat ook niet. Er bestaat dan ook geen uitsluitsel over de doodsoorzaak. 

    Over de registratie van coronadoden woedt een politieke discussie. Ons land is een van de weinige dat overlijdens in woon-zorgcentra als coronadoden registreert terwijl de overledenen niet allemaal op de ziekte zijn getest. In deze analyse leest u over dat gemor.

  • Dodental in Spanje stijgt met 551 tot boven 19.000

    De afgelopen 24 uur zijn in Spanje 551 personen overleden aan Covid-19. Dat zijn er iets meer dan gisteren bekend werd gemaakt, toen de autoriteiten 523 sterfgevallen rapporteerden. Het aantal overlijdens in Spanje ligt wel duidelijk lager dan de voorbije weken. 

    In Spanje heeft het nieuwe coronavirus reeds aan 19.130 mensen het leven gekost. Er zijn in totaal 182.816 besmettingen vastgesteld. Het zwaarst getroffen blijft de regio Madrid met 50.694 besmettingen en 6.877 sterfgevallen.

  • Woon-zorgcentra in Vlaams-Brabant laten geen bezoek toe

    Ook tal van woon-zorgcentra in Vlaams-Brabant laten weten dat ze de aanbeveling van de Nationale Veiligheidsraad om bezoek van één persoon per bewoner toe te laten naast zich neer leggen en voorlopig geen bezoek toelaten. Dat is onder meer het geval voor de woon-zorgcentra Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem, Den Bogaet in Humbeek en Sint-Augustinus in Halle. 

    Patrick Laisnez van de Probis Group, een organisatie die momenteel vijf Vlaamse woon-zorgcentra bijstaat om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen, kant zich formeel tegen de maatregel. 'Het gevaar voor besmetting is te groot en wegens het personeelstekort is het organisatorisch niet uitvoerbaar', aldus Laisnez.

    Het gevaar voor besmetting is te groot en wegens het personeelstekort is de maatregel organisatorisch niet uitvoerbaar.

    Patrick Laisnez
    Probis Group

    Elke De Cuyper, de directeur van het WZC Sint-Augustinus in Halle, wijst erop dat de maatregel veel te vroeg komt. 'De deuren nu openzetten betekent het virus binnenhalen, meer besmettingen en meer kwetsbare ouderen die daaraan zullen sterven. Het is onze plicht onze bewoners te beschermen en te vermijden dat ze besmet raken via familie en kennissen.'

    De deuren nu openzetten betekent het virus binnenhalen, meer besmettingen en meer kwetsbare ouderen die daaraan zullen sterven.

    Elke De Cuyper
    Directeur WZC Sint-Augustinus in Halle

  • Buitenlandse Zaken verlengt verbod voor niet-essentiële reizen tot 3 mei

    De Belgische regering heeft beslist het verbod voor alle niet-essentiële reizen naar het buitenland te verlengen tot en met 3 mei. De Nationale Veiligheidsraad zal dat verbod tijdig opnieuw evalueren, klinkt het. Eerder liep het verbod voor niet-essentiële reizen tot 19 april. Na de verlenging van de maatregelen die de Veiligheidsraad woensdag nog aankondigde, is beslist ook dat reisverbod te verlengen.

    Ondertussen zoekt Buitenlandse Zaken nog naar oplossingen voor Belgen die vastzitten in het buitenland. Woordvoerder Karl Lagatie laat weten dat woensdagavond Belgen gerepatrieerd zijn uit Colombia en de Dominicaanse Republiek. Zij zouden donderdag in ons land aankomen.

    Verder wordt bekeken hoeveel Belgen uit Marokko willen terugkeren, nu de Marokkaanse autoriteiten de repatriëring van Belgen met de dubbele nationaliteit toestaan. Dat kan wel enkel onder strikte voorwaarden. Lagatie laat nog weten dat de ambassades verder oplossingen zoeken met de Europese partners. 

  • 'Europees antwoord is meest indrukwekkende in de wereld'

    Het collectieve antwoord van Europa op de coronapandemie is 'het meest indrukwekkende in de wereld', heeft Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen donderdagochtend gezegd tijdens een debat in het Europees Parlement.

    Von der Leyen rekende voor dat de lidstaten en de Europese instellingen samen al meer dan 3.000 miljard euro in stelling hebben gebracht om de gezondheidscrisis en de economische schok op te vangen. 'Europa heeft de voorbije vier weken meer gedaan dan het in de eerste vier jaren van de vorige crisis deed', zei ze met een verwijzing naar de eurocrisis. Von der Leyen zei wel dat er veel meer nodig zal zijn om de Europese economie erbovenop te helpen.

    Europa heeft de voorbije vier weken meer gedaan dan het in de eerste vier jaren van de vorige crisis deed.

    Ursula von der Leyen
    Voorzitster Europese Commissie

  • Geen bezoek in Truiense woon-zorgcentra

    In de vijf woon-zorgcentra in Sint-Truiden wordt momenteel nog geen bezoek toegelaten. Dat meldt de Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V). Daarmee legt de stad het advies van de Nationale veiligheidsraad naast zich neer om een mogelijkheid te voorzien om onder strikte voorwaarden bezoek toe te laten bij bewoners van rust- en verzorgingstehuizen. 

    'In samenspraak met onze vijf woon-zorgcentra in onze stad Sint-Truiden (Triamant, Serrenhof, Villa Rosa/Meiland, Den Akker en Home Elizabeth) zal geen bezoek worden toegelaten in een eerste fase', laat de burgemeester weten. 'Op korte termijn kan de veiligheid voor bewoners, personeel en bezoekers niet gegarandeerd worden. Gezien de precaire situatie waarin onze woon-zorgcentra zich bevinden in Sint-Truiden is het aangewezen verder in te zetten op digitale contacten.'

    In een latere fase zullen de woon-zorgcentra onderzoeken op welke wijze ze voor iedereen het bezoek op een veilige manier kunnen organiseren.

    Op korte termijn kan de veiligheid voor bewoners, personeel en bezoekers niet gegarandeerd worden

    Veerle Heeren
    Burgemeester Sint-Truiden (CD&V)

  • Japan breidt noodtoestand uit naar het ganse land

    De Japanse regering gaat de noodtoestand uitbreiden naar het volledige land om de verspreiding van het coronavirus af te kunnen remmen. Meerdere lokale media in Japan berichten daarover op donderdag. Op 7 april kondigde de Japanse premier Shinzo Abe de noodtoestand af voor zeven van de 47 regio's in Japan, waaronder de hoofdstad Tokio, en dat voor een maand. 

    De noodtoestand verplicht de Japanners niet om binnen te blijven, maar geeft de lokale autoriteiten wel de macht om reisbeperkingen op te leggen en bedrijven te sluiten. 

    De Japanse premier Shinzo Abe.
    De Japanse premier Shinzo Abe. ©REUTERS

  • 417 nieuwe overlijdens, 289 in rusthuizen

    Het coronavirus kost opnieuw 417 mensenlevens, wat het totale aantal overlijdens tot 4.857 doet oplopen. Er overleden woensdag 127 mensen in het ziekenhuis en 289 in de rusthuizen.

    310 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, iets meer dan gisteren. Op intensieve verzorging liggen 1.182 mensen, 22 minder dan 24 uur daarvoor. In totaal liggen 5.309 mensen in het ziekenhuis, 206 minder dan een dag eerder, onder meer omdat meer mensen genezen uit het ziekenhuis ontslagen zijn (455).

     

  • CD&V-voorzitter Coens vindt dat Vlaanderen bezoekmaatregel moet uitwerken

    Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens moet de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad gelezen worden als een loutere mogelijkheid die nu nog niet haalbaar is. De federale maatregel moet Vlaams worden uitgewerkt in samenwerking met de sector.

    De maatregel om bezoek toe te laten in de woon-zorgcentra leidde woensdag tot veel controverse. Opvallend genoeg schoot minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) het bezoekrecht af, terwijl Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) mee die beslissing had genomen. Minister van Justitie Koen Geens, een partijgenoot van Beke, had woensdag trouwens gezegd blij te zijn met de maatregel, omdat die een middenweg volgde tussen angst en moed.

    Deze voormiddag vindt overleg plaats met de sector. Ook in de andere deelstaten zal er overleg zijn met de rusthuizen. 'Er zal overleg zijn zodat iedereen zich kan organiseren. De beslissing is vooral een humane maatregel. Het is geen verplichting en elk rusthuis kan beslissen over de modaliteiten', zei Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) donderdag.

    Groen roept op vandaag nog een nieuwe Nationale Veiligheidsraad te houden, 'om de politieke improvisatie te stoppen'.

  • Economische groei in Azië valt voor eerst sinds jaren 1960 stil

    Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de snelgroeiende economieën in Azië door de coronacrisis volledig 'tot stilstand' zullen komen. Deze crisis is zwaarder dan de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009 en de Aziatische crash van 1997-1998, meldt het IMF donderdag. De regio zal voor het eerst een nulgroei kennen sinds de jaren 1960, klinkt het. 

    Hoewel Azië volgens het IMF nog beter af zal zijn dan andere gebieden, zal het toch zwaar worden getroffen, onder meer door een achteruitgang van de vraag in Europa en Noord-Amerika.

  • Premier Wilmès pleit voor meerderheidsregering bij economische relance

    Premier Sophie Wilmès (MR) zou het liefst aan de slag gaan met een meerderheidsregering eens de huidige gezondheidscrisis voorbij is. Dat zei ze donderdagochtend bij de Franstalige nieuwszender LN24. Volgens Wilmès zal die meerderheidsregering nodig zijn, omdat er bij de economische relance van ons land ideologische keuzes gemaakt moeten worden.

    Wilmès leidt momenteel een minderheidsregering van MR, CD&V en Open Vld, die samen over nauwelijks 38 op 150 Kamerzetels beschikken. Om de crisis rond het coronavirus aan te pakken, kreeg de regering wel het vertrouwen van een brede meerderheid in de Kamer. Het parlement gaf de regering ook tijdelijke volmachten om sneller maatregelen te kunnen nemen. 

  • Wereldwijd meer dan 2 miljoen besmettingen

    Over de hele wereld zijn 2.064.815 mensen met het coronavirus besmet geraakt, 137.078 personen hebben dat niet overleefd, blijkt donderdag uit cijfers van de vermaarde Johns Hopkins University. België behoort tot de tien landen met de meeste infecties en overlijdens, al neemt niet ieder land de 'vermoedelijke' overlijdens door Covid-19 op in de offiiciële sterftecijfers. België doet dat wel.

    De Verenigde Staten tellen met 639.628 het grootste aantal besmettingen, gevolgd door Spanje (180.659), Italië (165.155), Duitsland (134.753) en Frankrijk (134.582). België komt met 33.573 infecties op de tiende plaats, al voert niet ieder land evenveel tests uit. Met 28.554 sterfgevallen betalen de VS ook de zwaarste tol.

    33.573
    Infecties in België
    Met 33.573 infecties staat België wereldwijd op de tiende plaats.

  • Europa werkt aan steunplan voor bedrijven, met strenge voorwaarden

    Europees commissaris van mededinging Margrethe Vestager wil het de overheden makkelijker maken aandelen en converteerbare obligaties te kopen van bedrijven, zodat die de coronacrisis kunnen overleven. Dat schrijft Het Financieel Dagbad, dat een voorbereidend rapport in handen heeft gekregen.

    Aan de soepeler regels zijn wel strenge voorwaarden gekoppeld. De bedrijven in kwestie zouden bijvoorbeeld geen dividend en bonussen kunnen uitkeren, eigen aandelen inkopen of overnames doen zolang de staat een belang heeft. De steun zou beperkt zijn in de tijd. Voor 1 januari 2023 moet al begonnen worden met het afbouwen van het belang. 

  • 'Woonzorgcentra hebben gesmeekt om doortastende maatregelen'

    De Vlaamse regering wijst erop dat de woon-zorgsector weinig maatregelen heeft genomen om zich voor te bereiden op de uitbraak van het coronavirus. De Vlaamse regering heeft ongelijk, zo schrijft Vlozo in een opiniebijdrage. Vlozo is de sectororganisatie die de uitbaters van private ouderenvoorzieningen vertegenwoordigt.

  • Gehandicaptenzorg vraagt eenduidige aanpak bezoek

    Ook voor de gehandicaptenzorg kwam de maatregel om bezoek toe te laten in residentiële voorzieningen als een verrassing. Woensdag besliste de Nationale Veiligheidsraad dat bewoners van woon-zorgcentra, centra voor personen met een handicap, instellingen van de bijzondere jeugdzorg en psychiatrische instellingen vanaf nu weer bezoek mogen krijgen. Die bezoeker kon wel slechts één vaste persoon per bewoner zijn. Dat leidde gisteren tot grote controverse, omdat de maatregel niet besproken was met de sector, terwijl de woon-zorgcentra bijzonder zwaar getroffen zijn door het virus.

    Deze voormiddag zitten de sectoren rond de tafel om de maatregel te bespreken. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) hoopt dat dat overleg tot een eenduidige aanpakt leidt. 'We moeten hier zeer omzichtig mee omspringen, zeker omdat er nog niet voldoende beschermend materiaal is', zegt VAPH-woordvoerder Karina De Beule. 'We werken met een bijzondere doelgroep, onder wie mensen met een verstandelijke beperking. Het is niet eenvoudig uit te leggen dat ze hun ouders bijvoorbeeld niet mogen omhelzen als die op bezoek komen', zegt ze.

  • Vakbonden kanten zich tegen snelle heropstart bedrijven

    Steeds meer bedrijven staan te trappelen om hun activiteiten weer op te starten. De vakbonden houden de handrem op. 'Veiligheid eerst', klinkt het.

    'Bij onze leden horen we veel kritiek op de bonden', zegt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen. 'Er zijn verhalen van vakbondsmensen die uitrekenen dat het voor sommige werknemers financieel interessanter is thuis te blijven. Ook worden de gezondheidsrisico's opgeklopt, hoewel veel bedrijven bereid zijn verregaande veiligheidsmaatregelen te nemen.'

    Sommige werknemers vinden die tijdelijke werkloosheid oké, zeker nu het mooi weer is, en klussen bij in het zwart.

    Een autobedrijf, dat niet met naam in de krant wil, vindt dat de bonden niet proactief meewerken bij de heropstart. 'Sommige werknemers vinden die tijdelijke werkloosheid oké, zeker nu het mooi weer is, en klussen bij in het zwart', klinkt het. Dat valt ook te horen bij sommige bouwfirma's.

    Philippe Diepvents, het hoofd van de studiedienst van het ABVV, ontkent formeel dat de bonden niet willen meedenken aan de heropstart. 'Maar we zijn tegen het algemene pleidooi om iedereen weer aan het werk te zetten.' Volgens Diepvents is het niet mogelijk om en masse weer aan het werk te gaan. 'Kaarsen, speelgoed of parfum produceren is niet essentieel. Bouwbedrijven heropstarten en zes mensen in een busje naar de werf brengen, is onveilig.'

  • Zalando gaat mondmaskers verkopen

    Zalando voegt in de komende weken stoffen mondmaskers toe aan zijn assortiment. De opbrengst van de verkoop daarvan gaat naar een goed doel, meldt het Duitse bedrijf.

    In Duitsland beveelt de regering mensen aan mondkapjes te dragen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Ook in ons land is er een advies om stoffen maskers te dragen zodra de lockdownmaatregelen worden afgebouwd.

    Zalando zag net als andere kledingverkopers een dip in de verkoop door alle coronamaatregelen. 'In de drie weken na 9 maart vielen verkopen op ons platform terug met 8 procent, tegenover dezelfde periode vorig jaar', klinkt het. Zalando verwacht over het eerste kwartaal een bedrijfsverlies tussen 90 en 110 miljoen euro te boeken. In 2020 wil Zalando voor 350 miljoen euro kostenbesparingen doorvoeren. 

  • Wilmès ketst vraag Engie af over langer openhouden kerncentrales: 'slechte timing'

    Premier Sophie Wilmès reageert afwijzend op de vraag van Engie/Electrabel om een beslissing te nemen over het langer openhouden van de kerncentrales. Het bedrijf dringt daarop aan in een brief. 'Slechte timing', zei ze in het Radio 1-programma 'De Ochtend'. 'We zullen dat op het juiste moment aanpakken en voor het einde van het jaar moeten we beslissen. Maar onze aandacht gaat nu alleen naar de coronacrisis.'

  • Weyts: 'morgen bespreken of we opvang scholen verruimen'

    'Het mag niet bruusk gaan, we gaan niet zomaar de knop aan- of uitzetten', verduidelijkte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op Radio1 de plannen om de scholen opnieuw te openen.

    De Nationale Veiligheidsraad gaf gisteren geen concreet uitzicht op een heropening van de scholen. Weyts wil daarvoor nu zelf een voorstel doen. 'Ik snap de terughoudendheid om een datum te prikken, vandaar dat we de zaken willen omdraaien en dat we vanuit het onderwijsveld zelf een suggestie willen doen - aan de Veiligheidsraad, aan de virologen - om naar een geleidelijke opening van de scholen te gaan.'

    'We kijken in eerste instantie naar het lager onderwijs, omwille van de nabijheid. Kleuteronderwijs ligt moeilijker, daar is social distancing heel lastig. Voor de concrete organisatie willen we overleggen met de virologen, bijvoorbeeld over aparte speeltijden, de afstand tussen leraren en leerlingen'. In het secundair onderwijs zal allicht voorrang gegeven worden aan het technisch en beroepsonderwijs. 

    Weyts zit morgen samen met de onderwijskoepels en de vakbonden om concrete afspraken te maken. Ook over de opvang in de scholen. 'We zullen kijken of daar een versoepeling mogelijk is, nu focussen we op meest kwestbare kinderen en kinderen van mensen die werken in cruciale sectoren. We gaan bespreken of we dat kunnen verruimen.' 

    Hij dringt voorts aan om zeker in de scharnierjaren en overgangsjaren - tussen lager en middelbaar onderwijs en tussen verschillende graden - een evaluatiemoment in te bouwen.  'We zullen daar richtlijnen over formuleren, maar veel zal natuurlijk afhangen van hoeveel effectieve lestijd er nog overblijft na de opening.'

  • Aardbeienboer: 'Als de Bulgaren niet komen, is mijn bedrijf in gevaar.'

    Nu de Oost-Europese fruitplukkers wegblijven, moeten aardbeientelers zoals Rudi Boermans op zoek naar alternatieven. De Boerenbond hoopt dat de maatregelen van de regering leiden tot voldoende plukkers. Er wordt gekeken naar asielzoekers en tijdelijk werklozen.

    Maar Boermans tempert de verwachtingen. 'Asielzoekers en Belgen kunnen de Oost-Europeanen niet vervangen. De seizoensarbeiders uit Bulgarije hebben vaak jaren ervaringen met fruit plukken. Ze reizen maandenlang tussen Marokko, Spanje, Frankrijk en België om te werken.'

    Ik heb er ook niets aan een tijdelijk werkloze op te leiden als die na een tijdje al zegt: 'Ik kan terug naar mijn gewone job, tot ziens.''

    Rudi Boermans
    Aardbeienteler

    'Asielzoekers zijn ook gemotiveerd. Maar je moet veel tijd spenderen aan hun opleiding. Aardbeien pluk je met de nodig finesse, want ze moeten heelhuids bij de klant raken.'

    En tijdelijk werklozen? 'Een Belg wil niet werken voor 1.200 euro als hij normaal 2.000 euro verdient. Het werk is zwaar en wisselvallig. Op drukke dagen werken we elf uur. Ik heb er ook niets aan een tijdelijk werkloze op te leiden als die na een tijdje al zegt: 'Ik kan terug naar mijn gewone job, tot ziens.''

  • Wilmès: 'Ik wil ook duidelijkheid, maar we moeten dit stap per stap doen'

    Premier Sophie Wilmès (MR) reageerde deze ochtend op Radio 1 op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad, en de storm van kritiek die losbarstte op de beslissing om toch beperkt bezoek toe te laten in woon-zorgcentra.

    'Ik begrijp de bezorgdheid, maar het is geen verplichting, slechts een mogelijkheid', zei ze. 'Het was zinvol om enkele weken geleden de deuren van woon-zorgcentra te sluiten, maar eenzaamheid is een probleem voor mensen die al weken hun familie niet gezien hebben. En we weten nu dat het nog een lang verhaal kan zijn.'

    Het bezoek in de woonzorgcentra is geen verplichting, maar een mogelijkheid. We moeten dit ook niet snel-snel regelen. Of dat nu morgen, overmorgen of binnen een week is, is geen probleem, maar er moet iets gebeuren.

    Sophie Wilmès

    Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) reageerde gisteravond niet echt tevreden. 'Laat ons daarom die beslissing uitstellen en goed voorbereiden. In overleg. Het is te belangrijk om dit snel-snel te doen', zei hij toen.

    'En we moeten dit niet snel-snel doen', zegt Wilmès nu. 'Of dat nu morgen, overmorgen of binnen een week is, is geen probleem, maar er moet iets gebeuren.'

    Wilmès reageerde dat de beslissing besproken is geweest met de minister-presidenten van de verschillende regeringen. "Die zijn de baas van hun regering. Ik ging ervan uit dat dat wel besproken was.' Wilmés had het over een 'probleem van communicatie en tijd, dat wel in orde zal komen.'

    Dat er onvrede heerst over het gebrek aan duidelijkheid voor scholen, jeugdkampen, winkels, enzovoort, begrijpt ze. 'Ik wil ook duidelijkheid, maar we moeten dit stap per stap doen. Ik wil geen valse beloftes maken en een rigide agenda vastleggen van dat gaat dan gebeuren. Ik weet dat iedereen alles vandaag wil weten. We zijn dat gewoon. Ik probeer zo veel mogelijk perspectief te geven, maar het is te delicaat om te improviseren. Vanaf mei zullen we de afbouw starten, maar precieze data en wat we doen voor welke sector, dat kan ik nog niet zeggen.'

    Van de kritiek dat Wilmès te weinig op de voorgrond treedt tijdens deze crisis lijkt ze zich weinig aan te trekken. 'Ik ben hier nu toch, en gisteren was ik op tv. Ik communiceer als ik iets belangrijks te melden heb. Ik begrijp dat er veel vraag is vanuit de media, maar die is er ook vanuit mijn team.'

     

  • 'Ronde van Vlaanderen mikt op 11 oktober'

    Flanders Classics mikt op 11 oktober om de Ronde van Vlaanderen toch nog dit jaar te laten rijden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van een anonieme bron. 11 oktober, dat is pal tijdens de Ronde van Italië, die wellicht plaatsvindt van 3 tot en met 25 oktober.

    Hoe mooi zou het niet zijn mocht de Ronde kunnen uitgroeien tot het grootste ‘post-coronafeest’ van Vlaanderen?

    Tomas Van Den Spiegel
    Flanders Classics

    Tomas Van Den Spiegel, de CEO van Flanders Classics, houdt het bij 'tijdens één van de drie grote ronden'. 'Wat geen bezwaar is. De belangrijkste eendagskoers van het jaar zuigt altijd wel voldoende aandacht naar zich toe. Hoe mooi zou het niet zijn als de Ronde kon uitgroeien tot het grootste ‘post-coronafeest’ van Vlaanderen?'

  • Van Ranst: 'Dit had met de zorgsector besproken moeten worden'

    Viroloog Marc Van Ranst was kritisch over het toelaten van beperkt bezoek in woon-zorgcentra, gisteravond in 'Vandaag' op Eén. 'Sommige mensen vereenzamen en hebben contact nodig. Maar: is dit het goede moment? Woon-zorgcentra hebben nu al weken veel werk. Als ze dan ook nog eens met bezoek moeten rekening houden, is dat niet eenvoudig. De randvoorwaarden voor bezoek moeten dus zeker vervuld zijn: er moet genoeg beschermingsmateriaal zijn en het bezoek kan niet elke dag gebeuren.'

    'De timing is waarschijnlijk niet zo gelukkig en dit had met de sector moeten worden besproken. Het kan niet zijn dat die naar de Veiligheidsraad moet luisteren om te ontdekken dat ze bezoek gaat krijgen. Wetenschappers moeten wetenschappelijk advies geven. Als men van wetenschappers verwacht dat ze met de zorgkoepels gaan praten en met alle sectoren gaan afstemmen… Daar stopt onze taak misschien ook wel. Hier moet iedereen samenwerken. Mensen voor verrassingen plaatsen, is niet de goeie manier.'

  • Trump komt vandaag met richtlijnen voor herstart Amerikaanse economie

    De Amerikaanse president zal donderdag richtlijnen vrijgeven voor de stappen die moeten leiden tot een heropstart van de Amerikaanse economie en een terugkeer naar een normaal leven. Hij zei nog dat sommige staten nog voor 1 mei, de datum die hij zelf had vooropgesteld, zouden heropenen. 

    'Het is duidelijk dat onze agressieve strategie werkt', aldus de president. 'De gegevens suggereren dat we landelijk het hoogtepunt van het aantal nieuwe ziektegevallen zijn gepasseerd.'

    Tegelijk beklemtoonde hij de nood om waakzaam te blijven.  Volgens de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins, die wereldwijd cijfers van de coronacrisis verzamelt, zijn er gisteren op 24 uur tijd 2.569 doden gevallen, het grootste aantal tot dusver geregistreerd in de VS. In totaal heeft het virus in de Verenigde Staten al 28.326 mensenlevens geëist.

  • Gates Foundation maakt nog eens 150 miljoen vrij

    De Bill and Melinda Gates Foundation trekt nog eens 150 miljoen dollar uit om Covid-19 in ontwikkelingslanden te bestrijden, bovenop 100 miljoen die 1,5 maand geleden al werd vrijgemaakt. Het geld moet de armste landen in Azië en Afrika voorzien van testkits, infrastructuur en personeel om de crisis te beheersen.

    Daarnaast worden ‘enkele honderden miljoenen’ gereserveerd van het Strategic Investment Fund, het investeringsfonds dat streeft naar een wereldwijde betaalbare gezondheidszorg. Dat geld zal worden geïnvesteerd in leningen, kapitaal en borgstellingen voor privébedrijven die medisch materiaal, beschermingskledij en testkits maken.

  • CEO Gates Foundation: 'Nu al miljarden investeren in vaccinproductie'

    De Tijd sprak met de topman van de Bill & Melinda Gates Foundation, die voorop loopt in de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus. 

    De stichting van Microsoft-miljardair Bill Gates maakt zich zorgen over het gebrek aan internationale samenwerking. ‘We moeten dringend nadenken over hoe we snel vaccins gaan produceren en verspreiden onder 7 miljard aardbewoners. Er is geen productiecapaciteit om een vaccin op die schaal te maken, en als we ermee wachten tot het vaccin er is, verliezen we veel tijd. Daarom is het zinvol om, los van de keuze van het uiteindelijke vaccin, nu al te investeren in productiecapaciteit voor diverse types vaccins.’

    We zijn redelijk optimistisch dat er over 12 à 18 maanden een vaccin is. Er zijn zelfs bemoedigende indicaties dat het misschien eerder 12 dan 18 zal zijn.

    Topman van Gates Foundation

    ‘Daar zijn miljarden dollars voor nodig. Dat geld komt voor een deel uit ons strategisch investeringsfonds, maar we kunnen dat niet alleen. Hier moeten regeringen echt rond samenwerken. Ook al omdat geen enkel bedrijf alleen het risico wil nemen van zo’n grote investering.’

    ‘We zijn redelijk optimistisch dat er over 12 à 18 maanden een vaccin is. Er zijn zelfs bemoedigende indicaties dat het misschien eerder 12 dan 18 zal zijn. Het wordt sowieso het snelst ontwikkelde vaccin uit de menselijke geschiedenis.'

  • Politieke kakofonie na Nationale Veiligheidsraad

    De coronamaatregelen werden woensdag door de Nationale Veiligheidsraad verlengd tot 3 mei, maar op enkele vlakken werden ze ook versoepeld. Tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen opnieuw open, en bewoners van woon-zorgcentra mogen voortaan één bezoeker (en altijd dezelfde) ontvangen als die persoon de voorbije 2 weken geen symptomen van ziekte heeft vertoond.

    ©Photo News

    Die laatste maatregel kreeg meteen bakken kritiek. Margot Cloet van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro reageerde vol ongeloof. 'Wij gaan onze woon-zorgcentra adviseren deze richtlijn niet te volgen', klonk het. 'De deuren letterlijk openzetten betekent ook de deuren wagenwijd openzetten voor het virus, meer besmettingen en meer kwetsbare ouderen die hieraan zullen sterven', klonk het. 'Bezoek toelaten is totaal onbegrijpelijk.'

    Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kantte zich opvallend genoeg tegen de beslissing om een beperkt bezoekrecht toe te laten in de rusthuizen. Dat besluit is nochtans mee genomen door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). 'Bezoek aan woonzorgcentra en andere voorzieningen moet heel doordacht gebeuren. Laat ons daarom die beslissing uitstellen en goed voorbereiden. In overleg. Het is te belangrijk om dit snel-snel te doen.'

    Tot slot is er ook kritiek omdat de Nationale Veiligheidsraad geen uitspraken doet over het openen van de scholen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)  gaat zelf een datum prikken op een terugkeer naar de schoolbanken. Hij zal wel eerst overleggen met de andere deelstaten.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud