1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Scherpe kritiek op bezoekrecht rusthuisbewoners

De Nationale Veiligheidsraad heeft besloten de coronamaatregelen te verlengen tot 3 mei. Ondermeer de tuincentra kunnen weer open. En in woon-zorgcentra mag beperkt bezoek binnen, tot ergernis van heel wat rusthuizen.
  • 'Minder dan drie kwart van testcapaciteit momenteel gebruikt'

    De afgelopen dagen werden tussen de 6.000 en 7.000 testen per dag uitgevoerd, hoewel de capaciteit per dag zowat 10.000 tests toelaat. Dat meldt minister Philippe De Backer (Open VLD).

    Woensdag werden er 7.137 testen uitgevoerd. 'We moeten meer gaan testen', vindt De Backer. 'Tegelijk moeten we ook breder gaan testen. Dit kan door de testen uit te breiden naar mensen met symptomen van een virale infectie, zoals specialisten voorstellen. Ik ben daar voorstander van.'

    De Backer herhaalt nog eens dat op dit ogenblik bewoners én personeelsleden van woonzorgcentra en andere collectieve instellingen worden getest. Een groot deel van de testcapaciteit, 210.000 tests, wordt ingezet voor de woonzorgcentra. Eerder werden al 20.000 tests verspreid in 194, door de regio's uitgekozen, woonzorgcentra. Van die ruim 20.000 tests zijn al 12.246 stalen verwerkt. Daaruit blijkt dat 19 procent positief test. De Backer wijst erop dat het nog te vroeg is om daar algemene conclusies uit te trekken. 

  • Wilmès en Jambon: 'Bezoekrecht rusthuisbewoners mogelijk, niet verplicht'

    Premier Sophie Wilmès benadrukt dat het toelaten van één bezoeker aan inwoners van de woon-zorgcentra 'een mogelijkheid is, geen verplichting'. Dat zei ze woensdagavond in VTM Nieuws. ‘Als de rusthuizen meer tijd nodig hebben om dit te organiseren, kunnen ze dat zeker doen. Overleg kan altijd. De beslissing werd genomen met de minister-presidenten van de regio’s', aldus Wilmès. 

    Ze reageerde daarmee op een storm van kritiek vanuit de zorgsector op de beslissing van de Veiligheidsraad om bezoek, mits een reeks beperkingen, toe te laten in woon-zorgcentra en instellingen voor mensen met een handicap. Verschillende koepels zeggen compleet verrast te zijn en zijn niet geneigd bezoek toe te laten. Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke wil uitstel

    Vlaams minister-president Jan Jambon zei, eveneens op VTM, dat het om een 'voorstel van de specialisten' ging dat in de Veiligheidsraad 'gepasseerd' is. 'Ik zie dat er heel wat commotie over is. We zullen in overleg gaan met de sector de komende dagen en weken. Het is niet gezegd dat dit onmiddellijk moet. De mogelijkheid is er nu.'

    Jambon wees erop dat sommige rusthuisbewoners al weken op hun kamer opgesloten zitten. 'Maar het is niet de bedoeling besmette mensen binnen te brengen.' Was dit dan wel een juiste beslissing? 'We zijn maar mensen met goede bedoelingen'. 

  • Ramadan start op 24 april

    De ramadan begint op 24 april. Dat heeft het Executief van de Moslims in België bekendgemaakt. Het EMB heeft door de coronacrisis ook aanpassingen in de levenswijze tijdens de vastenmaand ingevoerd. De moskeeën blijven gesloten voor het publiek en er wordt binnen geen enkele activiteit georganiseerd.

    Als gevolg daarvan zal het Tarawih-gebed, dat elke avond tijdens de maand van de Ramadan wordt gehouden, niet plaatsvinden in de gebedshuizen.  Voorts zullen er geen bijeenkomsten zijn in de moskeeën. Om de moslims te ondersteunen zal de Brusselse Grote Moskee via video-opnames religieuze lezingen voorgedragen door imams ter beschikking stellen.

    Om de veiligheidsafstanden te respecteren en bijeenkomsten van mensen voor voedingswinkels te vermijden, verzoekt het EMB de moslims om niet te wachten tot het einde van de dag om hun inkopen te doen. Voorts moeten de maaltijden na zonsondergang thuis genuttigd worden en alleen met familieleden die er wonen. Bovendien moeten de gelovigen die tijdens een deel van de nacht wakker blijven, aandacht hebben voor het behoud van de rust in hun buurt.

  • Historische schrapping dividend bij Compagnie Het Zoute

    Ondanks de beste resultaten in jaren schrapt ook de vastgoedgroep Compagnie Het Zoute haar dividend over 2019 volledig. Schuldige? De coronacrisis.

    'Dit voorstel van dividend staat volledig los van de toestand van het bedrijf, waarvan de financiële gezondheid en de resultaten van het afgelopen jaar uitstekend zijn', benadrukt de Compagnie in het jaarverslag. 'Net als bij veel andere bedrijven is dit voorstel van dividend gebaseerd op de onzekerheid over zowel de duur van de corona-epidemie als de wijze waarop en het tempo waarin de economische activiteit weer normaal zal worden.'

  • Brico opent zaterdag al de deuren

    Doe-het-zelfketen Brico start meteen met de voorbereidingen om vanaf zaterdag weer klanten in zijn circa 150 winkels in België te ontvangen. Dat zegt woordvoerder Rudy Schautteet. 'We zullen klaar zijn om te openen', zegt Schautteet. 'We hadden intussen al heel wat voorbereidingen gedaan. Sommige dingen hadden we al voor de sluiting toegepast, zoals het regelen van de toegang of plexiglas aan de kassa's.' 

      Het personeel stond op tijdelijke werkloosheid, maar zal nu dus snel weer aan de slag kunnen gaan. Aanvankelijk dacht Brico dat de opening pas maandag zou kunnen, maar later werd duidelijk dat de regering het al vanaf zaterdag toestaat. 'Brico zal zaterdag open zijn', verduidelijkt Schautteet woensdagavond.

    Bij concurrent Gamma, dat 86 doe-het-zelfzaken telt in ons land, was men verrast over de beslissing van de veiligheidsraad. Commercieel directeur Werner Van Gansbeke kan nog niet zeggen wanneer de winkels opnieuw open zullen gaan. 'We hadden dit niet verwacht. We hadden gedacht dat we pas begin mei weer open zouden kunnen. We gaan nu bekijken hoe we het gaan doen, vanavond heb ik een call met de winkels.'  Gamma heeft ervaring van zijn vestigingen in Nederland. 'Daar hebben we behoorlijk wat veiligheidsmaatregelen genomen', zegt Van Gansbeke. Het is nu even alle hens aan dek, aldus de commercieel directeur. Het Gamma-personeel komt terug uit tijdelijke werkloosheid, 'maar we moeten er ook rekening mee houden dat hun kinderen nog niet naar school kunnen'.

    Brico opent zaterdag de deuren.
    Brico opent zaterdag de deuren. ©Kristof Vadino

  • We zullen de volgende dagen met de zorgsector bekijken op welke manier en binnen welke termijn we bezoek in woonzorgcentra kunnen toelaten. Laat ons die beslissing goed voorbereiden.

    Jan Jambon
    Vlaams minister-president

  • Europa probeert greep te krijgen op exit en herstel

    In de chaos van de coronacrisis was Europa nergens te bespeuren. De lidstaten zijn nu eenmaal verantwoordelijk voor gezondheid en veiligheid in eigen land. Maar na de chaos van de voorbije maand rekent Europa op een meer gecoördineerde, stapsgewijze exit uit de quarantaine. Met testen en een detectieapp in de hoofdrol. En met de volgende fase - een marshallplan - al in het achterhoofd.

  • Franse zorgverleners krijgen een premie

    De Franse premier Édouard Philippe kondigde woensdag aan dat de zorgverstrekkers in de zwaarst getroffen regio's en iedereen die in aanraking komt met Covid-19-patiënten een premie van 1.500 euro netto krijgen. Andere zorgverstrekkers krijgen 500 euro extra. Alle zorgpersoneel krijgt daarnaast een hogere vergoeding voor de gepresteerde overuren. 'Dat is nog eens goed voor 1.000 tot 2.000 euro', stelde minister van Volksgezondheid Olivier Véran.

  • 'Bezoek aan woonzorgcentra en andere voorzieningen moet heel doordacht gebeuren. Laat ons daarom die beslissing uitstellen en goed voorbereiden. In overleg. Te belangrijk om snel-snel te doen.'

    Wouter Beke
    Vlaams minister van Welzijn

  • 'Bezoekrecht in woon-zorgcentra totaal onbegrijpelijk'

    Bewoners van woonzorgcentra mogen voortaan 1 bezoeker (en altijd dezelfde) ontvangen als zij of hij de voorbije 2 weken geen symptomen van ziekte heeft vertoond. Margot Cloet van Zorgnet-Icuro reageert vol ongeloof op deze nieuwe richtlijn. 'Wij gaan onze woonzorgcentra adviseren deze richtlijn niet te volgen', luidt het in een persbericht. De maatregel is er niet gekomen op vraag van de woonzorgcentra.

    Zorgnet-Icuro is van oordeel dat deze maatregel véél te vroeg komt. 'Uiteraard begrijpen wij dat bewoners al weken geïsoleerd zitten en snakken naar contact. Maar dit is een fundamentele afweging van volksgezondheid. De deuren letterlijk openzetten betekent ook de deuren wagenwijd openzetten voor het virus, meer besmettingen en meer kwetsbare ouderen die hieraan zullen sterven', luidt het. 'Bezoek toelaten is totaal onbegrijpelijk', aldus Zorgnet-Icuro. 'Wij zullen onze leden-woonzorgcentra dan ook adviseren deze maatregel niet toe te passen en – tot de situatie gestabiliseerd is – geen bezoek toe te laten'.

    Ook Jo Robrechts - CEO van woonzorgkoepel Triamant vindt dat het toelaten van bezoekers 'alle inspanningen zal teniet doen', klinkt het.

    In Terzake zei epidemioloog Pierre Van Damme (UA) dat er protocols nodig zijn met voorschriften om met die bezoeken de verspreiding van het virus niet aan te wakkeren. Hij denkt aan afstandsregels en beschermkledij 'als die voorhanden is'. Dat is niet het geval, reageerde Dominique Roothoofd, ceo van vzw Zorg-Saam, een koepel van 15 woon-zorgcentra. 

    Ook andere politici, zoals kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD), voorzitter van de Oost-Vlaamse woon-zorgcentra Zorgband Leie & Schelde, hebben kritiek. 

    Bezoek toelaten in de woon-zorgcentra stuit op kritiek.
    Bezoek toelaten in de woon-zorgcentra stuit op kritiek. ©Photo News


  • Vier aanstaande mama's met corona in UZ Brussel

    ‘We hebben totnogtoe vier mama’s gehad die besmet waren', vertelt UZ-directeur Marc Noppen in zijn dagboek. 'Drie van hen werden niet echt ernstig ziek, maar een was er wel erg aan toe en moest tien dagen aan het beademingstoestel. Daarom is haar bevalling in gang gezet, ook al was de foetus nog maar 26 weken oud. De mama heeft het gelukkig overleefd. Ze ligt nu weer op een gewone afdeling. Maar haar baby, die in de couveuse ligt, heeft ze nog niet mogen zien, behalve via een tablet. Het kind is gelukkig Covid-vrij, maar het is nog te gevaarlijk om het met de mama in contact te brengen.

    Hij stelt ook vast dat sommige mama’s hun bevalling tot het allerlaatste moment wachten om naar het ziekenhuis te komen. 'Ze komen hier dan aan met tien centimeter ontsluiting. En zodra ze kunnen, willen ze weer weg. Vaak is dat zelfs na een dag, zodra ze bij wijze van spreken weer op hun benen kunnen staan.’

  • Voka ontgoocheld over gebrek aan perspectief voor heropstart economie

    Werkgeversorganisatie Voka vindt dat de overheid te lang wacht met een slim en gefaseerd exitplan dat de economie in ons land kan redden. 'Op enkele aanpassingen na, blijft alles nog minstens twee weken hetzelfde. De gezondheid primeert, dat hebben we steeds gezegd. Maar er is ook nood aan perspectief en een plan. Steeds meer ondernemingen willen terug opstarten en willen hun personeel niet van tijdelijke naar definitieve werkloosheid laten gaan. Onze ondernemingen hebben al massaal maatregelen getroffen om veilig te kunnen werken. Na de goede overheidsmaatregelen om onze ondernemingen te steunen, zijn er nu maatregelen nodig voor een slimme en gefaseerde heropstart van de economie', vindt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

  • Duitsland verlengt lockdown tot begin mei

    Ook Duitsland verlengt de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus tot 3 mei. En net als in België zijn grote evenementen verboden tot eind augustus. Dat maakte bondskanselier Angela Merkel bekend na overleg met de 16 deelstaten.

    De autoriteiten raden voorts het dragen van mondmaskers aan, zeker in het openbaar vervoer en in winkels. Duitsland bleef tot dusver gespaard van de ravage die het coronavirus in bijvoorbeeld Italië en Spanje aanrichtte. Het land telde 3.254 doden, minder dan België.

    Duitsland kiest voor een geleidelijke versoepeling van de lockdwon uit vrees voor een opflakkering van de epidemie. 'We moeten er alles aan doen om een tweede besmettingsgolf te vermijden', benadrukte Gerard Haug, een wetenschappelijk advies van Merkel.

  • Veiligheidsraad maakt kruis over festivalzomer

    De Veiligheidsraad besliste ook dat events voor groot publiek afgelast zijn tot 31 augustus. Dat is opvallend lang, want buurland Frankrijk besliste bijvoorbeeld deze week nog massa-events te verbieden tot midden juli. Door de beslissing van de regering gaan grote festivals als Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop zeker niet door. 'Dat is de enige juiste beslissing', reageert het concertbedrijf Live Nation, dat naast Rock Werchter ook TW Classic en Werchter Boutique ziet sneuvelen. 'Het lag in de lijn der verwachting en we hebben er enkel groot begrip voor. De gezondheid en veiligheid van festivalgangers, van artiesten, van crew, van vrijwilligers is onze grootste prioriteit.  Het virus een halt toeroepen. Daar draait het nu om. Onze festivals nemen pauze, de voorbereidingen worden stopgezet. In 2021 staan we er opnieuw.'

    Dezelfde groep uit de festivalsector die vorige week in een open brief haar bezorgdheid uitte over de economische gevolgen van de lockdown voor de muziekwereld reageert opnieuw. 'De schade stijgt tot boven het miljard', schrijven ze op vi.be. Ze dringen er nog eens op aan dat de maatregelen rond tijdelijke werkloosheid voor werknemers en overbruggingsrecht voor zelfstandigen tot het einde van dit jaar verlengd moeten worden. 

  • Tuincentra en doe-het-zelf-winkels open

    De Nationale Veiligheidsraad is afgelopen. De maatregelen om het coronavirus te bekampen worden verlengd tot 3 mei.  

    De tuincentra en de doe-het-zelf-winkels kunnen opnieuw de deuren openen onder dezelfde voorwaarden als de voedingswinkels. Dat kondigde premier Sophie Wilmès aan. 

    Bewoners van woonzorgcentra en instellingen voor personen met een handicap mogen voortaan het bezoek krijgen van één persoon. Die persoon moet altijd dezelfde zijn en mag ook twee weken lang geen symptomen van ziekte gehad hebben.

    Volgende week komt de Veiligheidsraad opnieuw samen om de versoepeling van de maatregelen voor te bereiden. Maskers in stof worden aangeraden voor situaties waar afstand houden moeilijk is. Het masker is geen vervanging voor afstand houden en hygiëne. 

    Tot 31 augustus blijven grote evenementen verboden. De regels voor het werk blijven behouden tot er sectorprotocollen worden afgesproken. Telewerken blijft nog de norm. 

    Alle tuincentra mogen terug open, mits naleving van de voorzorgsmaatregelen.
    Alle tuincentra mogen terug open, mits naleving van de voorzorgsmaatregelen. ©Photo News

  • Weyts wil volgende week datum afspreken voor heropening scholen

    Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil volgende week een datum voor de heropening van de scholen. Dat heeft hij gezegd in het Vlaams Parlement.

    'Je ziet dat we op de limiet van dat systeem botsen', zei hij in het Vlaams Parlement. 'Omdat de virologen ook wat beginnen te twijfelen. Ook de Veiligheidsraad kijkt meer naar het onderwijs zelf, dus je voelt een beetje de twijfel, en dat is absoluut geen verwijt. Het is een heel moeilijke beslissing die we moeten nemen. We gaan onze verantwoordelijkheid nemen en de zaken wat moeten omdraaien, het heft in eigen handen nemen.'

    Weyts wil volgende week op een interministeriële conferentie afstemmen met de andere gemeenschappen. 'Mochten we over een datum overeenstemming bereiken, zou dat al mooi zijn', zei hij, al moet die datum niet gelijk zijn voor de verschillende gemeenschappen. 'Ik denk dat we de toegang geleidelijk moeten opbouwen. En dan denken we in de eerste plaats aan een heropstart van het lager onderwijs.' Bij kleuters is de social distancing moeilijk te handhaven en leerlingen uit het secundair kunnen gemakkelijker alleen thuis blijven.

  • Grote evenementen in Duitsland nog verboden tot 31 augustus

    In Duitsland zijn grote publieke evenementen, waaronder ook voetbalwedstrijden, nog tot zeker 31 augustus verboden door de coronapandemie. De scholen gaan stapsgewijs weer open vanaf 4 mei. Dat zijn bondskanselier Angela Merkel en de ministers-presidenten van de 16 deelstaten overeengekomen, meldt het persagentschap dpa.

    De deelstaten bekijken zelf hoe ze de maatregelen implementeren. Zo kunnen de ministers-presidenten zelf beslissen over de omvang van de evenementen.

    De scholen openen vanaf 4 mei opnieuw de deuren. Eerst kunnen de leerlingen die dit jaar schooljaar afstuderen en examens moeten afleggen weer naar school, daarna volgen ook de andere leerlingen.

    Voorts zou nog beslist zijn dat de regering aanraadt medische mondmaskers te dragen op het openbaar vervoer en in winkels om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

  • Mokerslag voor de Amerikaanse economie

    In de Verenigde Staten daalde de industriële productie in maart met liefst 5,4 procent, waarmee ze de grootse klap incasseerde sinds 1946. Dat blijkt uit data van de Federal Reserve.

  • Meer dan 2 miljoen besmettingen wereldwijd

    Sinds het begin van de coronacrisis in januari zijn er wereldwijd 2.000.984 besmettingen en 128.071 doden geteld. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. In de Verenigde Staten zijn de meeste besmettingen en slachtoffers geteld: ruim 600.000 mensen hebben positief op het coronavirus getest en ruim 26.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van de longziekte Covid-19, die het virus veroorzaakt.

    Het volledige overzicht vindt u in dit artikel over de wereldwijde coronapandemie.

  • Experts raden stoffen maskers aan na opheffing lockdown

    Belgische corona-experts, die de overheid bijstaan in de strijd tegen het coronavirus, raden in een nieuw advies stoffen mondmaskers aan op drukke plaatsen zodra de afzonderingsmaatregelen worden afgebouwd. Ze blijven erbij dat FFP2-maskers voorbehouden blijven voor het medisch personeel. Die maskers beschermen hen als ze ernstig zieke coronapatiënten intens moeten behandelen.

  • Bijna 13.000 Britse coronadoden, 106-jarige genezen

    In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur 761 mensen in het ziekenhuis overleden aan het coronavirus, waardoor het totale dodental naar 12.868 stijgt. Dat melden de gezondheidsautoriteiten. Het is na de Verenigde Staten, Italië, Spanje en Frankrijk het zwaarst getroffen land wereldwijd.

    Bovendien zijn bijna 100.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk positief getest op het coronavirus. Bij de patiënten die weer genezen zijn, is ook een 106-jarige vrouw. Zij mocht het ziekenhuis verlaten. Britse media vermoeden dat het de oudste Britse patiënt is die het coronavirus versloeg.

  • IMF: 'Rijke landen zien begrotingstekort verviervoudigen'

    De coronacrisis doet het begrotingstekort en de overheidsschuld fors stijgen, vooral in de Verenigde Staten.

    'De pandemie vereist dat het begrotingsbeleid actiever is dan ooit', zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een halfjaarlijks rapport over overheidsfinanciën. 'Het begrotingsbeleid moet levens redden, de  kwetsbaarste mensen en ondernemingen beschermen, en het risico verminderen dat de pandemie leidt tot een diepe, langdurende economische malaise.'

  • Corona doet Amerikaanse winkelverkoop kelderen

    De coronacrisis heeft de omzet van de Amerikaanse kleinhandel in maart met 8,7 procent doen zakken. Dat is de grootste daling ooit. In de VS zijn duizenden winkels gesloten door de quarantainemaatregelen. Vooral de verkoop van kledingwinkels (-51%), meubelzaken (-27%) en restaurants en cafés (-27%) kreeg zware klappen. De omzet van voeding- en drankwinkels daarentegen steeg met liefst 26 procent, omdat de Amerikanen hamsterden.

  • Officieel dodental in Nederland ruim boven 3.000

    In Nederland is het aantal overlijdens door het coronavirus toegenomen tot 3.134. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 189 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen.

    Het werkelijke dodental is zeker hoger, omdat de registratie diverse beperkingen kent. Zo ontbreken mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op getest zijn in de statistieken. De sterfgevallen worden bovendien pas na een of meerdere dagen doorgegeven.

  • Werknemers Franse zorgsector krijgen premie

    De Franse ministerraad heeft beslist de economische noodmaatregelen stevig uit te breiden. Het totale noodplan wordt opgetrokken tot 110 miljard euro. Aanvankelijk was dat maar 45 miljard euro. Het solidariteitsfonds wordt gevoed met 7 miljard euro. De tijdelijke en gedeeltelijke werkloosheid kosten 24 miljard euro.

    1.500 euro
    Premie voor werknemers zorgsector
    Voor de gezondheidszorg wordt 8 miljard euro uitgetrokken voor uitzonderlijke uitgaven. De helft daarvan is bestemd om maskers aan te kopen; werknemers uit de zorgsector krijgen ook een premie tot 1.500 euro.

    De staat kan ook directe participaties nemen in noodlijdende bedrijven. Daarvoor is 20 miljard uitgetrokken. Daarnaast is er nog de indirecte steun aan bedrijven in de vorm van gegarandeerde kredieten. Voor de gezondheidszorg wordt 8 miljard euro uitgetrokken voor uitzonderlijke uitgaven. De helft daarvan is bestemd om maskers aan te kopen; werknemers uit de zorgsector krijgen ook een premie tot 1.500 euro.

    De coronacrisis hakt diep in op de Franse economie. Voor dit jaar wordt een krimp van 8 procent verwacht.

  • Amazon dreigt met sluiting distributiecentra in Frankrijk

    Terwijl Amazon zijn omzet in de rest van de wereld ziet exploderen door de coronacrisis dreigt de onlinewinkel in Frankrijk de activiteiten ‘te beperken’ en zelfs te sluiten. De vakbonden bij Amazon hadden een proces aangespannen tegen het bedrijf omdat het de beperkende maatregelen tegen het coronavirus niet voldoende volgde in de distributiemagazijnen. Een rechtbank in Nanterre oordeelde dinsdag dat Amazon alleen nog ‘levensnoodzakelijke middelen’ mocht verkopen.

    Concreet betekent dat voeding en toiletartikelen. Bovendien moet het bedrijf de veiligheid van de werknemers garanderen. Woensdag maakte Amazon bekend dat het door het vonnis verplicht is zijn distributiecentra in Frankrijk te sluiten en de dienstverlening te beperken. Volgens het bedrijf worden daardoor ‘miljoenen mensen getroffen voor wie de dienstverlening essentieel was geworden’.

    Een eventuele sluiting van de Franse distributiecentra kan zich ook in ons land laten voelen. Flink wat Belgen zijn ook klant bij amazon.fr.

  • Akkoord over hulp van ziekenhuizen aan rusthuizen

    De federale overheid en de deelstaten hebben woensdagochtend een akkoord gesloten over de inzet van ziekenhuispersoneel in de woon-zorgcentra. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bekendgemaakt. Het epicentrum van de coronacrisis verplaatst zich steeds meer naar de rusthuizen.

    Ziekenhuizen zullen rusthuizen bijstaan met expertise, bijvoorbeeld door rusthuispersoneel opleidingen te geven over het juist toepassen van hygiënische voorzorgsmaatregelen. Personeel kan ook ondersteunend worden ingezet, maar enkel als de werking van de ziekenhuizen daardoor niet in het gedrang komt. 

    De rusthuizen zijn al een tijdje vragende partij voor ondersteuning vanuit de ziekenhuizen. Zwakke bewoners van wie duidelijk is dat ze aan het coronavirus gaan sterven, worden niet meer naar het ziekenhuis gebracht. Dat stelt de woon-zorgcentra voor grote uitdagingen. Niet alleen is hun personeel te weinig voor opgeleid om die patiënten te verzorgen, ook beschikken ze over te weinig beschermingsmateriaal. 

  • Ronde van Frankrijk begint op 29 augustus

    De Ronde van Frankrijk vindt dit jaar tussen 29 augustus en 20 september plaats. Dat heeft de Internationale Wielerunie (UCI) woensdag bevestigd. De nieuwe datum werd gisterenavond al een eerste keer naar buiten gebracht door de Franse krant Dauphiné Libéré, nadat de Franse regering had beslist tot half juli geen grote sportevenementen te laten doorgaan binnen haar landsgrenzen. Zo kon de Tour niet plaatsvinden op de oorspronkelijk voorziene data, van 27 juni tot 19 juli.

    Door de verhuizing van de Tour naar september kwamen ook andere wedstrijden in het gedrang. De UCI gaf op haar website een overzicht. De wereldkampioenschappen behouden hun datum, van 20 tot 27 september. Het WK tijdrijden valt daardoor samen met de slotdag van de Tour. Na het WK vinden aansluitend de Giro en de Vuelta plaats. De UCI zoekt nog een datum voor de grootste voorjaarsklassiekers. Die zullen volgens de Internationale Wielerunie dit seizoen nog plaatsvinden. De plekjes op de kalender dreigen echter erg schaars te worden.

    De Tour start dit jaar in Nice. De traditionele aankomst is op de Champs-Elysées in Parijs.

  • Een op vijf geteste rusthuisbewoners positief

    De uitdaging in de rusthuizen blijkt nog eens in de dagelijkse cijferupdate door de overheidsdienst Volksgezondheid. Die maakt vandaag voor het eerst een onderscheid in nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in het traditionele labonetwerk en in de rusthuizen, nadat sinds vorige week ook het aantal overlijdens apart wordt geregistreerd.

    Meer dan ooit laten de cijfers zien welke uitdaging wacht in de rusthuizen. Sinds 10 april zijn bijna 11.000 bewoners (5.202) en personeelsleden (5.669) van woon-zorgcentra getest op het coronavirus. Van de bewoners bleek een op de vijf (1.047) positief, tegenover 14 procent van het personeel (790), goed voor 1.837 besmettingen in totaal.

    Er zijn ook 179 nieuwe overlijdens gemeld in de woon-zorgcentra. Opvallend: 156 van de 179 overlijdens, of 87 procent, zijn in Vlaanderen te betreuren. In Brussel zijn 23 doden gemeld, in Wallonië werd geen enkele gemeld.

  • Duitsland verlengt grenscontroles

    Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wil de controles aan de grens verlengen tot 3 mei. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil de details eerst nog bespreken met de ministers-presidenten van de zestien deelstaten.

    De controles werden een maand geleden ingevoerd. Sindsdien worden de grenzen met Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken en Zwitserland gecontroleerd. Aan de Belgische en Nederlandse grens zijn er geen controles, maar de bewaking in de regio zal worden opgedreven.

    Vanwege de coronacrisis mogen enkel Duitsers of mensen die permanent in Duitsland wonen het land binnen. Voor al de rest werd midden maart de grenzen gesloten, tenzij ze een geldige reden hebben. Bovendien moet iedereen die Duitsland binnenkomt sinds 10 april veertien dagen in quarantaine gaan.

  • Lichte daling aantal Spaanse overlijdens

    In Spanje zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 523 mensen overleden aan het coronavirus. Dat is een lichte daling, die het totale dodental er op 18.579 brengt. Het land registreert in totaal 177.663 bevestigde coronabesmettingen, waarvan al 70.853 mensen hersteld zijn.

  • 1.837 nieuwe besmettingen in woon-zorgcentra

    De voorbije 24 uur zijn 2.454 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijferupdate door de overheidsdienst Volksgezondheid.

    Het ging om 1.837 besmettingen in de rusthuizen en 617 via het klassieke netwerk van de labo's. In totaal zijn 13.434 tests uitgevoerd, waarvan 10.871 in de rusthuizen. 17 procent van het geteste personeel en bewoners in de rusthuizen is positief bevonden.

    Ook zijn 283 nieuwe overlijdens gerapporteerd, tot een totaal van 4.440. Er overleden 179 mensen in de woon-zorgcentra, en 103 in het ziekenhuis.

    250 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, iets meer dan gisteren. Op intensieve verzorging liggen 1.204 mensen, 22 minder dan 24 uur daarvoor. In totaal liggen 5.524 mensen in het ziekenhuis, twaalf minder, onder meer omdat licht meer mensen genezen uit het ziekenhuis ontslagen zijn (239).

    ©Photo News

     

     

  • Harvard: 'Elk kwartaal een lockdown tot 2022'

    Zolang er geen coronavirusvaccin is, zullen langdurige periodes van social distancing nodig zijn om te voorkomen dat het virus zich opnieuw in sneltempo verspreidt. Dat blijkt uit een studie van een onderzoeksgroep aan Harvard, die haar bevindingen neerschreef in het vakblad Science.

    Volgens de wetenschappers, die voor hun studie een computersimulatie van het virus maakten, moeten landen nog tot zeker 2024 op hun hoede zijn voor een nieuwe uitbraak. ‘De maatregelen van social distancing bleken in de virtuele simulatie zo effectief dat geen groepsimmuniteit gebouwd werd’, klinkt het. De maatschappij in afwachting van een vaccin nog tot 2022 elk kwartaal op slot draaien, kan volgens de wetenschapsgroep voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast geraakt.

  • 'Direct testen wordt cruciaal'

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zegt in een advies dat landen hun lockdownmaatregelen best niet te snel laten varen. De WGO formuleert criteria waaraan landen moeten voldoen vooraleer ze de maatregelen kunnen versoepelen en terugkeren naar een normale situatie.

    1. Er mogen nog maar sporadisch besmettingen voorkomen, waarbij altijd in kaart gebracht kan worden van waar ze komen.
    2. Bij een vermoeden van corona moet direct getest kunnen worden, zodat patiënten snel in isolatie kunnen.
    3. Ziekenhuizen en woon-zorgcentra moeten voldoende beschermingsmateriaal op voorraad hebben zoals mondkapjes, schorten en alcoholgel.
    4. Op de werkvloer moet voldoende fysieke afstand bewaard kunnen worden met de nodige hygiënemaatregelen.
    5. Mensen die uit het buitenland komen, moeten opgevolgd worden en eventueel afgezonderd als ze uit risicogebied komen.
    6. De bevolking moet volop meewerken en de maatregelen naleven.
  • Zuhal Demir geeft groene investeerders respijt

    Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft een pakket maatregelen goedgekeurd om te garanderen dat investeringen in windmolens, zonneparken, warmtekrachtcentrales en groene warmte niet in het gedrang komen. Meerdere investeringsprojecten dreigden door de lockdownmaatregelen niet op tijd klaar te geraken, waardoor ze subsidies zouden mislopen. De te halen deadlines worden 120 dagen opgeschoven.

  • Voor het eerst dipje in aantal zieke Europeanen

    Het aantal patiënten in Europa bij wie corona is vastgesteld daalt voor het eerst. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Johns Hopkins University. Dinsdag waren bijna 600.000 Europeanen ziek, maar woensdag waren er 20.000 minder besmette patiënten.

    Doordat meer mensen genezen dan er nieuwe besmettingen bij komen, daalt het totaal aantal zieken. Een belangrijke bedenking is dat het gaat om het aantal geregistreerde gevallen van mensen die daadwerkelijk getest zijn op de longaandoening Covid-19. Veel besmettingen blijven onder de radar omdat niet voldoende tests voorhanden zijn. Het is dan ook te vroeg om al te spreken van een structurele afname.

  • Naar een zomer zonder muziek?

    Over de verlenging van de coronamaatregelen bestaat geen twijfel meer. Op de Nationale Veiligheidsraad, die vandaag samenkomt, zou ook een beslissing vallen over de grote evenementen

    Gaan we naar een zomer zonder muziekfestivals? Dan dreigt een mokerslag voor de hele evenementenbranche.

    Achter elk event of festival zit een heel ecosysteem van leveranciers en freelancers. Valt een evenement om, dan volgt een kettingreactie die honderden bedrijven en duizenden mensen treft.

    'Zonder festivalzomer verliezen we 70 tot 80 procent van onze omzet', zegt Tom Bilsen van de podiumbouwer Stageco.

  • Chinese centrale bank pompt opnieuw miljarden in economie

    De banken van het land krijgen voor 100 miljard yuan (zowat 12,9 miljard euro) kredieten met een looptijd van een jaar en een rente van 2,95 procent aangeboden. Tot dusver lag de rente op 3,15 procent.

    Kleine en middelgrote banken moeten ook minder kapitaal aanhouden en kunnen dus meer kredieten verlenen om de economie aan te zwengelen. 

  • In Denemarken gaan scholen woensdag weer open

    In Denemarken keren tienduizenden kinderen woensdag terug naar de kleuterklas en lagere school, die bijna een maand gesloten waren. Ook de kinderdagverblijven gaan weer open. 

    In de strijd tegen het coronavirus is voldoende vooruitgang geboekt om te beginnen met de afbouw van de maatregelen, oordeelde de regering begin vorige week.

    De scholen moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen, zoals het voorzien van voldoende ruimte tussen de leerlingen. Sommige hebben nog wat tijd nodig om alles voor te bereiden, en gaan pas volgende maandag open.

    Het gaat om de eerste stap in de opheffing van de maatregelen. Restaurants, cafés, theaters en andere vrijetijdsvoorzieningen blijven nog dicht tot 10 mei.

  • Vier op tien bedrijven klaar voor heropstart

    De Nationale Veiligheidsraad verlengt vandaag de afzonderingsmaatregelen tot 3 mei, met enkele kleine aanpassingen zoals het eventueel openen van de tuincentra.

    De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vraagt de regering niet te laat aan de economie te denken. 'De bedrijven hebben snel duidelijkheid nodig. We roepen op tot politiek leiderschap', zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. Hij vraagt de politieke leiders te streven naar een evenwicht tussen de gezondheid, het engagement van de burger en de belangen van de bedrijven. 

    Uit een rondvraag bij 1.000 bedrijven blijkt dat vier op de tien klaarstaan om de productie of diensten weer op te starten. 'Ze bieden hun medewerkers beschermende kledij en gels aan. En de organisatie (telewerk, ploegenstelsels) en werkplaatsen hebben ze aangepast om hun medewerkers in de beste omstandigheden te laten werken', zegt Maertens. 

    Zo kan het jobverlies worden beperkt, vult de topman aan. Voka schat de impact van de coronacrisis op de economie op 40 tot 60 miljard euro. 'Hoe langer we wachten met heropstarten, hoe moeilijker het wordt om uit deze crisis te klimmen.'

  • Advocaten pleiten volledig digitaal vanuit hun kot

    Door de coronacrisis deed videoconferentie haar intrede in de rechtbank van Mechelen. In de rechtszaal staat wel nog een scherm en ook de magistraten zitten nog in de zaal.

    De Gegevensbeschermingsautoriteit, de privacywaakhond van ons land, gaat nog een stap verder en organiseert volledig digitale zittingen voor haar geschillenkamer, die de klachten beoordeelt. Zowel de leden van de geschillenkamer als de advocaten wonen van thuis de zitting bij.

  • Corona doorkruist rush op zonnepanelen

    Vlamingen die nog dit jaar zonnepanelen plaatsen, kunnen als laatsten profiteren van de gunstige terugdraaiende teller. Maar door de lockdown dreigen de installateurs te laat te komen.

  • Nieuw-Zeelandse ministers leveren vijfde van loon in

    De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern verlaagt haar eigen loon voor de komende zes maanden met 20 procent. Dat geldt ook voor de ministers in haar regering en voor topambtenaren, met uitzondering van wie in de gezondheids- en veiligheidsdiensten werkt.

    De regering wil zo haar steentje bijdragen aan de inspanningen van de bevolking rond het coronavirus.

     'Dit gaat om leiderschap', zei Ardern woensdag. 'Als er ooit een goed moment was om de kloof tussen verschillende posities te dichten, dan is het nu.'  Ardern verdient ongeveer 470.000 Nieuw-Zeelandse dollar per jaar, omgerekend ongeveer 260.000 euro. Ministers hebben een jaarloon van omgerekend 165.000 euro. 

  • Huurders en verhuurders vragen 'coronatoelage'

    De coronacrisis doet huurders en verhuurders voor het eerst samen aan de alarmbel trekken. Het Vlaams Huurdersplatform en de Verenigde Eigenaars vragen de Vlaamse regering zowat 220.000 gezinnen in moeilijkheden een 'coronahuurtoelage' te geven, schrijven de Mediahuis-kranten. 

    'Een derde van de privéhuurders hield voor de coronacrisis al te weinig over na het betalen van de huur om menswaardig te leven. Door het verlies aan inkomen komen ze nu nog meer in de problemen', zegt Joy Verstichele, coördinator van het Vlaams Huurdersplatform. 

    Beide organisaties kijken naar de huurpremie van maximaal 250 euro per maand die de Vlaamse overheid al uitreikt aan gezinnen die minstens vier jaar op een wachtlijst staan voor een sociale woning. Zowat 27.000 gezinnen krijgen al zo'n premie. Volgens het Steunpunt Wonen voldoen op de privéhuurmarkt bijna 250.000 huishoudens aan de voorwaarden om een sociale woning te huren. De huurders en verhuurders vragen nu ook minstens tijdelijk een toelage voor de 220.000 andere betrokken gezinnen.

  • Recordaantal doden in de VS

    Na twee dagen van lagere sterftecijfers schoot het aantal overlijdens in de VS dinsdag opnieuw de hoogte in. De jongste 24 uur vielen 2.228 coronadoden, een nieuw dagrecord.

    Zondag en maandag lag de dodentol telkens rond 1.500, een forse afkalving na de ruim 2.100 overlijdens die  vrijdag werden bekendgemaakt. De VS zijn wereldwijd het zwaarst getroffen land. Vooral in de staat en de stad New York is de situatie ernstig. 

    Het aantal besmettingen in de VS is opgelopen tot bijna 600.000.

    25.000
    VS
    Het totaal aantal coronadoden in de VS bedraagt meer dan 25.000.

  • Veiligheidsraad beslist vandaag over verlenging maatregelen

    Op de Nationale Veiligheidsraad bespreken de federale regering en de deelstaten vandaag de exitstrategie voor ons land. 

    De afzonderingsmaatregelen blijven tot 3 mei behouden met enkele kleine aanpassingen, zoals het eventueel openen van de tuincentra. Maar het is de bedoeling voor de periode daarna perspectief te bieden over hoe we min of meer naar een normaal leven kunnen terugkeren.

    De politici baseren zich daarvoor op een rapport dat een expertengroep onder leiding van virologe Erika Vlieghe dinsdag afleverde.

    Een concreet exitplan naar Oostenrijks voorbeeld hebben de experts, die pas vorige week werden aangeduid, nog niet. In regeringskringen is te horen dat het eerder over een plan van aanpak gaat.

    Het is de bedoeling in de Veiligheidsraad uit te zoeken hoe zo veel mogelijk mensen opnieuw aan het werk kunnen gaan. In veel sectoren kan, mits werknemers afstand houden, worden doorgewerkt. Buitenlandse voorbeelden wijzen op het belang van mondmaskers, apps en veel testen.

  • Quarantaine geeft niet langer recht op loon

    Wie op doktersbevel thuis zit omdat hij mogelijk besmet is met het coronavirus maar geen symptomen heeft, kan binnenkort niet meer op het gewaarborgd loon van zijn werkgever rekenen.

    Wie in die situatie zit en niet kan telewerken valt terug op een uitkering voor tijdelijke werkloosheid

    Het statuut van wie in quarantaine zit, veroorzaakte onenigheid tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties. In de Groep van Tien zijn ze het evenwel eens geworden over een oplossing.

  • Zes op tien bouwaanvragen lopen vertraging op

    Vlaamse architecten vragen dat de overheid lopende vergunningsprocedures voor bouwaanvragen niet langer uitstelt. Door de coronamaatregelen lopen zes op de tien bouwaanvragen vertraging op en heerst onduidelijkheid over nieuwe vergunningsaanvragen, zegt de architectenvereniging NAV.

    Dat werven later van start gaan dan gepland leidt tot economische schade bij aannemers en bouwbedrijven, maar ook bij wie moet wachten met (ver)bouwplannen en zo bijvoorbeeld langer huur moet betalen, klinkt het.

    Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) trekt aan de alarmbel en vraagt dat de federale overheid procedures voor omgevingsvergunningsaanvragen (bouwvergunningen) niet nogmaals verlengt als verdere coronamaatregelen worden getroffen.

    De vereniging, die 5.738 Vlaamse en Brusselse architecten vertegenwoordigt, vraagt dat de overheid digitaal een tandje bijsteekt en procedures zo kort mogelijk houdt. Openbare onderzoeken moeten zo snel mogelijk opnieuw openen. 'Met inachtneming van de socialdistancingmaatregelen', zegt het NAV.

  • 100.000 Belgen dreigen job te verliezen

    De hoogconjunctuur op de Belgische arbeidsmarkt is voorbij. De coronacrisis zal de werkloosheid dit jaar fors doen toenemen, na een sterke daling de voorbije vier jaar.

    Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet de werkloosheidsgraad oplopen van gemiddeld 5,4 procent in 2019 naar 7,3 procent in 2020. Er komen dus zowat 100.000 werklozen bij, terwijl begin dit jaar een status quo werd voorspeld.

    'Het zal lang duren voor de economie helemaal hersteld is van de coronacrisis', luidt het commentaar van senior writer Stefaan Michielsen. 

  • Corona bij Belgische bedrijven: eenrichtingsverkeer en omkleden in de showroom

    De Belgische fabrieken wapenen zich met tal van creatieve maatregelen tegen het coronavirus.

    Bij de West-Vlaamse heftruckgroep TVH werd in de wc's de helft van de urinoirs afgeplakt. En de lockers voor het personeel zijn verhuisd van de kleedkamer naar een grotere ruimte in de showroom.

  • Dagboek directeur woon-zorgcentra | 'Waar eindigt aantal besmettingen?'

    De eerste resultaten van de nieuwe tests die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt, komen binnen. Met 81 besmettingen blijkt het woon-zorgcentrum Westervier in Brugge extreem zwaar getroffen.

    'Waar eindigt dit?', vraagt directeur Dirk Lips zich af.

  • Washington pompt 25 miljard in luchtvaartsector

    Na intensieve onderhandelingen heeft Washington een princiepsakkoord bereikt met de noodlijdende Amerikaanse luchtvaartsector rond 25 miljard dollar staatssteun om de personeelskosten tijdens de coronacrisis te dekken. 

    In ruil voor de steun mogen de luchtvaartmaatschappijen tot eind september geen grote ontslagrondes of looninleveringen doorvoeren. Tot september 2021 mogen er ook geen eigen aandelen ingekocht worden, terwijl de bonussen voor het management tot maart 2022 strikt geplafonneerd zijn. 

  • Gisteren

    Klik hier door naar de blog van dinsdag 14 april. 

    Een dokter en verplegers buigen zich over een patiënt in een Brussels ziekenhuis.
    Een dokter en verplegers buigen zich over een patiënt in een Brussels ziekenhuis. ©AFP

  • Trump schort bijdrage aan Wereldgezondheidsorganisatie op

    De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt de WGO ervan de coronacrisis 'totaal verkeerd' aan te pakken.

    De Verenigde Staten dragen elk jaar ongeveer 500 miljoen dollar bij aan de kas van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is wereldwijd de grootste bijdrage.

    President Trump had eerder al aangekondigd de financiering te zullen herbekijken, omdat hij niet overtuigd is van de aanpak van de coronacrisis door de WGO.

    De Verenigde Staten schorten de bijdragen nu op in afwachting van een onderzoek, kondigde Trump aan tijdens een persbriefing in het Witte Huis. In één adem beschuldigde hij de WGO ervan het coronavirus 'totaal verkeerd' te hebben aangepakt en de verspreiding van het virus 'in de doofpot' te hebben gestoken. De organisatie 'heeft problemen die niemand zelfs maar kan geloven', zei Trump. 

    Het is niet het moment om de financiering van de operaties van de WGO of van eender welke andere humanitaire organisatie die het virus bestrijdt, terug te schroeven.

    Antonio Guterres
    VN-secretaris-generaal

    VN-secretaris-generaal Antonio Guterres veroordeelt de beslissing van de Amerikaanse president. 'Het is niet het moment om de financiering van de operaties van de WGO of van eender welke andere humanitaire organisatie die het virus bestrijdt, terug te schroeven', reageert hij.

    'Ik ben ervan overtuigd dat de Wereldgezondheidsorganisatie ondersteund moet worden, omdat ze essentieel is voor de wereldwijde inspanningen om de strijd tegen COVID-19 te winnen.'

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud