1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Scherpe kritiek op late communicatie over winkelopeningen

De ondernemersorganisaties zijn niet te spreken over de late duiding over welke winkels nu wel en niet zaterdag mogen openen.
  • Ex-Tourwinnaar haalt circa 350.000 euro op voor Britse zorg

    Wielrenner Geraint Thomas heeft bijna 350.000 euro opgehaald voor het goede doel. De voormalige winnaar van de Ronde van Frankrijk reed daarvoor in drie dagen tijd drie keer 12 uur op de fietstrainer. Het geld gaat naar de Britse gezondheidszorg (NHS).

    Terwijl Thomas op de fiets zat stroomden de donaties binnen. 'Het heeft een ongelooflijk bedrag opgeleverd. Ik dank iedereen die mij heeft gesteund', zei de renner van Team Ineos. 'Alles doet nu pijn', voegde hij er aan toe.

  • WGO: 'Veel landen zullen dodentol moeten herzien'

    In navolging van China zullen verschillende landen de dodentol van het coronavirus moeten herzien, oordeelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). China heeft vrijdag 1.290 bijkomende sterfgevallen in Wuhan bekendgemaakt. 'Dit is moeilijk te bewerkstelligen tijdens een crisis, alle gevallen en alle doden identificeren', zei Maria van Kerkhove, een verantwoordelijke bij de WGO voor de aanpak van de pandemie, tijdens een virtuele persconferentie.

    'We kunnen verwachten dat talrijke landen zich in een gelijkaardige situatie bevinden. Ze zullen hun lijsten moeten herzien en zich moeten afvragen: hebben we hen allemaal geteld?' Volgens de verantwoordelijke is de nieuwe balans in China tot stand gekomen op basis van verschillende databanken. De autoriteiten kregen laattijdige rapporten van begrafenisondernemers, overstelpte ziekenhuizen, veldhospitalen, laboratoria, detentiecentra en rusthuizen.

  • IMF: 'Afrika komt zeker 44 miljard tekort in strijd tegen corona'

    Afrikaanse landen komen bij elkaar zeker 44 miljard dollar tekort voor een gedegen aanpak van de coronapandemie. Daarvoor waarschuwde het Internationale Monetair Fonds (IMF). IMF-directeur Kristalina Georgieva riep op tot meer en snelle internationale steun voor het continent.

    Volgens de Bulgaarse heeft het Afrikaanse continent onder meer onvoldoende middelen op het gebied van gezondheidszorg om de pandemie aan te pakken. Alles bij elkaar is volgens haar zeker 114 miljard dollar nodig om in de dringende behoeften te voorzien.

    Volgens het IMF en de Wereldbank is tot nu toe 57 miljard dollar aan leningen en subsidies voor Afrika vrijgemaakt dit jaar. Dat geld kan ook worden gebruikt om het herstel van het continent te ondersteunen. Het IMF en de Wereldbank zijn voor een groot deel van dat bedrag verantwoordelijk. 

  • 150.000
    doden
    De coronapandemie heeft wereldwijd nu al aan meer dan 150.000 mensen het leven gekost. Dat bleek vrijdagavond uit cijfers van de Johns Hopkins University. De VS zijn het zwaarst getroffen met meer dan 34.500 sterfgevallen. Wereldwijd zijn zeker 2,2 miljoen besmettingen vastgesteld.

  • Bolsonaro voert strijd tegen lockdown op

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft het niet begrepen op de quarantainemaatregelen die verschillende gouverneurs in zijn land, onder meer die van São Paulo en Rio de Janeiro, ingevoerd hebben. Dat maakte hij vrijdag nog eens duidelijk.

    Mandetta stelde de volksgezondheid, het leven voorop. Voor mij primeren de economie en jobs.

    Jair Bolsonaro
    Braziliaanse president

    'Alle winkels moeten weer open. Met dat pleidooi neem ik een risico want als de situatie verergert, keert dat als een boemerang terug. Maar ik ben hier echt van overtuigd', zei de extreemrechtse ex-militair. De uitspraken kwamen er een dag nadat hij zijn populaire minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta de laan uitgestuurd had.

    'Mandetta stelde de volksgezondheid, het leven voorop. Voor mij wegen de economie en jobs zwaar door', verantwoordde hij die beslissing. Officieel telt Brazilië bijna 34.000 besmettingen en ruim 2.100 coronaoverlijdens. Maar onderzoekers denken dat het aantal besmettingen zeker 15 keer hoger ligt omdat het land amper test.

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft lak aan lockdownmaatregelen en wil vooral de economie weer op gang trekken.
    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft lak aan lockdownmaatregelen en wil vooral de economie weer op gang trekken. ©AFP

  • Gouverneur New York schiet met scherp op Trump

    Het zit er bovenarms op tussen de Amerikaanse president, Donald Trump, en de gouverneur van New York, Andrew Cuomo. Tijdens zijn dagelijkse persconferentie over de coronacrisis verweet Cuomo Trump de 'luchtvaart en andere sectoren flink wat financiële hulp toe te gooien terwijl de staten amper federale steun krijgen'.

    De gouverneur is vooral uit op financiële hulp om de testcapaciteit in zijn staat uit te breiden vooraleer hij de lockdownmaatregelen wil versoepelen en de economie weer geleidelijk wil opstarten. 'Is er geld om te doen wat u wil dat wij doen? Nee', zei Cuomo. 'U schuift de verantwoordelijkheid op ons af maar houdt het geld wel op zak.'

  • 'Welke winkels wel en niet open mogen, niet uit te leggen'

    Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ zijn snoeihard voor de late communicatie over welke doe-het-zelfzaken en tuincentra nu wel en niet open mogen.

    Woensdag besliste de Veiligheidsraad dat doe-en-zelfzaken en tuincentra vanaf zaterdag mogen open gaan. Maar pas iets voor 19 uur vrijdagavond stond het besluit hierover in het Staatsblad. Daaruit blijkt dat alleen doe-het-zelfzaken 'met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen' en 'tuincentra en boomkwekerijen die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen' de deuren mogen openen.  

    'Geen weldenkend mens aan wie je krijgt uitgelegd waarom een speciaalzaak in verf, tegels, sanitair... dicht moet blijven terwijl de winkels die al die producten onder één dak verkopen opnieuw mogen openen. Alsof dat niet allemáál doe-het-zelfzaken zijn.', maakt Danny Van Assche van UNIZO zich kwaad.

    De organisaties laken ook de 'onwaarschijnlijk laat getimede communicatie over de regeling'. Meerdere winkels dachten dat ze konden openen, hadden personeel opgeroepen, maar moeten nu dicht blijven. 'Zo ga je niet met ondernemers om.'

    Tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen vanaf zaterdag weer open.
    Tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen vanaf zaterdag weer open. ©EPA

  • Waarom niet één Covid-ziekenhuis per provincie?

    Een studie van Harvard voorspelt dat we nog tot 2022, en misschien zelfs 2025, opflakkeringen van het coronavirus zullen moeten bedwingen. Daarom lanceert UZ Brussel-directeur Marc Noppen in zijn dagboek een idee: waarom per provincie niet één ziekenhuis aanwijzen dat exclusief Covid-patiënten behandelt? 'Niet alleen voor de directe behandeling van de ziekte, maar ook voor besmette mensen die er voor andere aandoeningen terechtkunnen. Misschien volstaat op termijn één ziekenhuis voor het land, zoals het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek.’

  • Twee Duitse deelstaten verplichten mond- en neusbedekking

    Saksen voert als eerste deelstaat in Duitsland een gedeeltelijke plicht voor het dragen van mondkapjes in. Mensen moeten mond- en neusbedekking hebben in het openbaar vervoer binnen de deelstaat en in winkels. Mecklenburg-Voor-Pommeren volgde vrijdagavond als tweede staat. Daar geldt de plicht alleen in het openbaar vervoer en in taxi's.

    Voor de deelstaatpremier van Saksen Michael Kretschmer hoeven het geen dure mondkapjes te zijn. Het gezicht mag ook worden bedekt met bijvoorbeeld een sjaal. Zijn collega van Mecklenburg-Voor-Pommeren Manuela Scheswig had het vrijdagavond over een stofmasker of een doek voor hun mond.

    De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn verklaarde eerder vrijdag dat er vooralsnog geen landelijke plicht komt voor het dragen van mondkapjes. 'Er is een advies om bescherming te dragen op bepaalde plekken, dat vrijwillig kan worden opgevolgd.'

  • Bijna 18.700 overlijdens in Frankrijk

    In Frankrijk heeft de coronapandemie nu al aan zeker 18.681 mensen het leven gekost. Dat maakten de Franse autoriteiten vrijdagavond bekend. In een dag steeg het aantal overlijdens met 761.

    Het aantal mensen op de afdeling intensieve verzorging blijft wel dalen. Donderdag lagen er 6.248 patiënten, vrijdag nog 6.027. In totaal liggen 31.190 mensen in het ziekenhuis. Het aantal gehospitaliseerden daalde voor de derde dag op rij.

  • Veel piloten, maar de Belgische cockpit is leeg

    Een wildgroei aan expertengroepen, een gebrekkige samenwerking tussen de federale overheid en de deelstaten en slechte communicatie: de ergernis groeit over het beheer van de coronacrisis. Onvermijdelijk worden daarbij vragen gesteld over het optreden van premier Sophie Wilmès. Dat blijkt uit deze analyse.

    Op meerdere ministeriële kabinetten wordt schoorvoetend toegegeven dat Wilmès’ optreden suboptimaal is. ‘Alles wordt uitbesteed aan werkgroepen, niemand heeft een goed overzicht en de regio’s worden nauwelijks betrokken. We zijn een moeilijk land, maar zo wordt het helemaal onmogelijk’, klinkt het.

    Op een ander kabinet wordt het zo verwoord: ‘Over pietluttigheden zijn we soms uren bezig en bij belangrijke beslissingen die ons aangaan worden we nauwelijks betrokken.’ 

    Waar leiders als Merkel, maar ook Mark Rutte in Nederland, Emmanuel Macron in Frankrijk en Giuseppe Conte in Italië lof krijgen voor hun crisismanagement, ontbreekt dat leiderschap in ons land.

  • Illegale migranten, sterkhouders van bloedende Amerikaanse economie

    De Verenigde Staten kregen de voorbije dagen economische horrorcijfers over zich heen. In de amechtig naar adem happende economie blijken de door president Donald Trump verguisde illegale migranten plots een onmisbare schakel.

    Zij vervullen immers de slecht betaalde jobs waarvoor de 'legale' inwoners van de VS hun neus ophalen. Vooral in de voedselbevoorrading spelen de mensen zonder papieren dezer dagen een cruciale rol. 'Jammer dat het een gezondheidscrisis vergde om in te zien dat die migranten onze onbezongen helden zijn', zegt landbouwer Hector Lujan.

  • De Wever laat appartementen verzegelen na lockdownfeestjes

    De Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat enkele appartementen in de Korte Herentalsestraat verzegelen omdat de politie er de voorbije weken meermaals vaststellingen deed van 'lockdownfeestjes' of plannen daarvoor. Dat laat hij weten via zijn woordvoerder. 

    Het is de eerste keer dat in Antwerpen een toeristisch verblijf wordt verzegeld vanwege de coronacrisis.

    De politie deed op 23 maart een eerste keer vaststellingen van een overtreding van de coronamaatregelen in het pand waar de appartementen zich bevinden. Op 3 april trof de politie vijf jonge mannen aan in een van de appartementen. Ze woonden er niet maar waren er samen naar een film aan het kijken. De avond nadien hield de politie drie inzittenden van een wagen tegen op weg naar een appartement in het pand 'voor een lockdownfeestje'. Een laatste vaststelling gebeurde op 9 april. 

    Volgens de Wever werden de appartementen in kwestie bij herhaling ter beschikking gesteld als toeristische verblijfsaccommodatie voor niet-essentiële reizen en werd het samenscholingsverbod er overtreden. Het is de eerste keer dat in Antwerpen een toeristisch verblijf wordt verzegeld vanwege de coronacrisis. De verzegeling duurt tot het einde van de coronamaatregelen.

  • Welke doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen open?

    In het Staatsblad is vrijdagavond het besluit met de aangepaste maatregelen in de strijd tegen het coronavirus gepubliceerd. Het was vooral uitkijken welke doe-het-zelfzaken en tuincentra voortaan de deuren mogen openen.

    'Het gaat om doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen en tuincentra en boomkwekerijen die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen', staat te lezen. Daarnaast mogen ook 'de groothandels bestemd voor professionelen' open, 'maar enkel ten gunste van deze laatsten'.

    De tuincentra en doe-het-zelfzaken moeten garanderen dat alle aanwezigen een afstand van 1,5 meter kunnen respecteren. Net zoals in de supermarkten mag er maximum één klant er tien vierkante meter binnen en mag die maximum een half uur binnen blijven. 

  • Kunstbeurs Art Brussels uitgesteld naar 2021

    De internationale kunstbeurs Art Brussel gaat dit jaar niet door. De 38ste editie wordt door het verbod op massa-evenementen verplaatst naar 2021 en zal dan van 22 tot 25 april plaatsvinden in de hallen van Tour & Taxis.

    Art Brussels vindt jaarlijks plaats in april, maar na de uitbraak van het coronavirus en de lockdown was de beurs een eerste keer uitgesteld naar een nieuwe datum: van 25 tot 28 juni. Maar die datum blijkt niet haalbaar. Daarom verschuift de focus naar 2021.

  • Een vijfde bewoners woon-zorgcentra besmet

    Uit nieuwe resultaten van de coronatesten in de Vlaamse woon-zorgcentra blijkt dat 16 procent van de personeelsleden positief testte en 20 procent van de bewoners drager is van het virus. De cijfers bevestigen de eerste vaststellingen, laat de Taskforce Zorg vrijdag weten.

    Bij de bewoners blijkt nog steeds ongeveer één op de twee mensen met symptomen toch negatief te testen. Bij de personeelsleden zonder symptomen die getest werden, bleek 13 procent positief. Op dit moment zijn ongeveer 80 procent van de cijfers van de eerste testen in de woon-zorgcentra geanalyseerd.  

  • Italië wacht op keerpunt in epidemie

    In Italië lijkt de piek van de corona-epidemie voorbij. Al dagen zit het land op een plateau maar het wacht voorlopig vergeefs op de neerwaartse trend in het aantal besmettingen en overlijdens. In 24 uur overleden opnieuw 575 mensen aan de longziekte. Een dag eerder waren dat er 525. De dodentol staat nu op 22.745.

    In een etmaal zijn 3.493 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat zijn er wel een beetje minder dan de dag ervoor, toen sprake was van een stijging met 3.786. In totaal heeft Italië nu 172.434 coronagevallen vastgesteld. Het aantal mensen op de afdeling intensieve verzorging daalde voor de veertiende dag op rij, van 2.936 naar 2.812.

    14 dagen op rij
    daling patiënten op intensieve
    Het aantal mensen op de afdeling intensieve verzorging daalde voor de veertiende dag op rij, van 2.936 naar 2.812.

  • Ziekenhuisopnames in New York stabiliseren

    New York blijft met afstand de zwaarst door corona getroffen Amerikaanse staat. Gouverneur Andrew Cuomo maakte vrijdag bekend dat de afgelopen 24 uur 630 mensen zijn overleden, iets meer dan de dag ervoor. Het totale sterftecijfer staat nu op 15.462.

    Cuomo had iets positiever nieuws over het aantal nieuwe patiënten dat moest worden opgenomen. Dat is met 2.000 nog altijd aanzienlijk, maar het lijkt zich te stabiliseren. Er liggen nu 17.316 coronapatiënten in een ziekenhuis, voor de derde dag op rij een teruggang en het geringste aantal sinds 5 april.

  • EU-parlement dringt aan op euro-obligaties

    Het Europees Parlement roept de Europese regeringsleiders op gezamenlijk schuld aan te gaan om de coronacrisis het hoofd te bieden. In een resolutie die met 395 stemmen voor, 171 tegen en 128 onthoudingen is aangenomen, vraagt het parlement om een omvangrijk herstelplan, een verhoging van de Europese meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 en om de uitgifte van euro-obligaties om de nodige investeringen in de wederopbouw te kunnen financieren.

    Volgens parlementsvoorzitter David Sassoli maakt de resolutie duidelijk dat het parlement verder wil gaan dan de ministers van Financiën van de eurozone. Die sloten vorige week een akkoord over een hulppakket van 540 miljard euro voor de korte termijn, maar konden het niet eens worden over de uitgifte van euro-obligaties voor de financiering van de wederopbouw na de crisis, omdat Nederland en Duitsland daar een stokje voor staken.

    Vooral Italië, Spanje en Frankrijk zijn vurige pleitbezorgers van zo'n obligaties. In een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwde Frans president Emmanuel Macron donderdagavond nog dat de 'EU als politiek project ten dode opgeschreven is zonder financiële solidariteit'.

  • Belgische bedrijven stellen massaal investeringsplannen uit

    Belgische bedrijven stellen massaal hun investeringsplannen uit door de coronacrisis. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van de Economic Risk Management Group (ERMG).

    De regering riep de ERMG vorige maand in het leven om de economische situatie tijdens de coronacrisis van dichtbij op te volgen. De groep publiceert voor de derde week op rij de resultaten van een enquête uitgevoerd door werkgeversfederaties BECI, NSZ, Unizo, UWE en Voka.

    De onzekerheid maakt dat veel bedrijven hun investeringsplannen uitstellen. Een derde heeft die verplaatst tot een latere datum, in 2020 of 2021, en een derde heeft ze voor onbepaalde tijd uitgesteld.

    De meer dan 5.000 bevraagde bedrijven geven aan dat hun omzetverlies en solvabiliteits- en liquiditeitsproblemen op ongeveer hetzelfde niveau zijn gebleven als de afgelopen weken. Wat de perceptie van het risico op een faillissement betreft, neemt het verschil tussen de bedrijfstakken toe. De sector ‘kunst, amusement en recreatie’ is koploper en schat het risico nog hoger in dan de voorbije weken.

    De onzekerheid maakt dat veel bedrijven hun investeringsplannen uitstellen. Een derde heeft die verplaatst tot een latere datum, in 2020 of 2021, en een derde heeft ze voor onbepaalde tijd uitgesteld. Een op de acht ondernemingen houdt echter vast aan haar investeringsplannen.

    Door de coronacrisis stellen heel wat Belgische bedrijven grote investeringen voorlopig uit.
    Door de coronacrisis stellen heel wat Belgische bedrijven grote investeringen voorlopig uit. ©Photo News

  • Digitale corona-armband in de Antwerpse haven

    In de Antwerpse haven gaan technici van het Havenbedrijf Antwerpen die actief zijn op sleepboten en aan de kaaien aan de slag met een armband die begint te trillen als iemand te dicht in de buurt komt.

    'Op die manier kunnen ze perfect de 1,5 meter afstand houden die in deze coronatijden als social distancing wordt gevraagd', zegt topman John Baekelmans van het Belgische bedrijf Rombit, dat de digitale armband ontwikkelde.

    Wearable tech om coronabesmettingen tegen te gaan

  • Tweedehandswagens mogen maandag weer naar keuring

    ©BELGA

    De technische keuring van tweedehandswagens – zowel personen- als bestelwagens - wordt vanaf maandag weer mogelijk. Ook landbouwvoertuigen kunnen weer gekeurd worden. Dat deelt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) vrijdag mee.

    De keuringscentra sloten op 17 maart de deuren. Op 25 maart kwam er een al beperkte heropening, voor herkeuringen en voor de keuring van bedrijfs- en transportvoertuigen, bussen en prioritaire voertuigen.

    De gewone jaarlijkse keuring van wagens en vrachtwagens blijft voorlopig opgeschort. De bestaande keuringsattesten blijven geldig tot vier maanden na de (nog niet bekende) einddatum van de noodmaatregelen.

    Die laatste maatregel wordt nu ook uitgebreid naar voertuigen die binnen de maand na de einddatum van de noodmaatregelen naar de keuring moeten. ‘Mensen krijgen zo meer tijd om hun afspraak te plannen wanneer de keuring weer mogelijk wordt’, klinkt het.

  • Italië kromp voor lockdown al 5 procent

    De coronapandemie gaat de Italiaanse economie een enorme dreun verkopen. Dat valt af te leiden uit een rapport van de Italiaanse centrale bank. Die gaat ervan uit dat de derde economie van de eurozone tijdens de eerste drie maanden van het jaar - dus voor de volledige lockdown van het land - al met 5 procent gekrompen is.

    De stopzetting van alle niet-essentiële economische activiteiten schaaft elke week 0,5 procentpunt van het bruto binnenlands product en dan rekenen we de indirecte impact en de ruimere implicaties van de pandemie, zoals de vertraging van de wereldwijde handel, nog niet mee.

    Italiaanse centrale bank

    De Italiaanse regering zette het land op 9 maart in quarantaine. Op 23 maart legde ze alle niet-essentiële economische activiteiten stil. 'Die maatregel schaaft elke week 0,5 procentpunt van het bruto binnenlands product en dan rekenen we de indirecte impact en de ruimere gevolgen van de pandemie, zoals de vertraging van de wereldwijde handel, nog niet mee', zegt de centrale bank.

    Een voorspelling voor het tweede kwartaal en voor heel 2020 doet de instelling niet. 'Veel zal afhangen van de duur en de geografische verspreiding van de pandemie en van nationale en internationale factoren zoals de doeltreffendheid van het economisch beleid.' Economen houden er rekening mee dat de Italiaanse economie in het tweede kwartaal met meer dan 18 procent krimpt. Over heel 2020 sluiten ze een daling met meer dan 13 procent niet uit.

  • China wekt argwaan met forse stijging dodentol

    In een klap kwamen er vrijdag in Wuhan - de Chinese stad waar het coronavirus eind vorig jaar opdook - 1.290 doden bij. Volgens een update van de lokale autoriteiten lag de dodentol op 3.869, wat de helft hoger is dan het cijfer dat de voorbije weken werd gecommuniceerd.

    Door de revisie steeg het Chinese dodental tot 4.632. De forse opwaartse bijstelling van de dodentol door corona wakkert het vermoeden aan dat China harder is getroffen dan het wil toegeven. Want dat zou zand strooien in de propagandamachine.

  • Bpost zet rem op pakjesafhalingen

    Door de enorme boom van de onlineverkoop sinds de coronacrisis, vraagt Bpost klanten hun leveringen meer te spreiden. Het postbedrijf kan de gigantische toestroom van pakjes amper aan en beslist daarom het aantal pakjes dat klanten kunnen meegeven aan het Bpost-personeel te beperken.

  • 58 procent wereldbevolking in quarantaine

    Minstens 4,5 miljard mensen moeten zich door het nieuwe coronavirus aan quarantainevoorschriften van de overheid houden. Dat komt overeen met ongeveer 58 procent van de wereldbevolking, die door de Verenigde Naties in april 2020 op 7,8 miljard wordt geschat.

    Sinds half maart groeide het aantal mensen dat door Covid-19 beperkt wordt in zijn mobiliteit explosief. Op 18 maart ging het over ruim 500 miljoen mensen. Zeven dagen later ging het al om 3 miljard mensen. Vandaag wordt aan minstens 4,5 miljard mensen, uit 110 landen en regio's, gevraagd thuis te blijven. Voor de meerderheid zijn de lockdownmaatregelen verplicht. Geen enkele regio in de wereld ontsnapt.

    In de meeste gevallen mag de bevolking wel van thuis uit werken of op pad om levensnoodzakelijke producten te kopen of naar de dokter of apotheker te gaan. Andere landen vragen wel thuis te blijven, maar leggen geen dwingende maatregelen op. Dat is bijvoorbeeld zo in Mexico, een groot deel van Brazilië, Japan, Iran, Zwitserland, Oeganda en Canada. In een 25-tal landen of gebieden, vooral in Afrika en Latijns-Amerika, geldt een avondklok.

    4,5 miljard
    mensen in lockdown
    Vandaag wordt aan minstens 4,5 miljard mensen, uit 110 landen en regio's, gevraagd thuis te blijven.

  • Verenigd Koninkrijk registreert 847 nieuwe overlijdens

    In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur 847 mensen in het ziekenhuis overleden aan het coronavirus. Dat zijn er ongeveer evenveel als een dag eerder. De totale dodentol staat er nu op 14.576.

    Het aantal mensen dat positief heeft getest, is met 5.599 toegenomen en bedraagt nu 108.692, gaf het ministerie van Volksgezondheid nog mee.

    De dagelijkse cijfers houden alleen rekening met besmette patiënten die in het ziekenhuis zijn overleden. Dat is een meetmethode die fel bekritiseerd wordt, omdat de overlijdens in bijvoorbeeld rusthuizen, die ook zwaar zijn getroffen door de pandemie, niet in rekening worden gebracht.

    De Britse regering besliste donderdag om de lockdownmaatregelen, die er sinds 23 maart van kracht zijn, met minstens drie weken te verlengen.

  • Euroclear bergt beursplannen voorlopig op

    De Brusselse effectenreus Euroclear steekt zijn beursplannen voorlopig in de koelkast wegens het onzekere klimaat. Meer dan een jaar geleden raakte bekend dat het bedrijf overweegt een minderheidsbelang te verkopen of een beursgang in de steigers te zetten. ‘We zullen wachten tot de economische activiteit en de marktstabiliteit duurzaam zijn hersteld om ons opnieuw over deze kwestie te buigen.’

  • Ruzie over geneesmiddelentekort bijgelegd

    Het federale geneesmiddelenagentschap FAGG en het artsensyndicaat BVAS strijken in een gezamenlijke mededeling de plooien glad. BVAS-voorzitter Philippe Devos had eerder geklaagd dat heel wat ziekenhuizen zonder voorraden van belangrijke medicijnen zoals kalmerende middelen kwamen te zitten, en van de overheid de boodschap kregen dat ze middelen moesten gebruiken die normaal voor dieren bestemd zijn.

    Beide instanties overlegden woensdag over de problemen met de geneesmiddelenbevoorrading in sommige ziekenhuizen. Volgens de gezamenlijke verklaring worden de tijdelijke tekorten opgelost. Het FAGG zegt dat het een systeem heeft opgezet om alle voorraden en tekorten aan geneesmiddelen voor de behandeling van COVID-19-patiënten te monitoren. Producenten kregen de vraag om de productie op te voeren en er werden extra voorraden gekocht, ook in het buitenland.

    ‘Ook geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik werden beschikbaar gesteld voor menselijk gebruik, na controle van hun perfecte compatibiliteit en veiligheid voor dit gebruik’, aldus het persbericht. BVAS zegt nu dat het voldoende garanties heeft gekregen dat die middelen veilig kunnen gebruikt worden.

  • Europese Commissie wil strengere kapitaaleisen voor banken bekijken

    De Europese Commissie wil de invoering van strengere kapitaalvereisten voor banken – de Basel IV-normen – herbekijken. Die zijn een verre uitloper van de kredietcrisis van tien jaar geleden. In reactie op die crisis werden, onder leiding van de in Basel gevestigde internationale bankentoezichthouder, strengere normen opgesteld voor de solvabiliteit van banken. Op die manier moet de kans op een nieuwe crisis een stuk kleiner worden. 

  • Sommige postkantoren gaan weer open op zaterdag

    Bpost gaat zaterdag een deel van zijn postkantoren opnieuw openen. Sinds de afkondiging van de lockdownmaatregelen op 13 maart waren de Bpost-kantoren dicht op zaterdag. Daar komt verandering in.

    De heropening gebeurt geleidelijk. Zaterdag zullen al 350 kantoren open zijn. Op de website van Bpost kunt u opzoeken welke kantoren in uw buurt open zijn. Bpost vraagt alleen voor dringende zaken naar het kantoor te komen.

    In de week blijven aangepaste openingsuren gelden: de postkantoren zijn dan open tot 17 uur en zijn 's middags gesloten tussen 12.30 en 13.30 uur.

  • 144 nieuwe overlijdens in Nederland

    In Nederland zijn sinds donderdag 144 nieuwe overlijdens door het coronavirus geregistreerd. Dat brengt het totale dodental op 3.459, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen op het virus wordt getest. Bovendien komen meldingen soms pas na een paar dagen binnen.

    Het RIVM registreerde verder ook 156 nieuwe ziekenhuisopnames, wat het totaal sinds het begin van de uitbraak op 9.456 brengt. Het aantal bevestigde besmettingen steeg de afgelopen 24 uur met 1.235 naar 30.449.

  • Britse onderzoekers hopen vaccintests al tegen herfst af te ronden

    Een groep onderzoekers van de universiteit van Oxford hoopt al in de herfst de laatste klinische testen af te ronden van hun kandidaat-coronavaccin, waarna het klaar zou zijn voor massaproductie. Het team onder leiding van professor Sarah Gilbert is nu bezig met een zogenaamde gerandomiseerde test op 500 mensen tussen 18 en 55 jaar, met een controlegroep. Tegen midden volgende maand zouden de testvaccins toegediend moeten zijn. De testen zouden daarna, in de zogenaamde fase 3, opgeschaald worden tot 5.000 mensen en ook oudere proefpersonen omvatten.

    ‘In het beste scenario hebben we tegen de herfst van 2020 een resultaat over de werkzaamheid op basis van de fase 3 test, en de mogelijkheid om grote hoeveelheden van het vaccin te produceren. Maar die beste scenario’s zijn heel ambitieus en kunnen nog veel veranderen’, zegt Gilbert aan het medisch tijdschrift The Lancet.

    Het gaat om één van de eerste kandidaat-vaccins die in de testfase komen. Wereldwijd heeft de Wereldgezondheidsorganisatie 70 kandidaat-vaccins in ontwikkeling geïdentificeerd. Drie vaccins zijn al in de fase van testen op mensen. Ze werden ontwikkeld door het Chinese CanSino Biological, het Amerikaanse Inovio Pharmaceuticals en het Amerikaanse Moderna.

  • Eleven Sports zendt benefietconcert live uit

    De sportzender Eleven Sports zal zaterdag het concert ‘One World: Together At Home’ uitzenden. Dat is een wereldwijd benefietconcert dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) op zaterdag 18 april organiseert om al wie vecht tegen het coronavirus een hart onder de riem te steken.

    Met Lady Gaga als uithangbord willen ze geld inzamelen voor medisch personeel dat wereldwijd tegen het virus strijdt. Ook onze Belgische Angèle zal haar opwachting maken tijdens het concert. ‘We streven ernaar de WGO op alle mogelijke manieren te steunen in deze barre tijden’, klinkt het bij Eleven Sports. ‘De show wil iedereen een warm gevoel van verbondenheid geven en daar sluiten wij ons graag bij aan.’

    De Belgische zangeres Angèle zal te zien zijn tijdens het benefietcontert van de Wereldgezonheidsorganisatie.
    De Belgische zangeres Angèle zal te zien zijn tijdens het benefietcontert van de Wereldgezonheidsorganisatie. ©AFP

  • Bijna 100.000 EU-burgers wachten nog op repatriëring

    Bijna 100.000 EU-burgers zitten nog steeds vast in het buitenland als gevolg van de reisbeperkingen die de coronapandemie heeft veroorzaakt. Die balans heeft de Europese Commissie vrijdag opgemaakt. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn wel al meer dan een half miljoen gestrande EU-burgers gerepatrieerd.

    Bij het begin van de pandemie en de wereldwijde invoering van reisbeperkingen, meldden zo’n 600.000 EU-burgers dat ze gestrand waren in Azië, Amerika of andere werelddelen en dat ze naar huis wilden. De lidstaten en de Europese instellingen besloten een nauwe consulaire samenwerking op te zetten om zoveel mogelijk mensen terug te halen.

    Dankzij de ‘ongeziene repatriëringsoperatie’ zijn intussen ruim 500.000 burgers naar huis gebracht, meldt de Commissie. De meeste vluchten hebben de lidstaten voor hun rekening genomen. Daarnaast heeft ook de Commissie bijna 200 vluchten georganiseerd en gefinancierd. Die waren goed voor de repatriëring van meer dan 45.000 mensen, waaronder ook ruim 5.000 burgers van niet-lidstaten zoals het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen.

    De Commissie raamt dat er nog steeds 98.900 EU-burgers vastzitten in derde landen. De inspanningen worden voortgezet om ook hen de komende dagen naar huis te brengen, beloven ze.

  • 'Scholen zullen ook volgend schooljaar nog dichtgaan'

    Dirk Van Damme, de Belgische onderwijsspecialist van de OESO, zegt dat ook volgend schooljaar rekening moet worden gehouden met tijdelijke sluitingen. Hij pleit ook voor een soepele toepassing van de leerplicht.

    Van Damme schrijft dat in een document dat uiteenzet wat de voorwaarden zijn voor een succesvolle existrategie voor het onderwijs. 'Leerlingen mogen niet wettelijk verplicht worden voltijds naar school te gaan. Idealiter moet de school voor elke leerling de meest geschikte onderwijs- en leeromgeving ontwikkelen’, klinkt het.

  • Luiks bedrijf gaat 100.000 neuswissers per week maken

    Any-Shape, een bedrijf uit Flémalle (Luik) gespecialiseerd in 3D-printing, start vanaf het weekend met de productie van zogenaamde wissers, die gebruikt worden om stalen af te nemen in de neus. Het bedrijf zegt er circa 100.000 per week te kunnen maken.

    ‘Sinds het begin van de pandemie in Europa is er een grote schaarste aan materiaal voor staalnames, voornamelijk dan de nasofaryngeale swab, in België en verschillende andere Europese landen’, legt het bedrijf uit. Meer dan 90 procent van de wissers die wereldwijd gebruikt worden, blijkt geproduceerd te worden door een Italiaans bedrijf.

    Any-Shape heeft het product herontwikkeld zodat het volledig via 3D-printing kan worden gemaakt. Daarop volgde een klinische studie met het CHU-ziekenhuis in Luik. De tests waren succesvol en het federaal geneesmiddelenagentschap keurde de wissers goed om onmiddellijk op de markt te brengen.

    ‘De vraag is enorm’, zegt het bedrijf. ‘Alleen al in België spreekt men van een nood aan ongeveer 20.000 wissers per dag voor de komende vier tot zes weken.’

  • 'Risico dat toename van Belgische staatsschuld permanent blijft'

    Door de coronacrisis zal de Belgische overheidsschuld fors toenemen in 2020. Volgens het ratingagentschap Moody's bestaat het risico dat die toename permanent zal blijken, zo blijkt vrijdag uit een update van de kredietbeoordelaar. Volgens Moody's zullen economische steunmaatregelen van de overheden in ons land helpen om de negatieve impact van de coronacrisis te beperken.

    De kredietbeoordelaar heeft het over een 'proactieve benadering', onder meer door de oprichting van de Economic Risk Management Group (ERMG). Toch zal de impact op de economie 'aanzienlijk' zijn. Moody's verwacht dat het reëel bruto binnenlands product (bbp) in België met 4,9 procent zal krimpen in 2020. Het begrotingstekort zal toenemen tot 7,2 procent van het bbp en de schuldgraad, die in 2019 voor het eerst in acht jaar onder de grens van 100 procent van het bbp zakte, zal weer toenemen tot ruim 111 procent, schat de kredietbeoordelaar.

    7,2 procent
    Toename van het Belgisch begrotingstekort
    Volgens het ratingagentschap Moody's zal het begrotingstekort van België in 2020 een toename kennen van 7,2 procent van het bbp als gevolg van de coronacrisis.

    Moody's vreest met name dat de staatsschuld in België na de coronacrisis niet opnieuw zal zakken. 'Hoewel de schuldbetaalbaarheid zou kunnen verbeteren wegens de lagere rentes in de eurozone, is het afwachten of dat voldoende zou zijn om de toenemende schuldlast te compenseren', zegt senior analist Olivier Chemla. 'Tot slot zou een verslechtering van de vooruitzichten van de eurozone een negatief effect hebben op de kredietwaardigheid van België, gezien het land in hoge mate geïntegreerd is met de andere lidstaten.'

    Vorige week publiceerden de Nationale Bank en het Federaal Planbureau al een analyse van de impact van de coronacrisis, op basis van een scenario waarbij onder meer de beperkende maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad in totaal zeven weken aanhouden. Volgens beide instellingen zou het reëel bbp met 8 procent kunnen krimpen dit jaar. De impact van de coronaschok op de overheidsfinanciën zou het begrotingstekort doen oplopen tot 7,5 procent van het bbp. De schuldgraad ramen ze daarbij op 115 procent voor 2020. 

  • Google gaat minder mensen aanwerven

    Google gaat het aantal nieuwe aanwervingen voor de rest van het jaar terugschroeven. Dat laat CEO Sundar Pichai zijn personeel woensdag weten in een e-mail.

    De zoekmachine wil op die manier de kosten drukken, nu de advertentiemarkt sinds de uitbraak van het coronavirus een flinke deuk kreeg. ‘Het bedrijf zal mensen blijven aanwerven, maar het gaat dan om een klein aantal en op strategische plaatsen’, klinkt het bij Google. ‘Mensen die al aangenomen zijn maar nog niet zijn gestart, hoeven ook niet te vrezen.’

    Aan het einde van 2019 had moederbedrijf Alphabet ruim 119.000 mensen in dienst.

  • Spanje telt hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds een week

    In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 5.252 nieuwe corona-infecties geregistreerd, het hoogste aantal in een week tijd. Het land bereikt zo bijna 190.000 bevestigde gevallen. Verder zijn sinds donderdag ook 585 mensen overleden aan het virus, wat het totale aantal doden op 19.478 brengt. Spanje is een van de zwaarst getroffen landen van Europa.

  • Elke persoon besmet gemiddeld nog maar 0,8 anderen: 'De epidemie krimpt'

    Eén coronapatiënt besmet momenteel in ons land gemiddeld gezien minder dan één andere persoon. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag gezegd op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum over het coronavirus. 'Dat betekent dat de epidemie krimpt', aldus Van Gucht.

    Het reproductiegetal, ook wel de R-waarde genoemd, lag in het begin, toen er geen maatregelen waren genomen, tussen twee en drie. Dat betekent dat iemand die besmet was, gemiddeld twee tot drie andere personen besmette.

    Die ratio maakt dat een epidemie exponentieel toeneemt, legde Van Gucht uit. Dankzij de maatregelen die de voorbije weken in België werden genomen, is de R-waarde in ons land inmiddels gezakt naar 0,8, verklaarde de viroloog vrijdag. 'Dat betekent dat gemiddeld genomen elke besmette persoon ofwel één nieuwe persoon besmet, ofwel minder of niemand. Soms kan dat eens meer zijn, maar gemiddeld genomen is dat 0,8.'

    Het gaat volgens Van Gucht om een heel belangrijke evolutie, 'want als de R-waarde kleiner is dan één, betekent dat dat de epidemie krimpt. Er worden geleidelijk aan minder en minder mensen besmet. Daardoor kan de epidemie geleidelijk aan aan kracht verminderen en hopelijk op termijn ook uitdoven', besloot hij.

  • Meer dan 4.000 nieuwe besmettingen in Rusland

    Rusland ziet het aantal coronabesmettingen nog steeds exponentieel toenemen. De autoriteiten meldden vrijdag meer dan 4.000 nieuwe gevallen.

    Het aantal besmettingen nam toe met 4.069 naar 32.007, een nieuw record. Donderdag waren er 3.448 nieuwe gevallen bijgekomen.

    In totaal zijn in Rusland 273 mensen aan het virus bezweken. Dat aantal groeide het afgelopen etmaal met 41 mensen.

  • 'Duitse coronazieke besmet minder dan 1 persoon'

    Duitsland heeft een belangrijk doel bereikt in de strijd tegen het coronavirus: het aantal mensen dat door een besmet persoon wordt aangestoken is tot onder 1 gezakt. Dat meldde vrijdag het Robert Koch Institut (RKI).

    Een besmette persoon stak begin maart in Duitsland gemiddeld drie anderen aan met het virus. Dat is inmiddels is teruggebracht naar 0,7. Dat betekent dat het aantal nieuwe coronagevallen langzaam zal zakken, zegt het RKI.

    Het was voor de Duitse autoriteiten van belang de besmettingsgraad onder 1 te brengen. Bondskanselier Angela Merkel, die de lockdown deze week nog verlengde tot 3 mei, legde donderdag nog helder de cruciale betekenis van dat cijfer uit.

  • 313 nieuwe overlijdens, daling van ziekenhuisopnames

    Het coronavirus heeft de afgelopen 24 uur opnieuw aan 313 mensen het leven gekost. Dat brengt het totale dodental in ons land op 5.163. De helft van dat totale aantal werd geteld in woon-zorgcentra. 

    Verder zijn 320 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat brengt het totale aantal ziekenhuisopnames op 5.161, wat een lichte daling is. Ook het aantal patiënten op intensieve zorgen daalt licht tot 1.140, van wie er 846 beademd worden. 399 mensen mochten het ziekenhuis verlaten.

    Sinds donderdag zijn 1.329 nieuwe besmettingen geregistreerd, wat het totale aantal op 36.138 brengt.

    In dit dagelijkse geüpdatete overzicht bieden we u een handleiding bij de cijfers.

    ©REUTERS

  • Piekende dodentol in China en New York

    Op éen dag zijn er 1.290 doden in de Chinese stad Wuhan gerapporteerd. De stad geldt als het eerste epicentrum van het coronavirus. De opmerkelijke inhaalbeweging moet de kritiek op de officiële Chinese statistieken wat pareren. Het zorgt voor een forse knik omhoog in de gemiddelde sterftecijfers in China, dat ziet u in de grafiek hieronder. Ook in New York schiet dat voortschrijdende gemiddelde -het gemiddelde over de laatste zeven dagen- omhoog nadat ruim 3.700 nog niet getelde sterfgevallen aan de statistieken zijn toegevoegd. 

  • Facebook annuleert alle grote evenementen tot juni 2021

    De socialenetwerkreus Facebook kondigde donderdagavond laat een drastische ingreep aan, via de Facebook-pagina van stichter en CEO Mark Zuckerberg. Tot juni 2021 annuleert het alle geplande evenementen waar vijftig of meer gasten fysiek met elkaar in contact zouden komen. 

    Door die beslissing vervalt Oculus Connect 7, een event rond de virtualrealitybril van het bedrijf. Die zal plaatsvinden in een digitale versie later dit jaar. Facebook annuleerde eerder al de fysieke versie van F8, zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie die steevast in mei plaatsvindt. Die vervalt niet alleen dit jaar, maar dus ook volgend jaar. 

    Met de beslissing staat Facebook niet alleen. Ook Microsoft besliste eerder al om grote evenementen zeker tot juli volgend jaar niet meer fysiek te laten plaatsvinden. Facebook laat ook zijn eigen werknemers niet meer naar kantoor komen, en dat zeker al tot eind mei. 

  • Coronacrisis kost federale overheid 22 miljard

    Het financieringstekort van de federale overheid zal in 2020 zowat 31,4 miljard euro bedragen in plaats van de oorspronkelijke raming van 9,6 miljard. Dat zegt het Federaal Agentschap van de Schuld in een persbericht. De kostprijs van de coronacrisis bedaagt dus 21,8 miljard euro.

    Om het begrotingstekort te financieren en vervallende obligaties te herfinancieren moet de schatkist dit jaar 51,9 miljard euro ontlenen. Ze zal vooral meer langlopende obligaties (OLO's) uitgeven dan gepland, maar ook meer kortlopend schuldpapier. De schatkist wil 45,3 miljard lenen op lange termijn. De helft van dat bedrag heeft ze al opgehaald.

  • Boeing hervat vliegtuigproductie

    De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaat de productie van verkeersvliegtuigen in zijn fabriek van Puget Sound bij Seattle, in de staat Washington, geleidelijk hervatten. De werkzaamheden in Washington werden vorige maand stilgelegd vanwege de coronacrisis.

    De productie van Puget Sound herstart volgende week, waardoor ongeveer 27.000 werknemers weer aan de slag kunnen met de bouw van onder meer Boeing 747 en 787 Dreamliners. De productie van de Dreamliners is in de staat South Carolina wel nog steeds opgeschort.

    Boeing is bovendien ook bezig met de herstart van de productie van de 737 MAX, die al sinds januari stil ligt. Het toestel staat al ruim een jaar aan de grond na twee dodelijke ongelukken. Boeing mikt er nog steeds op om de toestellen deze zomer nog goedgekeurd te krijgen om zo opnieuw te kunnen vliegen.

  • Volvo Car begint maandag aan ‘testweek’

    De Gentse fabriek van de Zweedse autobouwer Volvo Cars zal de productie maandag hernemen. ‘Het gaat om een testweek’, zegt woordvoerster Barbara Blomme, ‘om na te gaan hoe er veilig kan gewerkt worden’. De volledige heropstart is voorzien rond 27 april.

    Volvo Cars Gent ligt sinds 17 maart stil. Aanvankelijk hoopte men om op 3 april te kunnen herstarten, maar die datum werd uitgesteld.

    In de testweek wil Volvo Car alle installaties testen en nagaan dat het personeel veilig kan werken. Ongeveer de helft van de 6.500 mensen zal het werk hervatten.

    Er werd een waslijst aan maatregelen genomen om een veilige afstand te garanderen, met extra bescherming waar dat niet kan. ‘Er zal veel meer schoongemaakt worden, er zijn ontsmettingskits voor alle teams. Er worden minder mensen toegelaten in de rookhoeken, restaurants, kleedkamers en meeting rooms en stewards zullen toezien op de naleving van social distancing’, zegt Blomme.

    Ook in Zweden hervat Volvo Cars maandag de productie in zijn fabriek in Torslanda. De heropening van de Amerikaanse fabriek van Volvo Cars is gepland op 11 mei.

  • Sociaal akkoord over bouwactiviteiten in coronatijden

    ©Dries Luyten

    De sociale partners van de bouwsector hebben afgelopen nacht een akkoord bereikt over de bouwactiviteiten in deze tijden van corona. Er wordt ook gewerkt aan een zogenaamd protocol om de verdere heropstart van de bouw vanaf 4 mei mogelijk te maken.

    In het akkoord staat onder meer dat de regels van 'social distancing' belangrijk en prioritair zijn en blijven. Werknemers zullen zelf mogen beslissen of ze willen werken in gebouwen waar coronazieken verblijven. Ook wie met een medisch attest kan aantonen dat hij tot een risicogroep behoort, heeft de keuze om al dan niet te werken.

    In het akkoord staat verder dat niet-dringende interventies en activiteiten kunnen, in overeenstemming met de coronamaatregelen, maar dat de afstandsregels gevolgd moeten worden. De veiligheidsmaatregelen moeten overlegd worden met het comité voor preventie en bescherming op het werk, of met de syndicale delegatie. Ook kleine ondernemingen zonder vakbondsdelegatie moeten risicoanalyses opstellen.

    Bij dringende activiteiten en interventies moeten de afstandsregels eveneens gevolgd worden. Als dat niet kan, moeten beschermingsmiddelen gebruikt worden.

    Om problematische situaties op werven te kunnen aankaarten, komt er een contactpunt bij Constructiv, de dienstverlenende organisatie voor de sociale partners in de bouw.

  • Records in Belgische en Europese sterftestatistieken

    In de eerste week van april zijn gemiddeld 560 mensen per dag gestorven, tegenover normaal 324 in deze periode van het jaar. Dat is meer dan de piek tijdens het zware griepseizoen in 2018. De sterftestatistieken tonen dat het coronavirus betreurenswaardige records optekent in ons land. 

    Maar is de situatie erger in België dan in onze buurlanden? De Tijd vergelijkt de oversterfte - hoeveel meer mensen sterven dan de voorgaande jaren gemiddeld - met een aantal andere landen. Hier leest u hoe de sterftecijfers ook in andere Europese landen hoge toppen scheren

  • Steeds meer winkels vragen gratis huur

    Verhuurders van commerciële panden krijgen steeds meer vragen van huurders om de huur niet te moeten betalen. Retail Estates - dat 600 winkels heeft in België en 200 in Nederland -  kreeg de voorbije weken al 189 brieven van winkeliers, zo zegt topman Jan De Nys in een interview. 'Ze hadden ongeveer dezelfde boodschap: geef ons gratis huur. De big corporates spelen het hard. Ze spreken niet over kwijtscheldingen en kortingen voor de huur van morgen of overmorgen, maar ook over zes maanden. De Belgische ketens zeggen: ‘We kunnen u in maart en april niet betalen.' De zelfstandigen zijn beschaamd en laten hun boekhouder een brief sturen.’

    Ook Leasinvest ontving al 166 brieven om opschorting van huur 'of een grote geste' te vragen. Leasinvest verhuurt winkels en kantoren en is ook de grootste aandeelhouder van Retail Estates. 

    De discussies over de betaling van huurgelden voor commerciële panden beloven nog pittig te worden: heel wat huurders zien door de sluiting hun inkomsten volledig wegvallen. In een opiniestuk in De Tijd klaagt advocaat Geert Lenssens aan: 'Veel huurders staat het water aan de lippen. Het is opvallend stil bij de overheid. Als de overheid elders drastisch ingrijpt, waarom niet hier?' Hij roept huurders op zich te verenigen om de discussie aan te gaan. 'Niets belet dat ze een bijzondere vorm van classaction beginnen.' 

    Een bijna lege winkelstraat in Brussel
. De winkels blijven nog zeker tot 3 mei gesloten.
    Een bijna lege winkelstraat in Brussel . De winkels blijven nog zeker tot 3 mei gesloten. ©REUTERS

  • Port of Antwerp gaat slimme armband testen tegen coronabesmettingen

    Port of Antwerp gaat een slimme armband testen om coronabesmettingen op de werkvloer te voorkomen. Het slaat daarvoor de handen in elkaar met techbedrijf Rombit dat de armband ontwikkelde. 

    De armband zet in de eerste plaats in op social distancing. Komen werknemers te dicht bij elkaar, dan krijgen ze een waarschuwingssignaal. De wearable stuurt op geen enkel ogenblik locatie- of andere gevoelige data door van de werknemer. 'De armband zal werkgevers helpen om de strenge voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na te leven, met respect voor de privacy van de werknemer', klinkt het. De armband laat ook contact tracing toe.

    Port of Antwerp ging eerder al in zee met Rombit voor een armband die waakt over de veiligheid van dokwerkers en havenarbeiders. Die trilt en licht op als een heftruck of een ander voertuig (uitgerust met een zender) te dicht in de buurt komt. Het toestel stuurt ook een noodsignaal uit als de arbeider valt, bijvoorbeeld nadat hij bedwelmd is geraakt door CO2. De sensoren in de wearable meten beweging en versnelling.

  • Europese autoverkoop meer dan gehalveerd in maart

    De Europese autoverkoop is in maart gekelderd onder invloed van de coronapandemie. Er werden in de Europese Unie 567.308 nieuwe personenwagens ingeschreven, ruim 55 procent minder dan in maart vorig jaar, zo meldt ACEA, de koepel van Europese autoconstructeurs. 

     'Nadat rond midden maart in de meeste landen lockdowns of beperkende maatregelen van kracht waren geworden, was het grootste deel van de Europese autodealers in de tweede helft van de maand gesloten', zegt ACEA. Daardoor daalde de verkoop met meer dan de helft.

    In alle 27 EU-landen werden minder nieuwe personenwagens verkocht. De grootste daling was er in Italië (-85,4 procent). In Frankrijk en Spanje daalde de verkoop met telkens zowat 70 procent. Duitsland, de grootste markt in Europa, hield het bij een afname van 37,7 procent. In België daalde de autoverkoop in maart met 47,5 procent tot 28.801 stuks, zo was eerder al bekendgemaakt.

    Van januari tot en met maart werden in de Europese Unie 2,48 miljoen nieuwe personenwagens verkocht, een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De Volkswagen-groep (VW, Audi, Skoda, Seat ...) bleef de marktleider, met een marktaandeel van 26,6 procent. De verkoop bij de groep lag in het eerste kwartaal 19,1 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

  • Wuhan telt plots 1.290 extra doden

    Het coronavirus heeft in de Chinese stad Wuhan, waar de epidemie eerst opdook, 3.869 doden gemaakt. Dat zijn er plots 1.290 - of de helft - meer dan wat de autoriteiten in Wuhan de laatste weken communiceerden. Dat meldt de Chinese staatszender CCTV. 

    De stad laat weten dat op de piek van de epidemie sommige patiënten thuis overleden omdat ze niet in de ziekenhuizen opgenomen konden worden. Die doden werden niet geteld in de officiële statistieken, die enkel rekening hielden met wie in een ziekenhuis overleed. Ook werden meldingen pas veel later doorgegeven of waren ze onvolledig, omdat medische hulpverleners en instellingen overweldigd waren door de epidemie.

    3.869
    Aantal doden in Wuhan
    Wuhan is de zwaarst getroffen regio. In heel China stierven 4.632 mensen.

     De nieuwe cijfers brengen het totale aantal doden in China op 4.632. Wereldwijd staat de dodentol intussen op meer dan 144.000. 

    Peking zegt dat het de epidemie grotendeels ingedijkt heeft, maar in het buitenland worden alsmaar meer vraagtekens gezet bij de officiële versie die Peking verspreidt. Vooral de Amerikaanse president Donald Trump stelt veel vragen bij de Chinese rapportering. Ook de Franse president Emmanuel Macron was gisteren uitgesproken sceptisch in een interview met de Financial Times. Vorige maand circuleerden op sociale media ook foto's van duizenden urnen die in Wuhan naar begraafplaatsen werden gebracht, wat zou wijzen op een veel zwaarder sterftecijfer. 

  • Tuincentra klaar voor de storm: een luifel voor een wachtrij van 200 meter

    Krijgen we dit weekend bij de tuincentra en de doe-het-zelfketens 'filetoestanden' zoals toen de containerparken weer opengingen? De kans is reëel, zeggen ze bij Van Uytsel in Kontich, met 15.000 m2 winkeloppervlakte een van de grootste tuincentra van het land.

    ‘We verwachten een stormloop’, lacht David Van Uytsel, die toegeeft dat hij woensdagavond een fles champagne heeft ontkurkt toen bekend werd dat zijn winkel weer open mocht. ‘We zijn heel blij. Die maand sluiting heeft ons 2 miljoen euro omzet gekost, op een gemiddelde jaaromzet van 15 miljoen euro. Sinds twee weken verkopen we online. Een week online komt overeen met een dag omzet in de winkel. Maar het volstond om ons personeel te betalen.'

    Dat personeel - 45 vaste werknemers en 25 jobstudenten - is koortsachtig bezig alles in gereedheid te brengen om de social-distancing-regels te kunnen handhaven. Onder de reusachtige luifel voor de winkel wordt met dranghekken een 200 meter lange wachtrij klaargemaakt voor maximaal 100 mensen. De eerste dag worden maar 150 mensen tegelijk in de winkel gelaten, ook al kunnen er officieel 300 binnen. Klanten mogen ook maar 30 minuten winkelen.

  • Terugblik: van politieke chaos tot de strandpas van Tommelein

    De belangrijkste gebeurtenissen van gisteren vindt u hier nog eens terug. Van de politieke chaos rond het bezoek in woon-zorgcentra tot de 'strandpas' van Bart Tommelein en de oproep van de Franse president Emmanuel Macron: 'Zonder financiële solidariteit valt de EU uit elkaar.'

  • Werkgevers respecteren coronamaatregelen op de werkvloer

    Er gebeuren vele inspecties bij bedrijven, maar het gerecht merkt dat de coronapreventieregels goed worden nageleefd op de werkvloer. Sinds de crisis losbarstte, moesten de arbeidsauditeurs over heel België amper tien gevallen aanpakken. 

    'Dat gaat dus over een verwaarloosbare groep van hardleerse bedrijven. En dat zijn vaak geen grote werkgevers’, klinkt het. 

    'Werkgevers zijn in de meeste gevallen bereid zich in regel te stellen of hun onderneming dan maar te sluiten. Zo heeft een West-Vlaams bedrijf dat machines en metaalconstructies maakt, zelf beslist de deuren te sluiten, hoewel we hun twee dagen hadden gegeven om de regels van social distancing alsnog te doen respecteren op de werkvloer. Maar dat bedrijf heeft zijn 300 werknemers dan zelf op tijdelijke werkloosheid gezet.'

    Een werknemer bij de fabriek van Decospan in Menen.
    Een werknemer bij de fabriek van Decospan in Menen. ©Wouter Van Vooren

  • Chinese economie krimpt voor eerst sinds 1992

    In vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar ging het bruto binnenlands product er in China begin dit jaar met 6,8 procent op achteruit. Dat meldt het Chinees bureau voor statistiek.

    De strikte maatregelen tegen de verspreiding van het virus hebben de Chinese economie sinds eind januari zo goed als tot stilstand gebracht. De effecten van die maatregelen zijn dan ook vooral in februari te zien. De voorbije weken werd de productie in grote delen van het land geleidelijk hervat.

    De industriële productie ging er in de eerste drie maanden 8,4 procent op achteruit. De verkoop in de handel daalde in dezelfde periode met 19 procent. Het is de eerste krimp voor de Chinese economie sinds Peking in 1992 begon met de publicatie van kwartaalcijfers.

  • Trump: Opening Up America Again, niet met 'big bang' maar in drie stappen

    De Amerikaanse staten krijgen van president Donald Trump de aanbeveling de economische activiteiten opnieuw op te starten en de beperkingen op te heffen, en dat in drie stappen te doen.

    Hoe snel of traag dat kan gebeuren, zal afhangen van de verspreiding van de epidemie. En de gouverneurs, en niet het Witte Huis, zullen hierin de leiding hebben. Dat heeft Trump gezegd op een persconferentie.

    We gaan niet alles tegelijk openen, maar een voorzichtige stap per keer.

    Donald Trump

    De staten waar de verspreiding al zeker twee weken onder controle is, kunnen 'vanaf morgen' weer openen. 'Onze experts zeggen dat de curve afgeplat is en dat de piek achter ons ligt', aldus Trump op de persconferentie. 'We gaan niet alles tegelijk openen, maar een voorzichtige stap per keer.' Eerder deze maand sprak Trump nog de verwachting uit om met een 'big bang' te herlanceren.

    Restaurants kunnen in een eerste fase openen als de nodige afstand tussen bezoekers nageleefd kan worden. Een mondmasker dragen wordt sterk aangeraden.

    In de eerste fase van de richtlijnen, die de naam 'Opening up America Again' kregen, zijn bijeenkomsten van meer dan tien mensen verboden en blijft thuiswerken voor wie dat kan de voorkeur wegdragen. Scholen en cafés blijven in deze fase nog gesloten, maar restaurants kunnen wel weer openen als de nodige afstand tussen bezoekers nageleefd kan worden. Een mondmasker dragen wordt sterk aangeraden.

    In de tweede fase kunnen niet-essentiële reizen worden hervat en kunnen scholen heropenen. In fase drie zouden medisch kwetsbare mensen weer aan openbare activiteiten kunnen deelnemen.

    Er kunnen meer terugvallen zijn, daarover moeten we eerlijk zijn. Dit is onbekend terrein.

    Anthony Fauci
    viroloog, adviseur Trump

    Het plan bevat geen echte deadlines, maar schrijft wel enkele voorwaarden voor waaraan staten moeten beantwoorden vooraleer ze naar een volgende fase kunnen overgaan.  De Amerikaanse president noemde onder meer Montana, Wyoming en North Dakota als staten waar snel het normale leven hervat kan worden. 'Dat is heel anders dan New York en New Jersey.' In totaal zou in 29 staten het leven relatief snel hervat kunnen worden.

    Anthony Fauci, de Amerikaanse Marc Van Ranst, waarschuwde intussen voor een terugval nu delen van de Verenigde Staten terugkeren naar het normale leven. 'Er kunnen meer terugvallen zijn, daarover moeten we eerlijk zijn', zei Fauci. 'Dit is onbekend terrein.' 

    ©Photo News

  • 'Hoopgevende resultaten met potentiële virusremmer van Gilead'

    De eerste indicaties van een studie in Chicago lijken aan te geven dat remdesivir een beloftevol middel kan zijn om covid-19 patiënten te behandelen.

    Een ziekenhuis in Chicago boekte bij bijna alle patiënten in de tests boekten een snelle verbetering in koorts en ademhaling. De patiënten konden na minder dan een week uit het ziekenhuis ontslagen worden. 
    Dat schrijft Stat, een online nieuwssite gespecialiseerd in medische berichtgeving.  

    De University of Chicago heeft 125 patiënten ingeschreven voor de derde (en laatste) klinische testfase van Gilead voor remdesivir. Van die 125 vertoonden er 113 ernstige symptomen. 'Het beste nieuws is dat de meeste van onze patiënten al het ziekenhuis mochten verlaten. Slechts twee patiënten zijn overleden', citeert Stat de behandelende arts Kathleen Mullane. Mullane maakte de commentaren in een interne video voor kaderleden van het universitair ziekenhuis. 

    Remdesivir staat al sinds begin februari, toen het virus nog vooral een Chinese in plaats van mondiale gezondheidscrisis leek, op de radar als potentieel één van de meest beloftevolle middelen om covid-19 patiënten te behandelen. Het experimenteel middel werd oorspronkelijk ontwikkeld als virusremmer tegen ebola, maar haalde het nooit tot op de markt. 

    Belgische studie

    Drie weken geleden maakte de Belg Herman Goossens plannen om een grote Europese studie met 4.000 patiënten in gang te trekken, waarvan 400 Belgen. Doel is om vier potentiële middelen te evalueren. Stuk voor stuk gaat het om therapieën die in labo’s, bij dierenproeven of in ziekenhuizen al interessante resultaten hebben opgeleverd. Voldoende om op grote schaal uit te testen.

    Het gaat om Remdesevir en verder: hydroxychloroquine, een medicijn tegen malaria, reumatoïde artritis en lupus. Ten slotte is er het HIV-medicijn Kaletra (AbbVie), al dan niet in combinatie met interferon (Merck), een stof die interageert met het immuunsysteem.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud